Muškarcima u FBiH ranija mirovina moguća do 2026., a ženama do 2036. godine

ljubuski.info

Usvajanjem Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju prije nešto više od tri i pol godine u Federaciji BiH smanjena je minimalna granica za odlazak u mirovinu na 15 godina staža, ukinuta je dotada poznata prijevremena mirovina, ali je uveden termin izuzetne prijevremene starosne mirovine.

Uvjet za odlazak u prijevremenu starosnu mirovinu te 2018. godine za muškarce je bio minimalno 35 i pol godina staža osiguranja te 60 i pol godina života, dok je za žene vrijedio uvjet 30 i pol godina staža osiguranja i 55 i pol godina života. Ova granica će se pomicati svake godine za pola godine staža i pola godine života dok se ne dosegne granica od 40 godina staža osiguranja. Što to znači za osiguranike koji se tek spremaju u mirovinu.

Prema važećem zakonu, pravo na izuzetnu prijevremenu starosnu mirovinu muškarci u Federaciji BiH moći će koristiti do 2026. godine, a žene do 2036. Tako muškarci koji ovo pravo žele iskoristiti do kraja ove godine trebaju imati 62 godine života i 37 godina staža osiguranja. Oni koji u izuzetnu prijevremenu starosnu mirovinu žele dogodine, za to trebaju imati 62 godine i šest mjeseci života te 37 godina i šest mjeseci staža osiguranja.

Zakon kaže da se u 2023. godini starosni prag za ovo pravo podiže na 63 godine života i 38 godina staža osiguranja, a 2024. na 63 godine i šest mjeseci života te 38 godina i šest mjeseci staža osiguranja. U 2025. godini muškarci u Federaciji BiH će u prijevremenu mirovinu moći tek s napunjene 64 godine života i 39 godina staža osiguranja, a u 2026. godini sa 64 godine i šest mjeseci života te 39 godina i šest mjeseci staža osiguranja.

Kada je riječ o ženama, kako doznajemo, situacija je značajno drugačija, odnosno one će ovo pravo moći ostvarivati čak deset godina dulje nego muškarci. Žene koje žele iskoristiti pravo na izuzetnu prijevremenu starosnu mirovinu u Federaciji BiH do kraja ove godine trebaju imati 57 godina života i 32 godine staža osiguranja, a one koje se na umirovljenje spremaju dogodine, navršenih 57 godina i šest mjeseci života te 32 godine i šest mjeseci staža osiguranja.

U 2023. godini osiguranice iz Federacije BiH za odlazak u ovu vrstu mirovine trebaju napuniti 58 godina života i 33 godine staža osiguranja, dok će u 2024. godini ovo pravo moći iskoristi one osiguranice koje napune 58 godina i šest mjeseci života te 33 godine i šest mjeseci staža osiguranja. Godinu kasnije, odnosno 2025., starosni prag penje se na 59 godina života i 34 godine staža osiguranja, a u 2026. godini na 59 godina i šest mjeseci života te 34 godine i šest mjeseci staža osiguranja.

Ostati i raditi

Tijekom 2027. godine, prema ovom zakonu, za ostvarenje prijevremene mirovine u FBiH žena će morati napuniti 60 godina života i 35 godina staža osiguranja, a tijekom 2028. godine 60 godina i šest mjeseci života te 35 godina i šest mjeseci staža osiguranja, dok se tijekom 2029. godine taj prag podiže na 61 godinu života i 36 godina staža osiguranja.

Ako ne dođe do izmjena zakona, u 2030. godini za prijevremenu mirovinu žene će morati napuniti 61 godinu i šest mjeseci života te 36 godina i šest mjeseci staža osiguranja, u 2031. godini 62 godine života i 37 godina staža osiguranja, a u 2032. godini 62 godine i šest mjeseci života te 37 godina i šest mjeseci staža osiguranja. S navršene 63 godine života i 38 godina staža osiguranja pravo na prijevremenu mirovinu žene će ostvarivati tijekom 2033. godine, a već godinu kasnije trebat će im najmanje 63 godine i šest mjeseci života te 38 godina i šest mjeseci staža osiguranja.

Zakon kaže da se u 2035. godini prag podiže na 64 godine života i 39 godina staža osiguranja, dok će tijekom 2036. vrijediti pravilo od najmanje 64 godine i šest mjeseci života te 39 godina i šest mjeseci staža osiguranja.

Zakon koji smo analizirali i koji se odnosi na Federaciju BiH predviđa i da se raniji odlazak u mirovinu destimulira umanjenjima od 4 posto za svaku godinu ranijeg odlaska u mirovinu. Isti zakon stimulirat će ostanak u svijetu rada s 2 posto godišnje te uključivanjem u izračun mirovine bodova i iznad 40 godina staža.

Marija Medić Bošnjak | Večernji list

Glas naroda

Mirovinsko je jedna prevara,napišite jednom koliko čovjek uplati do 60 god,i šta dobije kao da će živjet 100 god.Koliki je prosjek života Danas bez statistički friziranja.Sram vas može biti.Osobno mislim da mirovine mogu biti duplo veće,samo šta je umrlo umirovljenika koji nisu primili par mirovina,iiiii šta reći ko može sa socijalističkim zakonom vratit uplaćeno djeci itd,grijeh STRUKTURA...5617

Muškarcima u FBiH ranija mirovina moguća do 2026., a ženama do 2036. godine
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari