Ili rast mirovina ili prosvjed umirovljenika u FBiH!

ljubuski.info

Iako su umirovljenici u Federaciji BiH još prošlog mjeseca Vladi Federacije BiH uputili zahtjev u kojem traže povećanje mirovina i izmjene Zakona o PIO koje neće biti kozmetičke, iz federalne izvršne vlasti do danas odgovora još nema.

Iz Vlade FBiH još nismo dobili odgovor, niti smo pozvani na razgovore. Prosvjedi su zadnja opcija, ali će se i oni desiti ako ne bude ispunjenja naših zahtjeva, kaže Redžo Mehić, predsjednik Udruge umirovljenika FBiH.

Iz Vlade Federacije BiH su kazali kako planiraju razgovor s predstavnicima umirovljenika, te da ono što traže umirovljenici zahtijeva izmjene zakona.

Umirovljenici u Federaciji BiH inače traže omogućenje redovnih godišnjih poravnanja i mimo rasta BDP-a.
Nije bilo povećanja u travnju, samo jednokratna pomoć koju smo dobili, a zbog toga što nije bilo uvjeta za povećanje zbog niskog BDP-a. S obzirom na to da cijene osnovnih životnih namirnica iz dana u dan rastu, da većina umirovljenika u FBiH postaju socijalni slučajevi jer za ono što dobiju mogu platiti komunalije i lijekove, a za život im ne ostaje ništa. Nas ne zanima što su poskupjeli avion, kamion, auto, nas brine poskupljenje osnovnih životnih namirnica, ističe Mehić i dodaje kako traže povećanje mirovina od šest do 10 posto.

Tažimo konzultacije kada je u pitanju izmjena zakona, u protivnom blokirat ćemo sve. To nam je zadnja opcija, ali i jedina da postanemo vidljivi, kaže Mehić i dodaje da će javnost o svemu biti obaviještena sutra.

Upravni odbor Saveza udruga umirovljenika Federacije BiH krajem prošlog mjeseca održao je sastanak s predsjednicima svih općinskih/gradskih udruga umirovljenika i predsjednicima županijskih saveza udruženja umirovljenika, te zaključio kako je materijalni i socijalni položaj umirovljenika ispod granice socijalnog minimuma.

To je, kako su priopćili, uzrokovano neusklađivanjem mirovina u 2021. godini i enormnim i svakodnevnim poskupljenjima osnovnih životnih namirnica. Na sastanku su usvojeni konkretni zaključci, među kojima je taj da se zadužuje Upravni odbor Saveza da putem Federalnog zavoda PIO/MIO, federalnih ministarstava rada i socijalne politike, te financija, a u koordinaciji s premijerom Federacije BiH, iznađe rješenje za izvanredno povećanje svih mirovina u Federaciji, osim najviših, najkasnije do 25. listopada.

U slučaju da Upravni odbor Saveza ne naiđe na razumijevanje u zahtjevu za povećanje mirovina, obavezan je da organizira mirne prosvjede i odredi vrijeme održavanja.
Osim navedenog, zahtijeva se hitan sastanak s premijerom i resornim ministrima radi što kvalitetnijeg i zajedničkog rješenja prisutnih problema i traženih zahtjeva, naveo je Upravni odbor Saveza.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Okupacija u par slika Boris Čerkuč
ljubuski.info
Ne ubij, ne kradi, ne laži! Josip Muselimović
ljubuski.info
Država duradi nešto! Boris Čerkuč
ljubuski.info
Djeca naša izgubljena Igor Božović

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari