Kula Herceguša iz 14 st. do idućega ljeta bit će u potpunosti obnovljena

ljubuski.info

Već neko vrijeme Grad Ljubuški radi na proširenju turističke ponude, a posjetitelji koji se odluče u ovaj grad doći idućeg ljeta moći će uživati u potpuno obnovljenoj središnjoj kuli Herceguši, braniču kule i dijelu obrambenih bedema na tvrđavi hercega Stjepana Kosače.

Kako je objavljeno na službenoj Facebook stranici projekta "Heritage Revived" kroz koji se radi obnova, konzervatorsko-restauratorski radovi na obnovi Starog grada Ljubuškog napreduju predviđenom dinamikom i već se sada bolje razaznaje lice povijesno-kulturne baštine.

Legenda o ratu oca i sina

Vrijednost radova je gotovo 400.000 eura i riječ je o najvećoj investiciji u obnovu i prezentaciju Starog grada dosad. Idućeg ljeta središnja kula Herceguša, branič kule i dio obrambenih bedema bit će sasvim obnovljeni, a veselimo se i skorom početku radova na ostalim lokacijama - istaknuto je na toj Facebook stranici.

Inače, jezgra kompleksa Starog grada ima oblik nepravilnog višekutnika.

Navodi se, kako se pretpostavlja, da je najstariji dio, središnja kula, izgrađen u 14. ili 15. stoljeću.

Po hercegu Stjepanu Vukčiću Kosači kula se naziva Herceguša, ali pitanje njezina graditelja ostaje sporno.

Uz Stari grad Ljubuški vezana je legenda o ratu oca i sina zbog iste žene. Grad je pao u osmanske ruke nešto prije 1477. i imao je obrambenu ulogu do 1835.

Kako se radi o jedinom utvrđenom srednjovjekovnom gradu na desnoj obali Neretve, proglašen je nacionalnim spomenikom kulture.

Ova lokacija zahtijeva značajna ulaganja - dosad je obnovljen dio istočnih obrambenih bedema - stoji na stranici projekta "Heritage Revived".

Inače, projekt se provodi kroz Interregipa Program prekogranične suradnje Hrvatska - BiH - Crna Gora 2014. - 2020. i financira se ERDF i IPA II fondovima EU-a.

Glavni cilj je diverzificirati i promovirati kulturno-turističku ponudu povijesnih gradova Ljubuškog, Solina i Ulcinja zajedničkom izgradnjom kapaciteta u upravljanju kulturnim turizmom i turizmom doživljaja te uspostavom nove i poboljšanjem postojeće turističke infrastrukture.

Oko dva milijuna KM

Poseban cilj je ojačati i diverzificirati turističku ponudu prekograničnom suradnjom te omogućiti bolje upravljanje i održivo korištenje kulturne i prirodne baštine.

Vodeći partner je JU Razvojna agencija ZHŽ-a - HERAG, dok su partneri Grad Ljubuški, Grad Solin i Županijska uprava za ceste Split te Općina Ulcinj. Ukupan proračun projekta je 1,965.441,19 eura (EU sufinancira 1,670.625 €). Trajanje je predviđeno do 14. listopada 2022.

Marija Medić Bošnjak | Večernji list

Glas naroda

Super

Zna li se izvorni izgled kompleksa?

Kula Herceguša iz 14 st. do idućega ljeta bit će u potpunosti obnovljena
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari