Radna mjesta se gase zbog poskupljenja struje i optećenja tržišta rada

ljubuski.info

Udruga poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine i Samostalni sindikat šumarstva, prerade drveta i papira i Sindikat kemije i nemetala FBiH upozorili su kako će populističko nadmetanje vlasti i oporbe tko će predložiti veći iznos minimalne plaće, uz najveće opterećenje cijene rada u svijetu za rezultat imati zatvaranje tvrtki i gašenje radnih mjesta, prvenstveno obrta, mikro i malih poduzeća.

U okviru press konferencije koja predstavlja nastavak zajedničkih aktivnosti UPFBiH i sedam sindikata iz realnog sektora definiranih Zajedničkom platformom potpisanom sredinom ove godine, naglašeno je da je hitno potrebno smanjiti opterećenja na rad.

Federacija BiH ima najveće opterećenje rada na svijetu

Istaknuto je kako Federacija BiH ima najveće opterećenje rada na svijetu, što je ilustrirano činjenicom da od npr. 1.500 KM koje radnik zaradi, u ovome trenutku vlasti uzimaju 670 KM, a radniku ostaje 830.

Prijedlog UPFBiH je da se doprinosi smanje na 30 posto, čime bi država uzimala do 450 KM, a radnik bi dobijao 1.050 KM, što bi predstavljalo povećanje plaće za više od 200 KM u odnosu na postojeće stanje.
Na planeti zemlji nema entiteta na kojemu radnici manje sredstava donesu kući u odnosu na ono što zarade nego što je u Federaciji BiH. Povećanje svih plaća, a ne samo minimalnih, u Federaciji BiH je interes poslodavaca i radnika. Jedina rezerva za značajno povećanje plaća upravo su porezi i doprinosi na plaće. Poslodavci su suglasni kompletan iznos koji ostane nakon smanjenja poreza i doprinosa dati za povećanje plaća, jer nam je stalo da imamo zadovoljne radnike, rekao je Adnan Smailbegović, predsjednik Udruge poslodavaca Federacije BiH.

Istaknuto je kako je u Republici Srpskoj već niže opterećenje na cijenu rada, a od 1. siječnja sljedeće godine ono će iznositi 31 posto, dok je u FBiH opterećenje 42,5 posto.

Mladen Pandurević, direktor UPFBiH je naglasio da više od 85 posto gospodarskih subjekata u BiH čine obrti ili mikro i mala preduzeća sa jednim do 10 zaposlenih.
Veliki broj njih će ukoliko ne dođe do značajnijeg smanjenja cijene rada, a dođe do znatnog povećanja minimalne plaće, biti prisiljeno otpuštati radnike ili zatvarati firme. Velike kompanije kojih u BiH ima oko dva posto će biti pogođene u puno manjoj mjeri, naglasio je Pandurević.

Predsjednica Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira BiH Lejla Ćatić istaknula je da već godinama konstantno rastu troškovi života, a da je ovaj Sindikat uspio ispregovarati povećanje plaća u ovom sektoru za 25 posto.
To je zajedničko rješenje do kojeg smo došli sa predstavnicima poslodavaca. Ukoliko želimo sačuvati radna mjesta, smanjiti odliv radne snage iz BiH moramo povećavati sve plaće. A resurs za to su porezi i doprinosi čijim bi se smanjenjem omogućilo povećanje plaća zaposlenih, kazala je Ćatić.

Također je naglašeno da ne postoji niti jedan opravdan razlog za povećanje cijena električne energije za gospodarstvo u FBiH za 150 do 200 posto, naročito ako se zna da nijedna zemlja u svijetu nije povećala cijene električne energije za više od 33 posto.
Vlada FBiH i elektroprivrede se još definitivno ne oglašavaju u vezi sa našim zahtjevima i očigledno kupuju vrijeme. U međuvremenu naše članice dobijaju ugovore za nabavku električne energije po cijenama čak za 220 posto većim u odnosu na one koje plaćaju sada. Posljedice tako drastičnih povećanja cijena električne energije za privredu najviše će osjetiti građani, kazao je Adnan Smailbegović, direktor Udruge poslodavaca FBiH.

Pandurević je upozorio medije da ne nasjedaju na spinove koji se pokušavaju plasirati u javnosti da će povećanje cijena električne energije osjetiti samo poslodavci i to oni najbogatiji.
To nije točno, naprotiv. Povećanje cijena električne energije gospodarstvu u FBiH dovest će do povećanja cijena hrane, roba i usluga koje plaćaju građani, koji će u stvari jedini biti pogođeni. Više od dvije trećine računa građana za električnu energiju iznose od 20 do 30 KM. Kada bi se povećala cijena električne energije za građanstvo za 10 posto, na godišnjem nivou građani bi plaćali 20 do 30 KM više račune. Sa povećanjem cijena električne energije za gospodarstvo koje će dovesti po povećanja cijena hrane, roba i usluga koje plaćaju građani, godišnje će morati izdvajati 250 do 300 KM više. Eto kako vlasti brinu o građanima i njihovom životnom standardu, pojasnio je Pandurević.

Sektor kemije i nemetala također će biti pogođen najavljenim značajnim povećanjem cijena električne energije.
Imamo kompanije koje sada plaćaju mjesečne račune za električnu energiju 500.000 KM, što je na godišnjem nivou šest milijuna KM. Sa povećanjem cijena električne energije od 100 posto, računi će na godišnjem nivou iznositi 12 milijuna KM. A zamislite da se samo dio tih sredstava preusmjeri na plaće radnika, a ne na, ničim opravdano, enormno povećanje cijena električne energije. Bojimo se da ukoliko Vlada FBiH i odgovorni ne promijene svoj stav da će poslodavci imati dvije mogućnosti - smanjiti plaće ili otpuštati radnike, rekla je Smajlović te pozvala Vladu da ne donese odluku kojom će cijena električne energije značajno porasti.

Glas naroda

bitno je da radi policija i općina,tamo su uhljebi i elektra koja sve to plaća narodnim param a ostalo zatvorit zbog turizma i ekologije ministra turizma mladana bebebeka,dragovoljca domovinskog rata

Šuplje, da vas nije toliko na državnim jaslama, ne bi toliko uzimali radnicima. A sve nam je to donijele stranačko jednoumlje. Svak svakog ubaciva u državnu službu. I savjetnik savjetnika ministra ima svog savjetnika. Prvo i jedino, uradit reformu državnih institucija, smanjit kadar, ostavit samo one koji rade i plus smanjit im nepotrebne povlastice. Drugog nema, državni aparat nije funkcionalan i ubrzo ga ceka slom

Radna mjesta se gase zbog poskupljenja struje i optećenja tržišta rada
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari