Zalihe kamena vrijedne milijarde eura, a BiH ga uvozi

ljubuski.info

Hercegovina, regija poznata po kršu i kamenu, zapravo krije ogroman potencijal i bogatstvo upravo u kamenu. Prema dostupnim podacima, zalihe kamena na kojem leži Hercegovina vrijedne su nekoliko milijardi eura. I pored ovih saznanja potencijali uglavnom stoje neiskorišteni, a Bosna i Hercegovina kamen uvozi.

U kamenolomu Gospodarskog društva Kremnica u Općini Berkovići vrši se eksploatacija kamena kremita. Riječ je i o uspješnoj privatizacijskoj priči, budući da ih je 2014. godine preuzeo kineski investitor pa se tako izvađeni blokovi uglavnom plasiraju na kinesko tržište.
Ona godina prije pandemije, imali smo izvoz preko 600 kontejnera i to je velika količina u ovom poslu za cijeli Balkan, lani se to prepolovilo na 300 i ove godine ćemo biti na tom nivou, kaže Marinko Puljić, ravnatelj tvrtke "Kremnica".

Puljić ističe kako se manje količine obrađuju u pogonu za obradu u samom kamenolomu, i da se to uglavnom radi za domaće tržište.
Kamen ima izrazito dobre mehaničke osobine, malo upijanje vode, lijepu boju i koristi se u građevinarstvu kao i drugi kamen što se koristi, navodi Puljić.

Većinu posla trenutno radimo u BiH i Hrvatskoj zbog same blizine, dole Jadran i more, dosta ugrađuju kamen. Za kamen treba imati tradiciju i neku kulturu što zapadno evropske zemlje možda nemaju ali i tamo se polako probijamo, kaže Tomislav Štironja, tehnički voditelj održavanja i obrade kamena.

Upravo tradiciju i bogatu kulturu obrade kamena ima Općina Jablanica i njen svjetski poznat i priznat kamen granit. Poduzeće Granit, koje je bilo najveći eksploatator granita otišlo je u stečaj prije više od 10 godina.
Rezerva granita u općini Jablanica je procijenjena na 10-ak milijardi KM, plus ostale rezerve drugih vrsta kamena po Hercegovini koje su procijenjene na još 10-ak milijardi maraka. Znači od svog potencijala mi nismo u stanju da iskoristimo ni za svoje potrebe, a ne da proizvedemo i napravimo proizvode za izvoz, kaže Tomislav Majić, predsjednik Udruge za poduzetništvo i posao "LiNK" Mostar.

Frano Oreč iz Posušja istraživanjem kamena se bavi više od 50 godina. On smatra kako je veliki gubitak za državu to što se kvalitetan kamen, kakav mi imamo, prodaje u blokovima, jer je dobit puno veća kada se prodaje prerađen kamen.
Vi sad nemate kamenu industriju u Hercegovini, imate te neke radnje kakve jesu koje i tuđi i svoj kamen forsiraju, ali bilo bi dobro kad bi se išlo na tu kartu da se Hercegovina razvija u kamenu, kaže Oreč.

Svi sagovornici su suglasni u tome kako i država treba pomoći u razvoju ove industrijske grane. Prije svega potrebno je uraditi istraživanja kako bi se privukli ulagači, ali i skratiti zakonski rok odnosno olakšati proceduru za dobijanje koncesije na koju se ponekad čeka i više od 3 godine.

BHRT

Glas naroda

Narod leži na miljardama a odlazi u bijeli svijet trbuhom za kruhom kako to objasniti nego veleizdaja Hrvatskih interesa.

Beriš zapušten a hrana se uvozi,najviše izvora i najčistiju vodu imamo a voda se uvozi,bivša država bila jedna od jačih industrija i izvonika u svijetu a tehnika se uvozi i kinezi grade ceste...
Ali možda je ipak bolje da se kamen uvozi nego da pojednci koji su blizu vlasti ilegalno dobiju dozvole za iskop kamena,unište okoliš a radnike drće i plate kao robove

Pisah već o ovoj temi ali ne svaćam kako mislimo da će neko kupovati nešto naše a mi sami to ne koristimo.Gledam jedino u Posušju spomenike,javne,grade od domaćeg kamena a ostali od uvoznog.

Ljudi kupujte bagere i pikamere i udarajmo u stine nema druge.

Zalihe kamena vrijedne milijarde eura, a BiH ga uvozi
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari