Federalna vlada pomaže obrtnicima i poduzetnicima

ljubuski.info

Vlada Federacije BiH je, na jučerašnjoj sjednici u Sarajevu kojom je, po ovlasti premijera FBiH, predsjedavala zamjenica premijera i federalna ministrica financija Jelka Milićević, sa ciljem ublažavanja negativnih posljedica pandemije COVID-19, donijela Uredbu o mjerama financijske pomoći obrtima i ostalim samostalnim djelatnostima u Federaciji BiH, kojom je za ove namjene osiguran iznos od 60.000.000 KM.

Kako se navodi, cilj dodjele ove financijske pomoći korisnicima je očuvanje radnih mjesta i osiguranje podrške likvidnosti u svrhu ublažavanja negativnih posljedica pandemije.

Financijska sredstva za provedbu ove uredbe su osigurana u proračunu FBiH za 2021. godinu na razdjelu Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta.
Korisnici financijske pomoći će koristiti sredstva kao refundaciju već isplaćenog dijela bruto plaća za uposlene, odnosno dijela doprinosa koji se obračunavaju na propisanu osnovicu za obračun doprinosa za vlasnike za razdoblje od 1.8.2020. godine do 31.7.2021. godine. Rezultati, odnosno efekti financijske pomoći obrtima i ostalim samostalnim djelatnostima će biti predstavljeni u sklopu konačnog izvještaja o dodijeljenoj financijskoj pomoći s analizom njenih efekata, navedeno je u priopćenju nakon sjednice.

Kada je riječ o uvjetima za dodjelu financijske pomoći, ona se dodjeljuje obrtima i ostalim samostalnim djelatnostima na osnovu podataka dobivenih od Porezne uprave FBiH.

Uvjeti

Među uvjetima za dodjelu ove pomoći su da korisnici imaju sjedište na teritoriji FBiH i najmanje jednog zaposlenog na dane 31.7. i 30.11.2021. godine, te da imaju izmirene obveze po osnovu doprinosa i poreza, kao i zaključen sporazum o obročnom plaćanju duga, kao i da uredno izmiruju dospjele obaveze po zaključenom sporazumu, zaključno sa 31.7.2021. godine. Također, njihovi glavni transakcijski računi trebaju biti aktivni na dan 30.11.2021. godine, naveli su iz Vlade.

Kao uvjet je navedeno i to da su očuvali postojeća radna mjesta. Pod ovim se podrazumijeva da ispunjavaju jedan od dva uvjeta koji je povoljniji za korisnike financijske pomoći.

Prvi je da 30.11.2021. godine imaju isti ili veći broj zaposlenih u odnosu na 31.07.2021. godine, a drugi da je prosječan broj zaposlenih u periodu od 1.8.2021. godine do 30.11.2021. godine isti ili veći nego od 1.8.2020. do 31.7.2021. godine. Ukupan iznos pomoći po jednom korisniku za obrte i ostale samostalne djelatnosti iznosi maksimalno 30.000 KM, navode.

Refundacija

Sredstva financijske pomoći po ovoj uredbi namijenjena su za refundaciju već isplaćenog dijela bruto plaća za uposlenike obrta i ostalih samostalnih djelatnosti, kao i dijela doprinosa koji se obračunavaju na propisanu osnovicu za obračun doprinosa za vlasnike obrta i ostalih samostalnih djelatnosti za predmetno razdoblje.
Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta će iz službene evidencije Porezne uprave FBiH osigurati popis svih obrta i ostalih samostalnih djelatnosti, te će u Službenim novinama FBiH i na svojoj web stranici objaviti obavještenje s metodologijom dodjele financijske pomoći, naveli su iz Vlade.

Subvencije privatnicima 270.000 KM

Federalna vlada je na sjednici u Sarajevu usvojila i 270.000 KM vrijedan Program utroška dijela sredstava s kriterijima raspodjele sredstava tekućeg transfera "Subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima" utvrđenog proračunom FBiH za 2021. godinu Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta.

Ovaj iznos će korisnicima biti isplaćen kao nepovratna (grant) sredstva.

Financijska sredstva od 50.000 KM raspodijeljena su s pozicije subvencija privatnim poduzećima i poduzetnicima, a 220.000 KM osigurao je UNDP kao donatorska sredstva, a na osnovu sporazuma između Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta i UNDP-a za projekt "Digitalna transformacija MSP-a u FBiH".
Svrha ovog projekta su poticanje razvoja digitalne ekonomije u FBiH kroz provedbu mjera podrške za digitalnu transformaciju malih i srednjih poduzeća, zatim jačanje konkurentnost i poticanje rasta MSP-a, te njihova otpornost na krizu izazvanu COVID-19, naveli su iz Vlade.

Kriteriji za raspodjelu sredstava su kvaliteta projekta, vrsta djelatnosti, povećanje zaposlenosti, izvori i način financiranja, broj zaposlenih, pripadnost ciljnoj grupi, ravnomjerniji regionalni razvoj, te dodijeljeni poticaji resornog ministarstva u posljednjih pet godina.

Za dodjelu grant sredstava će Federalno ministarstvo raspisati javni natječaj koji će biti objavljen u Službenim novinama Federacije BiH, na web stranici ovog ministarstva i u dnevnim novinama.

Glas naroda

Ovo su HDZ laži čovjek sam privatnik koga je u Koroni kaznila Poreska iz Ljubuškog ne iz Beograda i Sarajeva s 1120 km da sebi ne plaćam doprinose UNO 1020 km jer sam neuredan a oni uredno pljačkaju Itd Itd

Živio adz !!!

Plaća li federalna vlada autobusne karte za njemačku.

Federalna vlada pomaže obrtnicima i poduzetnicima
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari