Poplave nisu značajnije ugrozile Zapadnohercegovačku županiju

ljubuski.info

Obilne padaline koje su proteklog tjedna izazvale bujične poplave širom Bosne i Hercegovine nisu ozbiljnije ugrozile stanovništvo u Zapadnohercegovačkoj županiji (ZHŽ).

Zadnjih desetak dana pala je velika količina kišnih oborina na području naše županije što je dovelo do povećanja razine vodotoka naših rijeka, ali ne u toj mjeri da bi prouzročilo poplave. Određeni problemi nastajali su u gradskim zonama gdje su nastajale bujične poplave zbog začepljenja odvoda u kanalizacijskom sustavu - izjavio je pomoćnik ravnatelja Uprava civilne zaštite ZHŽ Mladen Bošnjak.

Naglasio je kako se kontinuirano prati vremenska prognoza i u slučaju najave pogoršanja vremenskih prilika poduzimaju se preventivne mjere tako što se prije velikih oborina isprazne akumulacije HE Peć Mlini i HE Mostarsko blato.
Na našem području poplavno ugroženo područja su područja uz rijeku Trebižat i dio Mostarskog blata. Na rijeci Trebižat imamo hidrološku postaju Humac koja stalno mjeri vodostaj Trebižata. Kada vodostaj dostigne kotu 280 cm, poduzimaju se redovite mjere obrane od poplave na način da se smanjuje protok vode iz tunela na Kuli zatvaračici u Peć Mlinima. Kada vodostaj dostigne kotu 330 cm uvode se izvanredne mjere obrane od poplave koje podrazumijevaju ispuštanje prekomjerne količine vode u nenaseljena područja (sifoni) i izgradnje zečjih nasipa na ugroženom području - rekao je Bošnjak.

Po njegovim riječima, u proteklom razdoblju uslijed velike količine padalina došlo je do zamućivanja pitke vode.
Kod višednevnih velikih padalina dolazi do naglog podizanja razine podzemnih voda i obično do zamućenja izvora pitke vode o čemu brinu vodoprivredna poduzeća s područja naše županije. Oni blagovremeno upozoravaju svoje potrošače putem javih medija o potrebi prokuhavanje vode za piće prije konzumacije. Istu informaciju preuzima i Uprava civilne zaštite u svojim redovitim dnevnim izvješćima koje objavljujemo na web stranici civilnazastita-zzh.gov.ba - kazao je Bošnjak.

Dodao je kako je Uprava civilne zaštite svojim planskim dokumentima razradila sustav i plan djelovanja u slučaju poplava, kao i drugih prirodnih nesreća, te da imaju spremne mehanizme za reakciju u slučaju prirodnih nepogoda.

FENA

Vezane vijesti

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari