Nova odluka o cijeni struje, još nema poskupljenja za kućanstva

ljubuski.info

Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine u četvrtak je donijela odluku prema kojoj referentna cijena električne energije iznosi 12,5953 feninga/kWh a primjenjuje se od 1. ožujka 2022. godine.

Iz FERK-a su pojasnili što ova odluka znači za mogućnost poskupljenja krajnjim malim potrošačima, tj. kućanstvima.

Opskrbljivač u Federaciji mora dio energije otkupiti od operatora, to je obnovljiva energija, po referentnoj cijeni koju utvrđuje FERK. Cijena vrijedi 18 mjeseci i ona je nepromjenjiva te trenutno iznosi 12,5953 feninga/kWh. Za male, krajnje potrošače to ne znači ništa i neće ništa poskupjeti jer nam nijedna Eleketroprivreda nije podnijela zahtjev za promjenu cijene. Prema tome, ovo je redovita procedura utvrđivanja referentne cijene svakih 18 mjeseci. Moguće je da će to utjecati kada će ministarstvo, odnosno operator vidjeti iznos naknade i treba li tu naknadu, koji svi plaćamo pojedinačno zbog obnovljivih izvora, povećati. Ona se ne bi trebala mijenjati budući da se referentna cijena utvrdila i naknada će ostati ista, ne bi se trebala povećavati, ali evo, to je sad već na ministarstvu, a ne na FERK-u, potvrdila je Sanela Pokrajčić, predsjednica FERK-a.

Na redovitoj sjednici donesena su brojna rješenja za obavljanje djelatnosti proizvodnje električne energije, kao i dva rješenja po žalbama kupaca.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari