Schengen "probio" cestu do ljubuške gore Vrlosinj

ljubuski.info

Neće biti nimalo drago sve brojnijim poklonicima uspona na ljubušku goru Vrlosinj, najistočniji dio biokovskog masiva, koji se spušta u zapadne dijelove Ljubuškoga polja. Naime, stigla je cesta na Vrlosinj, a cestu je, nije teško pogoditi, narodski rečeno, "udario" Schengen.

Naime, najave da će se i Hrvatska u dogledno vrijeme priključiti Schengenskom sporazumu iz potrebe zaštite granica Europske unije očito su nametnule izgradnju ceste. Koliko smo uočili, cesta je probijena, sa zapada od raštrkanih vrgoračkih naselja između pravih planinskih vrhova viših od tisuću metara stigla do nadomak Vrlosinja.

Zagor iz Grede

Kojih pedesetak metara od granične međe, koju na samom prijevoju označavaju ostaci osmanske karaule, zatekli smo Damira Tolja iz Grede, kojeg poznanici zbog njegovih vještina u prirodi zovu Zagorom, po junaku iz "crtaća". Damir je založio vatru, postavio gradele i ljubazno nas pozvao da mu se pridružimo. U pravoj gorskoj idili mir su remetila samo zvona na krdu krava u podnožju uzvisine. Od Damira smo doznali da je krdo vlasništvo jednog vrgoračkog stočara. Pase kud mu je volja ne obraća pozornost na granicu. Onaj tko kupi meso od tih goveda, pravi je sretnik. Ukupni dojam pohoda na Vrlosinj upotpunjuje pogled na planine sjeverozapada Hercegovine - Čvrsnicu i Vran. Obje na samim vrhovima imaju snijega, a još ga je više na nepoznatom brdu u smjeru Ljubuše, vjerojatno iznad Kupresa.

Hercegovačka zemlja

Sretna okolnost za ljubitelje uspona na Vrlosinj je činjenica što tzv. Popov put, koji povezuje Jabuku i Mijace s Kaščem, mjestom na južnoj strani gorskog prijevoja, sa sjeverne strane od Grede i Jabuke ide isključivo prostorom Hercegovine, pa se mogu bezbrižno penjati. Nismo baš stručnjaci za granicu, ali ostaje dojam da je probijena cesta u smjeru juga dijelom nagazila hercegovačku zemlju. No, to još treba provjeriti u katastru. U cijeloj priči zanimljivo je da je tim potezom još 1718. iscrtana jedna od najstarijih granica u Europi. Ma što Hrvati s jedne i druge strane granice mislili koliko znaju, starija od ove granične međe, udarene Požarevačkim mirom između Habsburške Monarhije, Osmanskog Carstva i Venecije, samo je granica između Španjolske i Portugala na Pirenejskom poluotoku.

Dušan Musa | Večernji list

Glas naroda

Zato smo se borili

...u sridu haha

Jozina probija koribor za autoput da robica može brže u europu.Ajvan je od Zečića da stampedo čisti put.

Dio francuske ceste,istina nekoliko kvadrata prolazi kroz BiH.Znači možete slobodno doći na taj dio i ntko vam ne smije ništa

Eto Austrija zbog Schengena probila cestu na vrh Alpa

Šta fali Hrvatima u Bih da se pridruže sa ostala dva konstitutivna naroda Srbima i Bošnjacima u mali šengen sa Srbijom najutjecajnijom Državom uregijonu. Šta sad ako je Vrgorac u velikom Evropskom Šengenu sa Hrvatskom možemo i mi Ljubušaci biti u malom šengenu sa Srbijom i ovim ostalim Državam i tu graditi svoju budućnost. Naš mentalni sklop je puno bliži Srbiji nego Hrvatskoj po svemu kulturi muzici narodnim običajima i svemu drugome.

Puno ti gledaš Vesti na Pinku i partizanske filmove, a tvoj mentalni sklop je naj bliži ludari u Domanovićima, govori u svoje ime a ne u naše.

Ma tko to nama briše komentare???

Schengen "probio" cestu do ljubuške gore Vrlosinj
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari