Ministri protiv obilježavanja službenih vozila

ljubuski.info

Duže od pola godine Vlada Federacije BiH ignorira zaključak Parlamenta da u roku od 30 dana obilježi službena vozila. Dok zastupnici objašnjavaju kako će obilježavanje smanjiti zloupotrebe službenih vozila, dio ministara u Vladi Federacije kategorički odbija ovu inicijativu.

Vlada Federacije nije još uvijek razmatrala zaključak Parlamenta o obilježavanju službenih vozila, tvrdi nekoliko ministara u Vladi s kojima je razgovarala Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Parlament Federacije je još u ožujku ove godine zadužio Vladu da dopuni postojeću ili da donese posebnu uredbu ili pravilnik o vizualnom označavanju službenih vozila u organima uprave u Federaciji.

I ovako sam vizualan

Iz Vlade odnosno Tajništva nisu odgovorili na upit BIRN-a BiH o provedbi zaključka Parlamenta. Ministar pravosuđa Mato Jozić kaže da ne želi da službeno vozilo koje koristi bude obilježeno.
Zašto? I ovako sam vizualan, da me gađaju i biju po putu, šta vam je, ljudi, gdje vi živite, gdje su vozila obilježena? Policija ima samo obilježena vozila!, kaže Jozić i dodaje kako se njegovo korištenje službenog vozila svakodnevno kontrolira.

Svaki mi dan šalju da vide koliko goriva trošim, imam li naloga i radim li što treba, kaže on.

Za Jozića je ova inicijativa "ludost i populizam" ljudi koji ne znaju šta će sa sobom, i u tome vidi opasnost da se "upropasti država".

Važeća Uredba o uvjetima, načinu korištenja i nabavci službenih putničkih automobila u organima uprave Federacije ne zahtijeva obilježavanje službenih vozila.

Spremni sve uraditi

Adis Arapović, samostalni zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije, navodi kako je Vlada, osim zaključka Parlamenta, izignorirala i nekoliko njegovih urgencija te da oni od ove obveze "naprosto bježe".
Oni su na mojih nekoliko urgencija odgovorili tako što su proslijedili moj upit Službi Vlade Federacije za zajedničke poslove, gdje me ta služba na vrlo korektan način obavještava da su oni spremni sve uraditi onog trenutka kada od Vlade dobiju za to nalog, kaže Arapović, koji je nedavno podnio i prijedlog Zakona o korištenju i nabavci službenih putničkih automobila u organima uprave Federacije.

Alma Kratina, predsjednica Kluba zastupnika Demokratske fronte Parlamenta Federacije, kaže da se prijedlogom zakona, između ostalog, definiraju postupci nabavke vozila, pobliže propisuje obilježavanje, precizira uspostava registra službenih putničkih automobila u vlasništvu organa uprave Federacije, ali i određuje materijalna, disciplinska i kaznena odgovornost osoba koje postupe protivno predloženom zakonu.
Kao zastupnica sam suglasna da se u ovoj oblasti uvede više reda i smanje zloupotrebe. Sve ono što je kroz odrednice zakona predvidio kolega Arapović, kao predlagač, ima smisla jer je jasno da Uredbom Vlade, kroz koju je do sada bilo uređeno pitanje korištenja i nabavke službenih automobila, nije bilo propisano mnogo toga, uslijed čega se i ostavlja prostor za zloupotrebe. Ove činjenice smo svi svjesni s obzirom na slučajeve zloupotreba nabavke i korištenje službenih automobila, kaže ona.

Službeno u privatne svrhe

Još uvijek ni na državnoj razini nije usvojena inicijativa Saše Magazinovića, zastupnika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH u Državnom parlamentu, iz 2019. godine za obilježavanje službenih auta.

Političari na državnoj razini oklijevaju regulirati upotrebu te uvesti ograničenja na korištenje službenih vozila u privatne svrhe i predizborno vrijeme, kada se bilježe mnoge zloporabe javnih resursa.

Zastupnici u Parlamentu su zaključkom, prema Arapoviću, jednoglasno zatražili od Vlade da unaprijedi Uredbu, kojom bi se spriječila bilo kakva zloporaba i samovolja bilo koga kome su na raspolaganju službena vozila, te zbog toga, kako kaže, očekuje potpunu podršku te izglasavanje zakona ukoliko se nađe na dnevnom redu naredne sjednice.
Vladi će kroz zakon biti naređeno da provedbenim propisima definira sve što zakon ne definira u detalje. Nalaže se Vladi da kroz provedbene propise svako službeno vozilo, osim vozila koja koriste zaštićene osobe, bude zabilježeno naljepnicama na kojima će biti istaknut grb BiH, naziv organa upravne institucije koja koristi to vozilo i jedinstveni broj iz registra, objašnjava Arapović.

12.000 službenih vozila

U razdoblju dužem od pola godine, koliko pokušava dobiti reakciju Vlade, kaže Arapović, ispostavilo se da nitko nema saznanja o tome koliko ima službenih vozila i koliko su plaćena te da zbog toga želi da svi građani BiH imaju dostupan jedinstveni registar službenih automobila.

Institucije u BiH niti na jednoj razini nemaju javne registre službenih automobila.

BIRN BiH od 2017. godine održava Bazu službenih automobila, u kojoj se bilježe svi troškovi na kupovinu automobila. U registru automobila na osnovu službenih dokumenata institucija o registraciji i održavanju automobila novinari BIRN-a BiH su do sada zabilježili više od 12.000 službenih vozila koja uključuju putnička, ali i sva druga vozila poput policijskih, teretnih ili vozila vatrogasaca i hitne pomoći.

Institucije u BiH godišnje troše desetine milijuna za nabavke službenih vozila, a u tijeku pandemijske 2020. godine kupljeno je više od 150 službenih putničkih automobila. Osim kupovine, institucije izdvajaju značajna sredstva za održavanje ali i gorivo za službene automobile. Zbog toga su sve češće inicijative za smanjenje i kontrolu troškova u vezi sa službenim vozilima.

Zastupnik u Parlamentu Federacije BiH Irfan Čengić iz SDP-a kaže da podržava svaku inicijativu koja može smanjiti zloporabe službenih automobila.

Gađanje kamenjem

Ne spadam u red onih populističkih zastupnika koji smatraju da ne trebaju postojati službena vozila, ali smatram i podržavam svaki oblik veće kontrole upotrebe istih. Ono što je sigurno jeste da ću ja predložiti da damo podršku zakonu uz eventualne amandmane, kaže Čengić.

Josip Martić, ministar prostornog uređenja Federacije, kaže da poštuje već postojeću Uredbu, ali da on ne bi podržao vizualno označavanje automobila, jer ne želi da mu "nacrtaju metu" ili da ga "svako može gađati kamenjem". On se ne protivi uvođenju registra službenih automobila.

Na upit da li on ima saznanja zašto Vlada Federacije još uvijek nije provela zaključak Parlamenta, Martić kaže da ne može odgovoriti na to pitanje.
Koliko znam, mi uopće nemamo takav zaključak, ako je jedan dom dostavio, to nije Parlament, kaže Martić.

Aljoša Čampara, ministar unutarnjih poslova Federacije, također ne zna zašto Vlada nije provela zaključak Parlamenta, ali istovremeno navodi da bi podržao vizuelno označavanje službenih automobila, kao i uspostavljanje registra.
Dakle, sve što može biti transparentno naravno da podržavam, kaže Čampara.

24 sata dnevno

Prema Uredbi koja je donesena 2013. godine, obilježavanje službenih automobila nije obvezno. Pravo na korištenje službenih putničkih automobila više srednje klase 24 sata dnevno s vozačem imaju predsjednik Federacije i premijer Vlade Federacije te dopredsjednici i dopremijeri.

Federalni ministri, tajnik Vlade te rukovoditelji federalnih uprava i federalnih upravnih organizacija imaju pravo koristiti 24 sata dnevno vozilo srednje klase, dok vozilo niže srednje klase, po ovoj Uredbi, koriste rukovodeći i ostali državni službenici i namještenici isključivo za potrebe posla.

Nasiha Pozder, zastupnica Naše stranke, kaže da podržava obilježavanje službenih auta, kao i unapređenje zakonskih odredbi o kupovini i korištenju automobila.
S tim da ima nekoliko stvari gdje ćemo pokušati barem popraviti ovaj prijedlog, kaže ona i objašnjava da je potrebno bolje definirani odnosi li se pravo na korištenje vozila 24 sata na svih sedam dana u tjednu.
Nismo baš sigurni da ministri trebaju imati na raspolaganju vozila 24 sata sedam dana u tjednu, posebno u neradno vrijeme. Tako da ima mjesta za popravku i ovog zakona, ali apsolutno podržavamo svaki napor i trud da se i ova oblast konačno uredi, kaže Pozder.

Ona dodaje da nema prevelika očekivanja od Vlade, a posebno ne kod uskraćivanja "njihovih vlastitih pogodnosti".
Mislim da je već svima jasno da se ova vlada oglušuje i o puno ozbiljnije i konkretnije zahtjeve koje Parlament upućuje, kaže ona.

Glas naroda

Kakva je trta Ministre . . .naj manje boli kad se baca kamenje na Vas ali boli to ako se ne bude koeristilo 24 sata u Vase hireve i da to auto bude OBITELJSKO auto. To boli a moralo bi se onda kupit i auto za osobne potrebe a ne mozes od sramote kupit kao u mene od 4 000 maraka nego moras radi ugleda od 50 000 a to je za Vas investicija u koju Vam je zao ulagati. Pa na sve to di je sipanje goriva i odrzavanje auuuu . . .boli glava Ministre . . .a sta ces

iz državni ustanova i javnih poduzeća pojedinci svugdje vozaju službena vozila svoja i nemaju jer im nije potrebno a auto je itrošak

Njihova država treba je vratiti narodu

Ja bi reka neka voze sa privatni autin i nek pišu kilometre u radno vrime i to in platit i gotovo.

svecki ministri idu biciklom i javnim prevozom a kod nas političari paraziti furaju limuzine a ništa ne rade osim što prodaju hrvacku i iseljavaju narod,svaka čast gori su od turaka

Svima dati auto na poklon ipak je njih narod birao

obilježit i parkirat pred vladu kada im treba za puta odvest i parkirat pred vladu a na posao sa autobusom oni se razbacuju sa našim novcim dok mi krpamo kraj sa krajom i mi idemo na posao sa osobnim vozilima

90% službenih vozila se i koristi damo u osobne svrhe. Šta je vožnja kući, nego osobna svrha! Ono malo što morate na dogovore i ručkove u druge gradove se može priznat kao službena svrha. A ovako bi trebali, na posao sa svojim autom/biciklom, a službeni nek vas vozi gdje treba ici poslombi to ssmo za vrijeme radnog vremena.

Nemam ništa protiv ali ne ugrađujte ni treptajuća ili rotacijska svjetla koja palite kad žurite na janjetinu i korupcijske dogovore po restoranima a ako vas policija zaustavi bez putnog naloga da budete kažnjeni kao ostali normalni svit plus otkaz

Rumunjski scenarij ili pusta zemlja

Boze sacuvaj sto bi vas neko gadjao kamenjem kad vas je narod izabrao samo narod nazalost nije znao da ste izborom uhvatili Boga za nogu

Oduzeti imovinu i problem riješen

Nebi ni ja kamenjim,za ono s čim bi ih gađa ni tenk im nebi pomoga

Oni uzimaju milione pošteni iseljavaju dokle će to narod trpiti

Samo po džepu ta nemaju obraza pa da im smetaju ovakvi tekstovi

Ja mislin da smo prvi u svitu po troškovin voznog parka.Koliko para se potroši na gorivo servise i gume to nema nidi.

Ja bih da imaju limuzine i osobne vozače da ne naprežu mozak i ruke da budu svježi za ručak

I da mogu nazdravljat, inace bi mogli vozit i sami

Po voznom parku smo jači od Kim Jong Una.Mislim samo na našu županiju

Bezobrazni kompleksaši

Dabogda s djecom na fejsbuku bili

Samo na vratima napišite ime i prezime i ZA OSOBNE POTREBE,ne trebaju biti išarana ko policijska ili vozila hitne pomoći

Kako misliš "za osobne potrebe" hahhahha

Duplo više koštaaju servisi nego auto.

"Gospodo" , rudari u ovoj državi (vuko[ * neprimjereno * ]ini) imaju plaću 570km, vi se bunite zbog označavanja auta, službenih auta, auta od pola milijuna! Jadnici! Sramota treba da vas bude

Ako vozilo obilježe onda to vozilo neće moći voziti svojim kućama, a i njihova djeca neće vikendom s njima u kafiće. Primjer u općini u ZHŽ čim dođeš na neko rukovodeće mjesto prodaše svoje osobno vozilo jer dok ti traje mandat imaš službeno pa čak i za izvlačiti tikve iz polja.

To ti mislis, moc ce se svakako

Poštovani gospodine ako se bojiš gađanje kamenjem sigurno svoj posao ne radiš dobro i ne trebaš obnašati funkciju koju obnaša. Pitam se koji građanin BiH bi poštenog političara gađao kamenjem. Vaše je da idete među građane, a ne samo pred izbore i više se ne viđa te među građanima. Prije je u općini bila 2 vozila, i poslije obavljenog posla su u općinskoj garaži, a sada su pred kućama, crkvama, restoranima, hotelima i da ne nabrajamo.3

to su bezobrazne napuvane papčine pale rotacije ugrožavaju narod treba im zaštitar ako je pošten ne treba se nikog bojat i ne trebaju im službena vozila neka nabave mini buseve i nek se prevoze ovoliki budžet ne može ni američki budžet podnit ovo je bezobrazluk i izrugivanje narodu u oči a jadni rudar pod zemljo sedamdeset metara ima 570 maraka platu a oni deset puta veću e pa kakva je u njih guica pa njima treba toliko više

Ministri protiv obilježavanja službenih vozila
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari