Milijuni neplaćenih poreza javnih sveučilišta su "porezna tajna"

ljubuski.info

Javna sveučilišta u Federaciji Bosne i Hercegovine nalaze se u velikim problemima uzrokovanim kontrolama poreznih inspektora koji su utvrdili milijunske iznose neplaćenih poreza po osnovu doprinosa za angažman vanjskih suradnika i asistenata, upozoreno je tokom zasjedanja Rektorske konferencije BiH u Zenici.

Problem je, kako kažu rektori sveučilišta koji su prošli kontrole, stopa po kojoj se obračunavaju porezi i doprinosi za vanjske suradnike, ali i angažmane profesora u domaćim i međunarodnim projektima.

Prof. dr. Jusuf Duraković, predsjedavajući Rektorske konferencije BiH, kaže:
Želi se pogrešna slika poslati u javnost da mi ne želimo plaćati porez, da mi ne plaćamo porez. Mi plaćamo porez, porez se mora plaćati, ali porez po stopi od 20 i nešto posto. Porezni ured je utvrdio da bi to trebali biti porezi po stopi od 60 posto.

Rektori javnih sveučilišta složni su u ocjeni kako je jedini način za izlazak iz trenutačne situacije izmjena Federalnog Zakona o porezu na dohodak i Zakona o doprinosima, koji se nalaze u parlamentarnoj proceduri.

Javna sveučilišta očekuju značajniji podršku Vlade Federacije, a na nedavnom sastanku s federalnim premijerom dobili su uvjeravanja kako će se pokušati iznaći najbolji model oporezivanja u visokom obrazovanju.

Ovakav probem nije zabilježen na sveučilištima u Republici Srpskoj.

Enes Hasić, direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja BiH, ističe:
Ponekad se zaboravlja ključna činjenica da je okvirnim zakonom o visokom obrazovanju u Bosni i Hercegovini visoko obrazovanje definirano kao djelatnost od posebnog interesa za Bosnu i Hercegovinu. Mislim da u ovim nekim tumačenjima ovoga što se događa i primjenjuje, način na koji se primjenjuje, taj se interes zaboravlja.

Iz Porezne uprave Federacije su kazali kako zbog porezne tajne ne mogu govoriti koliko je utvrđeno poreznih obaveza kod javnih sveučilišta. nešto više od 17 milijuna maraka predmet je žalbi koje razmatra Ministarstvo financija Federacije BiH.

Glas naroda

A malog čovjeka blokiraju za sitnicu treba ovdje …..

Kazne ko i ostalim,mali pod povećalom,a politički?????Zato narod odeeeee....

Živio Ševo

Sve fakultete osim Sevinih treba zatvoriti

Nista biti neće

Milijuni neplaćenih poreza javnih sveučilišta su "porezna tajna"
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari