Održana koordinacije ministara unutarnjih poslova u FBiH

ljubuski.info

Radni sastanak Koordinacije ministara unutarnjih poslova u Federaciji Bosne i Hercegovine koji je sazvao federalni ministar Aljoša Čampara, održan je jučer u Policijskoj akademiji Federalnog ministarstva unutarnjih poslova (FMUP).

Istaknuto je kako ministri unutarnjih poslova u FBiH jamče građanima Bosne i Hercegovine mir i sigurnost te osuđuju izjave svih pojedinaca kojim se poziva na narušavanje ustavno-pravne strukture Bosne i Hercegovine.
Policijske strukture u Federaciji BiH neće nasjesti na ratno-huškačke poruke predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, odnosno neće postati partneri SNSD-u u podizanju tenzija i destabilizaciji Bosne i Hercegovine. Ministri unutarnjih poslova posebno ističu da je sigurnosni sustav Federacije BiH dovoljno kapacitiran da se, s državnim sigurnosnim sustavom, suprotstavi pojavnim oblicima kažnjivih ponašanja pa i onih usmjerenih protiv ustavnog poretka te pozivaju policijske strukture i nadležna pravosudna tijela da preveniraju bilo kakve incidente koji se žele izazvati destruktivnim ponašanjima - navodi se u saopćenju.

Naglašeno je kako su ministri svjesni da je migrantska kriza problem svih razina vlasti u Bosni i Hercegovine te da se ne smije dopustiti da samo određeni dijelovi Bosne i Hercegovine trpe pritiske izazvane migrantskom krizom.
Ministri unutarnjih poslova opredijeljeni su da zajedničkom suradnjom i iniciranjem razmjene ljudskih kapaciteta olakšaju ministarstvima unutarnjih poslova, a koja snose najveći teret migrantske krize, pritiske s kojim se suočavaju. Ministri unutarnjih poslova pozivaju nadležna državna tijela da kvalitetnije upravljaju migrantskom krizom i vode računa o interesima lokalnih jedinica - navedeno je.

Kazali su kako će nastaviti reformu policije u Federaciji BiH, što uključuje izmjene svih zakona o unutarnjim poslovima i zakona o policijskim službenicima na razini Federacije BiH i županija. Ministri su opredijeljeni za izradu, donošenje i primjenu usklađenih zakonskih rješenja te će u tom kontekstu tražiti od međunarodnih partnera, a prije svega Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR), da se aktivno uključe u proces reforme policije u entitetu Federacija BiH.
Ministri unutarnjih poslova u Federaciji Bosne i Hercegovine opredjeljeni su za jačanje policijskih struktura u Federaciji BiH, a posebno za eliminiranje utjecaja politike na operativni rad uprava policije. S tim u svezi, ministri unutarnjih poslova obvezali su se da će raditi na izradi podzakonskih propisa koji će voditi jačanju i depolitizaciji sigurnosnog sustava u Federaciji BiH - istaknuli su.

Ministri će obaviti kozsultacije s direktorima i policijskim ravnateljima uprava policije te će vladama i tijelima zakonodavne vlasti predložiti povećanje proračuna kako bi se ojačale uprave policije u dijelu ljudskih kapaciteta, materijalno-tehničkih sredstava i sredstava prisile, a sve sa ciljem pružanja većeg stupnja sigurnosti građanima Bosne i Hercegovine.

Ministri unutarnjih poslova u Federaciji Bosne i Hercegovine inicirat će donošenje propisa koji će omogućiti transparentnije natječajne procedure za prijem policijskih službenika, a što uključuje video i tonsko snimanje svih faza natječaja uključujući i provjeru fizičke sposobnosti, elektronsko generiranje ispitnih pitanja i izradu obvezujućih uputstava za članove natječajnih povjerenstava, priopćeno je iz Federalnog ministarstva unutarnjih poslova.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari