U Federaciji glavni problem remećenje javnog reda i mira

ljubuski.info

U Goraždu je u razdoblju od 14.-15.10.2021. godine, održan redovan sastanak Koordinacije Direktora Federalne uprave policije (FUP) i Policijskih komesara/ravnatelja Uprava policija županijskih ministarstava unutarnjih poslova u Federaciji Bosne i Hercegovine, navodi se u priopćenju iz Ureda za informiranje FUP-e.

Posmatrajući stanje sigurnosti na području Federacije Bosne i Hercegovine, prema statističkim podacima županijskih ministarstava unutarnjih poslova i Federalne uprave policije prezentiranih po zadatim segmentima za rujan 2021. godine u odnosu na isti mjesec 2020. godine, ono karakterizira smanjenje:

  • broj izvršenih kaznenih djela manji je za 43 ili 3,13%;
  • broj prometnih nesreća manji je za 30 ili 1,70%;
  • broj napada na ovlaštene službene osobe manji je za 4 ili 57,14%;
  • dok je broj registriranih prekršaja iz oblasti javnog reda i mira povećan za 12 ili 0,91%.

Kada se govori o stanju sigurnosti za razdoblje siječanj - rujan 2021. godine, na području Federacije Bosne i Hercegovine, u odnosu na usporedno razdoblje 2020. godine, isto karakterizira smanjenje:

  • broja izvršenih kaznenih djela kojih je manje za 250 ili 2,12%,
  • broja napada na ovlaštene službene osobe kojih je manje za šest ili 9,52%,
  • dok je povećan broj prometnih nesreća više je za 58 ili 0,39%,
  • i povećan je broj registriranih prekršaja iz oblasti javnog reda i mira za 1.112 ili 5,54%.

Dijana Stevanović je u svom obraćanju navela kako Ured posebnog predstavnika Europske Unije u Bosni i Hercegovini, podržava koordinacijske sastanke policijskih agencija u Federaciji Bosne i Hercegovine, a potom se osvrnula na strateške i programske prioritete Europske unije iz oblasti unutarnjih poslova. Stevanović je istakla kako je jedan od prioritetnih ciljeva Europske unije pružanje podrške policijskim tijelima u Bosni i Hercegovini prvenstveno na jačanju kapaciteta i implementaciji preporuka iz mišljenja Europske unije. Nadalje, Stevanović je upoznala sudionike, kada je u pitanju trenuti status, odnosno aktivnosti na uspostavi kontakt točke EUROPOL-a, s obzirom da je navedena inicijativa također jedna od preporuka Europske unije.

Osim navedenog, razgovaralo se o planiranim aktivnostima u sklopu Udruge direktora policija jugoistočne Europe 'SEPCA', a vezano za revidiranje Izvješća o procjeni prijetnje od organiziranog kriminala za područje jugoistočne Europe i uspostavu operativnih taktičkih skupina, koje bi za cilj imale poticanje razmjene policijskih informacija/podataka i pokretanje operativnih mjera.

Sagledavajući sveukupne pokazatelje iz segmenata sigurnosti: kriminalitet, javni red i mir, promet i aktivnosti policije, u cjelokupnom izvještajnom razdoblju siječanj - rujan 2021. godine zaključuje se kako je sigurnosna situacija na području Federacije Bosne i Hercegovine na zadovoljavajućoj razini.

S obzirom da je vidljivo kako sve policijske agencije u Federaciji BiH imaju problema s nedostatnim ljudskim resursima u smislu nepopunjenosti, rukovoditelji svih policijskih institucija na području Federacije Bosne i Hercegovine, ponovno pozivaju nadležne institucije, da shvate ozbiljnost ovog gorućeg problema svih županijskih MUP-ova i Federalne uprave policije, te da u okviru svojih zakonom određenih nadležnosti poduzmu sve potrebne aktivnosti kako bi se odobrila novčana sredstva u proračunima, te pokrenule aktivnosti na prijemu novih policijskih kadrova, priopćeno je iz Ureda za informiranje FUP-e.

Glas naroda

sudeći po policijskim akcijama i reakcijama ipak mislim da su najveći problem vozači i vožnja s neupaljenim svjetlima u podne

U Federaciji glavni problem remećenje javnog reda i mira
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari