Provode se javna ulaganja vrijedna više od 7 milijardi maraka

ljubuski.info

U ovom trenutku u Federaciji BiH provode se projekti iz programa javnih ulaganja koji su vrijedni 7,1 milijardu KM, a istodobno se krenulo u proces osiguranja financijskih sredstava za novi set projekata koji su vrijedni više od 950 milijuna KM.

Povjerenstvo za program javnih ulaganja Federacije podnijelo je Vladi Federacije BiH izvješće o svojem radu za razdoblje od siječnja do lipnja 2021. godine, a u kojemu se navodi kako je, temeljem broja bodova koje je Povjerenstvo dodijelilo svakom od projekata, Federalno ministarstvo financija utvrdilo rang-ljestvicu prioritetnih projekata kandidiranih za nacrt programa javnih ulaganja Federacije BiH od 2022. do 2024. godine, koju je Povjerenstvo potvrdilo.

Temeljem ocjene i dodijeljenoga broja bodova sastavljena je rang-ljestvica kandidiranih projekata koji su uvršteni u nacrt programa javnih ulaganja Federacije BiH, a koji je, na prijedlog Federalnog ministarstva financija, Vlada Federacije BiH usvojila na 269. sjednici održanoj 10. lipnja 2021. Usvojeni nacrt programa javnih ulaganja Federacije BiH od 2022. do 2024. godine sadrži 126 projekata: 63 projekta u provedbi, 58 kandidiranih projekata i pet projekata sa statusom "odobren".

Ukupna vrijednost svih projekata je 15,993 milijarde KM, od čega se 7,885 milijardi KM odnosi na kandidirane projekte, 7,143 milijarde KM na projekte čija je provedba u tijeku i 964,95 milijuna KM na odobrene projekte. S obzirom na ograničena sredstva financiranja kapitalnih projekata, Povjerenstvo je ustvrdilo kako je potrebno uredbom propisati dodatne kriterije kako bi se osiguralo da u program javnih ulaganja budu uključeni projekti s najvećim stupnjem pripremljenosti kako bi prednost imali oni projekti čija bi provedba bila izvjesnija u godinama na koje se odnosi program javnih ulaganja.

Kada je riječ o projektima u provedbi, najznačajniji su oni u cestovnom prometu (3,319 milijardi KM), proizvodnji i opskrbi energijom (2,733 milijarde KM), vodoopskrbi i sanitaciji (319,75 milijuna KM) i željezničkom prometu (216,66 milijuna KM).

Osiguranje sredstava

Među projektima odobrenima u trogodišnjem razdoblju jesu izgradnja autoceste na koridoru Vc na dionicama Ozimice - Poprikuša (440,407.500 KM) i Putnikovo brdo - Medakovo (167,892.880 KM) te poddionica Mostar jug - Kvanj, dionica jug - Zvirovići (178,134.963 KM), zatim VE Vlašić snage 50 MW (160,000.000 KM) te projekt energetske učinkovitosti Federacije BiH (18,580.385 KM).

Kada je pak riječ o kandidiranim projektima, u pitanju su oni za koje nisu osigurani izvori financiranja u trenutku izrade programa javnih ulaganja.

Odobreni projekti su oni za čije je financiranje, nakon zaključka Vlade Federacije, pokrenut proces osiguranja potrebnih sredstava, a za projekte u provedbi su, djelomično ili u potpunosti, osigurana domaća ili inozemna sredstva postala efektivna i njihova realizacija je u tijeku.

Dario Pušić | Večernji list

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari