Za koliko se može kupiti diplomski rad

ljubuski.info

Sezona je obrana završnih i diplomskih radova, a brojni studenti ponosno se 'naslikavaju' ispred fakulteta držeći svoje radove.

Ponos i sreća u očima roditelja i obitelji dok gledaju svoju djecu koji su ostvarila jedan od najvećih životnih uspjeha, a sve to s u rukama kupljenim radovima.

Naime, kupuje se sve od seminarskih, završnih i diplomskih radova. Cijena, prava sitnica za studente koji što prije žele izaći na tržište rada.

Cijena, sitnica

Studenti će za završni rad izdvojiti nešto više od 100 KM, dok je cijena za diplomski više od 200 KM pa sve do 400 KM. Izrada traje nešto više od četiri dana, a sve što je potrebno je poslati samo naslov rada i ime mentora.

Bez puno pitanja druga osoba, većinom također nezaposleni akademski građanin, radi sve umjesto studenta koji na rad mora samo staviti svoje ime.

Svakodnevni oglasi u grupama dokaz su kako posao cvjeta, a sve više studenata odlučuje se za ovu metodu.

Kontrola je gotovo i nemoguća, unatoč raznim softverima kojima se profesori služe, tako da se veliki broj studenata provuče uz lažne autorske radove.

Naizgled nevina laž, koju u nekim slučajevima podržavaju i roditelji s onom domaćom "što bi se dijete mučilo", kroji ljude koji bez problema stavljaju svoje ime na tuđi rad čak i bez čitanja.

Klimanje glavom i uplatnica

Slučajevi su brojni, gotovo pa se i ne kriju, a roditelji zadovoljno klimaju glavom jer ako su mogli plaćati sve školarine, što je još dodatnih 200 KM za diplomu.

Buketi, nakit, pokloni, a sve za rad druge osobe iz sjene koja pokušava zaraditi nešto novca.

Prema definiciji koja se dobije jednostavnim upisivanjem u tražilicu, "diplomski rad je samostalni rad u kojem student/ica pod vodstvom mentora/ice na temelju prethodnog istraživanja teorijske ili empirijske naravi obrađuje određenu temu.

Svrha diplomskog rada je da student/ica njime dokaže sposobnost sociološke obrade relevantne teme. Pritom treba pokazati samostalnost i strukovno snalaženje u rješavanju istraživačkih problema, na način koji ne mora nužno sadržavati znanstvenu izvornost".

Je li moguće da pojedini studenti preuzimaju nazive prvostupnika i magistara bez dovoljnog znanja za pisanje vlastitog rada?

Roditelji supočinitelji

Neznanje i lijenost prvi su razlozi zašto netko odlučuje platiti osobi, koja nema veze s njegovom strukom, pisanje završnog rada s kojim se ponosi.

Isti taj rad, roditelji koji su ga platili, ponosno pokazuju široj obitelji kao najveći uspjeh njihovog djeteta. Godine predavanja, ispita, učenja stanu u 50 stranica tuđeg rada.

Ništa čudno, s obzirom da roditelji otvoreno objavama na društvenim mrežama traže osobe koje bi za njihovo dijete napisale čak i maturski rad.

Tako se uči dijete, već od osnovnoškolskih i srednjoškolskih dana kako je potpuno normalno da roditelji, pa onda i drugi rade za njih "jer novac kupuje sve pa i znanje".

Podsjetimo, na slučaj od prije nekoliko godina kada je jedna mostarska mama javno zatražila tko će njezinom djetetu napisati rad. Nakon što je to objavljeno, uslijedila je lavina komentara, ali na račun novinara koji je ukazao na problem, a ne čina majke koja je zatražila plagijat za svoje dijete.

Brojne prijevare

Također, prijevare su nerijetke pa nakon uplate novca studenti 'ostaju kratkih rukava' s polovičnim radovima. Razlog je vrlo jednostavan, osoba nestručna za određeno područje nije u mogućnosti napisati rad kao student koji je to slušao pet godina.

U pojedinim slučajevima studenti ostaju i bez rada i bez novca pa tek onda počinje prava drama.

Postavlja se pitanje je li moguće da se obrazovanje svelo samo na papir? Dokaz je to koliko je situacija u BiH srozala znanje i pretvorila nekada krvavi rad i trud u samo jednu uplatnicu.

Uplatnicu koja kupuje rad, znanje, diplomu, zaposlenje i sve drugo, a sve to uz podršku roditelja koji samo žele "najbolje za svoje dijete".

bljesak.info

Glas naroda

E svašta.!

Na isti načun većina ljubuških teta u vrtiću su završavali školovanje u 40im godinama života, a sada glume svjetlo na kraju tunela....

Stanje u društvu , školstvu, zdravstu, policiji, elektru, telekomunikacijama, održvanju cesta, arhitekturi i grdnji zgrada, gleda se kratkoročno ovo će klapat još dok ima kadrova koji su grijali klupu .

Hm... Diplomske, završne i seminarske obično pišu oni koji su završili određeni fax, ali ne mogu da nađu posao. Njima je to dodatni način zarade jer za to postoji velika potražnja.

Oni koji imaju para oduvijek su bolje prolazili na fakultetima, recimo kad se u isto vrijeme sastane par programskih zadataka, obicni studenti se sataru, a oni drugi samo "kupe" se šepure kao da je to njihovo. Ništa čudno da im se roditelji iskeširaju i ih treba zaposlit. Problem je u obrazovnom sustavu koji često traži opsežne količine informacija, gdje se ne ulazi u bit niti u stručnost, nego piši semonarske, piši tristo programskih da na kraju ne znaš ni šta si učio, ni šta radio. Kad završiš fax, svejedno ćeš raditi nešto deseto na poslu...

Ako su kupili fakultet pa šta bi vi da pišu diplomski

Ja koliko znam postoje pismeni i usmeni ispiti.Evo ako smuljaju pismene ali kako smuljaju usmene?

Oko sebe vidim polupismene, čak i nepismene osobe kako upisuju i završavaju fakultete. Još se i zaposle, što je najtužnije. Nije ni čudo da nam je sve u banani.
Čude me jedino ovako niske cijene tih radova, kako ljudi mogu svoje znanje prodati za 100 maraka.

Za ove takozvane ministre ne treba ni skola, ni diploma. Stranka to sredi dok si rekao faks.

Visokoškolstvo se davno srozalo na niske grane. Pocevsi od perioda kad su upisivali po 100+ brucosa na jedan smijer fakulteta pa sad do ovog perioda kad izlaze tkz. magistri, a nemaju blage veze o struci! Onda i ne cudi da prodaju diplomske (svoje znanje) po cijeni od 100km, kad su na razini nekog osrednjeg seminarskog rada od 50-100 stranica

Prepusujz i kopiraju. Žalosno.

Vedran Markotic uskoro doktor prava

Pitajte Nikice Artukovića dobit će te povratnu točnu informaciju,hvala i prijatno.

Skup, 300km mi trazio...

Dobro Nikica nema kapaciteta za pisati rad, ali bi moga na lageru imati par završenih radova. Triba vidit.

HDZ uveri[ * neprimjereno * ]i imaju 85% krivotvorenih diploma a školovane su oćerali
adeze je zločinačka organizacija puna lopovluka

I tako dobijemo uciteljice koje neznaju tablicu množenja isto tako uciteljicu Janju koja na zavrsnom nezna pisana slova i to da mi uci dicu ma ajde bolan....kakve su uciteljice prosle kroz nas zivot dobro ova dica znaju kako se zovu majkemi

Ima li ijedna učiteljica koja nije kao ta Janja i njoj slične. I sto poduzeti kad shvatite da vam dijete poucava nestrucna osoba, bilo u osnovnoj ili srednjoj skoli. Zgodna tema za istrazivacko novinarstvo.

Ima dobrih učiteljica, ali od nepismenih ne mogu doći do izražaja, jer su nepismene najglasnije i svugdje se miješaju.

Aj matereri navedi jednu dobru

Ima i dobrih komentatora i komentara . I pismenih komentatora.
Ali od nepismenih i zlih ne mogu doci do izražaja .

Nema sve je to u 5grama bitno da se o novoj torbici/suknji/kaputu/ruzu za usne/nausnicama/naočalama ili tomu slicno raspravlja danima ne satima nego danima ko je kakvu donio,a ono za sta su placene je manja briga ...

Mislite na nastavnicu zemljopisa, stanovitu plavušu s Gračina. E pa ta stvarno dobije plaću za dolazak u školu, malo prosjedi i eto i toplog obroka. Rad s djecom joj je nepoznat pojam. Doslovno. Poduzmite nešto nadležni.

Mislim ja na dosta njih vitina i gracine pogotovo područne skole su bezveze uciteljice da su valjale icemu to bi radilo u gradu ja neznam ko je to pustio u prosvjetu i dao diplomu dica kad dodju u vece razrede neznaju nista

Zamislite, a ja znam dosta nastavnika koji nemaju pojma o svome poslu i okolo "trube" kako uciteljice nisu nista naucile djecu, pa cak ni ove gradske.

Ševo i njegove diplome uništile su obrazovanje u BiH. Politika ga štiti jer od takvog školovanja imaju materijalne koristi.

Za koliko se može kupiti diplomski rad
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Bez izbora pred izbore Ružica Zeljko
ljubuski.info
Život proveden u crvotočini Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari