Velikom broju poslodavaca nedostaju radnici

ljubuski.info

Čak 24,4 posto poslodavaca u Federaciji BiH ima nedostatak radnika. Promatrano po djelatnostima, taj problem najizraženiji je među poslodavcima koji se bave djelatnostima informacija i komunikacija, pokazalo je istraživanje Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Od ukupnog broja anketiranih poduzeća iz navedenih djelatnosti, čak 41% poslodavaca ima taj problem.

Na drugom mjestu je građevinarstvo, gdje se čak 38 posto anketiranih poslodavaca izjasnilo kako im nedostaje radnika određenih profila. S istim problemom susreću se i poslodavci iz djelatnosti poslovanja s nekretninama, uslužnih djelatnosti, umjetnosti, zabave i rekreacije, ugostiteljstva…

Kada je riječ o razlozima zbog kojih se suočavaju s nedostatkom radnika, 37% poslodavaca smatra da je uzrok porezna politika, odnosno visoka izdvajanja za poreze i doprinose. Taj postotak posebno je visok među anketiranim poduzećima koja spadaju u spektar ostalih uslužnih djelatnosti, gdje čak 57% poduzeća smatra da je porezna politika negativan čimbenik pri traženju radnika određenog profila. Ovaj postotak je visok i u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane. Čak 50% poslodavaca iz ove djelatnosti smatra da je porezna politika jedan od razloga problema u traženju radnika.

Oko 34% poslodavaca koji imaju nedostatak radnika određenog profila smatra da su opći ekonomski uvjeti razlog koji je doprinio da poslodavci nemaju radnika, dok 24% poslodavaca smatra da je uzrok nedostatak poticajnih sredstava za obuku i zapošljavanje.

Iz Federalnog zavoda za zapošljavanje navode kako je za ispitivanje tržišta rada u FBiH 2020./2021. korištena metodologija prošlogodišnjeg istraživanja te je Federalni zavod za zapošljavanje na osnovi master uzorka od oko 10.000 poslodavaca, dobivenog iz Porezne uprave FBiH metodom stratificiranog slučajnog uzorka, izdvojio uzorak koji je korišten i prethodne godine, a koji čini 1288 poslodavaca registriranih u FBiH koji su imali pet i više zaposlenih, sortiranih u male, srednje i velike poslodavce po djelatnostima. A riječ je o onima koji redovito izmiruju obvezne poreze i doprinose. Ova veličina uzorka za stupanj pouzdanosti od 95% daje rezultate u okviru margine pogreške od 2,54%.

Male i mikrotvrtke

Prema veličini, od 1232 poslodavca obuhvaćena anketiranjem, najviše je malih i mikrotvrtki (81,41%) koje zapošljavaju do 50 radnika, slijede tvrtke srednje veličine (13,39%), dok je poslodavaca koji zapošljavaju više od 250 radnika 5,19%. Prema djelatnosti, najveći postotak poslodavaca u prerađivačkoj je industriji (26,1%), djelatnosti trgovine na veliko i na malo, popravku vozila i motocikala (24,7%).

Marija Medić Bošnjak w Večernji list

Glas naroda

Ma nije moguće to su najpoželjniji poslodavci na svijetu

15 km po satu i eto me odman.

Povećat će satnicu s osam na devet sati.

Eeeeee neka sva su nam obitelj otisli.Zalosno al im je bolje u Njemackoj bar nece bit gladni.

Ako nećeš ti,ima ko hoće- sjetimo se ovih rječi minutom šutnje za naše pohlepne "gazde"

Eto vraćamo se odman iz njemačke da radimo na crno ili pola plaće u koverti....evo čim čovićeva starleta napiše odman u to virujemo...

evo ja bi radio samo ne znam moram li imati HDZekanovsku iskaznicu.
pitate li sada Barbarića smite li zaposliti tog i tog radnika ili može sada samo da nije 100% šepav.
sad kada ste rastrali 'rvacki svit uzimajte proff. gonjače muha iz afrike da i pratri ne moraju doli klapati već da ovde pokrštavaju a ujedno vi dragi HDZekani širite stranku dileći im odmah iskaznice.
ajmooooooooo!

Znali iko kako je u Njemačkoj moreli ko unas pola na papire pola u kuverti.

Ima, ima kod naši balkanaca prijave te na mini job, nema zdravstvenog, mirovinsko minimalac, na račun dobiješ 440 eura, a u kuverti ostalo ali nije redovno. Živiš u kući napravljenoj od kontejnera sa 20 kolega, za najam madraca i režije misečno ti uzme cca 200 eura. Radiš par miseci dok ne uleti na bauštelu građ.inspekcija i zoll, a onda ste svi nahebali. Gazde tada nigdi na vidiku klizana u BiH, Srbiju ili Kosovo. Ti ćeš platiti kaznu 1500 eura + za zdravstveno po misecu 135 eura, a ako nemaš u zatvor na 16 miseci i na kraju deporacija i zabrana ulaska u Njemačku na 10 godina. Ko voli nek izvoli.

Dodjete moram vam nac stan napravit prijavu porezni broj Konto u banci odmah triba kući poslat 500€ i kad se okrenete nakon dva miseca biz u njemacku firmu za isti ili malo bolje placa ali tamo nema 4 puta kuci priko godine i cili 8 misec .Ako si interessant imas punu prijavu soka bau start 13 € ovisno o sposobnosti prikovrimeni sati +25% stan ca 300€ a ako ti je malo otvori Gewerbe i dobit ces kvadrat pa udri pobro !

Ajd ti meni lipo to u netu izračunaj,koliko sati se radi mjesečno u prosjeku,kakav je smještaj,jesmo li ko sardine ili dobijem svoj stan i šta jedem svaki dan osim neradnih dana?
Jel mogu dovest ženu i napravit djete,jel mi prijava na minimalac ikoliko mi od tih 13€ dođe na račun pa ćemo onda pričat o struci i iskustvu

Ti prijatelju moj kad to sve očekuješ da ti drugi uradi sigurno Njemačke nisi ni na karti vidio.A nebi znao ni reć u kojem je smjeru. Tolko o tebi i takvima sto bi 3000€ na račun ,stan 100kvadrata,auto od firme i godišnji 80 dana a jedino na Njemačkom znaš reć hanuta.
Schöne Grüße aus Deutschland.

E kad je tako neću u naši radit nego ću tražit posa u njemaca.

Ima sirotinje i kvrgavih balvana uvijek

Nima Nima

Mnogim radnicima nedostaju pare od ovakvih sto ih hapaju

Ljudi ima posla Dzajic Comerc trazi 15 radnika placa 500 maraka plus obrok salama sir sir salama dices bolje place i hrane

Ne iđe mi uglavu kako porezi mogu uticat na zapošljavanje i visinu plate tako drastično?

Sin mi je otiso u NJemacku u 5 mjeseci bio 2 mjeseca nijega gazda prijavio za 2 mjeseca dao mu 1500 eura i ja ga vratim kuci .A gazda 4 kilometra od moje kuce sa Mostarski Vrata ja sam iz Radisica. I eto kako je i tamo.Gazda se zove Maic i drzi motel u blizini Rastata.

A jeli to onaj Majić što voza Džipinu,što ga zovu Švabo.
Triba sam i ja ići.ja sam s Humca.
Srića propalo.

Evo van recepat. ..čovka poćerajte gorika , ostante vi tu ..on šalje ojre a vi tu trošite...i ojre i ..jelte ..ostalo ..ima se ,meže se

Onda ,maco , nisi sama a ima se ??

Dedra ti meni jarane ime toga "gazde" ,ja sam sa m.v pa bi rado da ga upitam a i da ga prozovem jer [ * neprimjereno * ] je [ * neprimjereno * ],jučer je tebi,sutra ce meni!
Dedra živ mi bio..

Za 2 mjeseca 2900 km pa toliko bi imao ovdje na bausteli [ * neprimjereno * ] .Eto to je Hrvat.

Ja isto mogu potvrdit ako dođete u Njemačku i naš čovik šef biži i ne okrći se nema veze šta ti nudi.

Sve istina, prevarant do prevaranta. I u Mainzu ima jedan naš miksere za beton privarija ko zna koliko naši. Ma naši poduzetnici doli i vamo su isti.

I mene jedan privari ... Ovdeka mm oj

De bona ,ohani malo ..Jasno nam je sta oces . Slabo ti prica prolazi i.. živla !!

Neka tim "poslodavcima" rade migranti za siću, ko će bahatim gazdam napripravit koliko "njima" triba, a radnicima mrvice...

Pričate gluposti o njemačkoj, ima i tamo prjevara od ovih lokalnih i ostalih balkančerosa, ali ako znaš jezik može se pristojno živiti a tržište rada je veliko i raznoliko samo treba tražiti a ne stat na mistu. kod nas je u privatnom sektoru jasno tj maksimalno izrabljivanje za siću, ali sve će to jednom doći na naplatu ovom izgubljenom narodu!

Eto po vasemu svi se vracaju kuci,al nisu vec idu u Njemacku.Bogu hvala kad su moji otisli ima 6.god.I rade u svabe I presretna sam I tako su I oni,a da nema korist vratili bi se ovdje nema zivota moje selo je vec pusto samo ostalo saka staraca.

Velikom broju poslodavaca nedostaju radnici
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari