Jedini lijek za poskupljenja je povećanje plaća

ljubuski.info

Što se događa s cijenama hrane? Pitanje je koje svakodnevno postavljaju građani prilikom kupovine. Gotovo kako ne postoji namirnica koja je zadržala istu cijenu.

Iako statističari kažu kako je inflacija na godišnjoj razini samo 3% u košarocu stane sve manje proizvoda za novac koji ju je nekada mogao napuniti. Za razliku od statističara, potrošači odlično znaju da je inflacija prisutna.

Poskupljenje, posebno osnovnih životnih namirnica, globalni je problem zbog poskupljenja energenata, transporta, poljoprivrednih proizvoda i općeg stanja pandemije. Ozbiljne ekonomije iz državnih rezervi pune police kako bi zaustavile rast cijena, a kod nas robne rezervne prazne.

I dok svjedočimo jednoj od najvećih inflacija naši političari tvrde kako nam nikada nije bilo bolje, da su svi porezi za naše dobro te da trebamo pomoći privredu štedeći.
RS ima stabilnu ekonomiju na ovome nivou i RS nema nijedan problem koji bi iz toga mogao izaći. RS nije ekonomskom kolapsu kako to govore neki, tvrdi Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

Mi se trebamo suočiti sa brojkama, je li tačno da BDP raste tim i tim procentima u Federaciji, a da je to u RS manje, u Hrvatskoj manje, u Crnoj Gori manje itd. Ako je to istina, ne smijemo biti nezadovoljni, smatra Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Građani nisu samo nezadovoljni zbog kućnog proračuna koji ne može izdržati sva poskupljenja, nego i zabrinuti. Ekonomisti jedini izlaz vide u rastu proizvodnje i plaća.
Otpornost BiH na poskupljenja je malena i nema efektivnih mjera koje to mogu ublažiti. Mala ekonomija kao što je BiH nema lijeka za to, a jedini lijek je u povećanju proizvodnje i plaća ističe Ante Domazet, ekonomski analitičar.

BiH se najviše oslanja na uvoz i ne potiče razvoj domaće proizvodnje i zato je posebno osjetljiva na ova ekonomska kretanja.

Sada već redovnim poskupljenjima najviše su pogođeni umirovljenici kojih u državi ima blizu 700.000. Prosječna mirovina u Federaciji BiH iznosi 428 maraka dok je ona u Republici Srpskoj 405 KM.

Glas naroda

Kažu inflacija 3 posto pa zar im to neko viruje u Njemačkoj je 4,5 posto.Unas je naj manje 20 posto samo partija neće da kaže istinu.

Plaće kod nas su ekstra samo im fali jedna nula koju su dodali na cijene i kazne

Kako mislite lijek, nama treba cjepivo za poskupljenje, a ne lijek :p

Jedini lijek za poskupljenja je povećanje plaća
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari