Mjere hrvatskih općina u BiH za opstanak mladih

ljubuski.info

Niz je općina u BiH odlučio provoditi proaktivnu demografsku politiku kroz niz primjera, počevši od sufinanciranja kupnje prve nekretnine pa do poticaja za biznis.

A imati mogućnost rješavanja stambenog pitanja, ali i pronalaska sigurnog posla ključni su preduvjeti ostanka i opstanka, a s tim na umu, osim izravnih mjera koje su usmjerene na djecu i mlade.

Sve je usmjereno k cilju zaustavljanja iseljavanja, ali i negativnih demografskih trendova.

Novčane pomoći

Grad Ljubuški jedna je od zajednica koja provodi nekoliko demografskih mjera, počevši od pronatalitetnih pa do gospodarskih. Neke od njih uključuju 500 KM novčane potpore za novorođeno dijete, ali i smanjenje cijena vrtića za 50%, čime su postigli najniže cijene u Hercegovini.

Vedran Markotić, gradonačelnik Ljubuškog, kaže kako su uveli i stipendiranje svih brucoša i redovitih studenata viših godina s prebivalištem na području Ljubuškog. Ove godine izdvojili su i 200.000 KM za subvencioniranje kupnje prve nekretnine za mlade bračne parove.

U kontekstu gospodarstva Ljubuški je uveo olakšice poduzetnicima, a što je dovelo do značajnijih ulaganja koje bi uskoro trebale otvoriti i značajan broj radnih mjesta.

U središnjoj Bosni, Novi Travnik ima programe koji su, osim na pronatalitetnu politiku, usmjereni i na stvaranje uvjeta za pokretanje biznisa.
Stjepan Dujo, načelnik općine Novi Travnik, kaže kako je prva od mjera financijska pomoć u iznosu od 200 KM za prvorođeno dijete, dok za mlade koji traže način osiguranja vlastite financijske egzistencije Općina nudi poticaje za pokretanje startup programa koji nisu samo ograničeni na IT sektor već i na druge grane gospodarstva, a tu su i poticaji za poljoprivredu.

Na samom jugu BiH, Grad Čapljina jedna je od lokalnih zajednica koja puno radi u kontekstu stvaranja boljih uvjeta za život mladih obitelji, a ovaj je grad i primjer ubrzane ekspanzije kroz gradnju novih stanova. Naselje Peline postalo je već novo gradsko središte, a stanogradnja se na južnom dijelu grada i dalje nastavlja punom parom.
Gradonačelnik Smiljan Vidić kaže kako u cilju osiguranja što boljih uvjeta za ostanak i napredak mladih lokalna vlast u Čapljini već godinama provodi brojne projekte kroz demografske mjere potpore mladim ljudima.

Jedan od njih, a koji je naišao na veliko zanimanje, jest subvencioniranje prve stambene nekretnine. Vidić objašnjava kako je riječ o projektu u okviru kojeg Grad subvencionira kupnju prve stambene nekretnine osobama do 35 godina starosti iznosom od 100 KM po četvornom metru na nekretnine do 75 četvornih metara. O uspješnosti programa govori i činjenica kako je do sada ovu priliku iskoristilo više od stotinu mladih obitelji, što značajno pokazuje da mladi planiraju život u Čapljini.

Sufinanciranja za biznis

Posušje je također lokalna zajednica koja provodi nekoliko značajnih mjera, a načelnik Ante Begić nedavno je za Večernji list objasnio kako neke od njih uključuju poticaj mladima u iznosu od 5.000 KM, dok je u kontekstu stvaranja preduvjeta za pronalazak posla i uvođenje novih zanimanja u srednjem obrazovanju sukladno potrebama tržišta.

Kada je riječ o pokretanju biznisa, Općina osigurava sufinanciranje troškova osnivanja i registracije poduzetnika - početnika u gospodarstvu (startup) do 500 KM za fizičke osobe odnosno do 1.000 KM za pravne.

Kada je riječ o Posavini, Odžak je jedna od općina koja realizira nekoliko procesa u cilju zadržavanja mladih.
Načelnica Nada Ćulap kaže kako roditelji koji imaju prebivalište na području općine za svako novorođenče imaju pravo na jednu vrstu novčane naknade - trenutačno iznosi 1.000 KM. Trenutačno je u izgradnji i zgrada od 20 stanova koje će, između ostaloga, davati u zakup po povoljnijim uvjetima višečlanim obiteljima slabijeg imovinskog stanja. A građevinsko zemljište po povoljnim cijenama jedna je od značajnih mjera za sve one koji su odlučili živjeti u svojoj lokalnoj zajednici.

Općina Žepče pritom je, potvrdio je načelnik Mato Zovko, prošle godine uz simboličnu cijenu dodijelila 55 građevinskih parcela. Općine, unatoč složenoj ustavnoj strukturi BiH, pokušavaju, kao što je vidljivo iz ovih primjera, iskoristiti mogućnosti iz svoje nadležnosti kako bi, sukladno raspoloživim materijalnim i financijskim sredstvima, popravile demografsku sliku i zaustavile val iseljavanja iz BiH.

Večernji list

Glas naroda

Svi mladi sa diplomama raznih zvanja fakulteta i zanata koji su pošteni, iskreni, samozatajni, odgajani u kršćanskim obiteljima kao neistomišljenici kriminalne organizacije protjerani iz domovine u Njemačku, Austriju i Irsku. Ostali su samo oni koji se klanjaju jugoslovensko-komunističko-mafijaškom bogu dobročinitelju sa kupljenim diplomama, izmišljenim radnim mjestima, kumsko-rodijačkim vezama, koji nisu pošteni, iskreni i odgojeni. Skromne, poštene i odgojene obitelji su odbačene jer se zna da su sposobni ali partiji trebaju podobni rektalni alpinisti sa nj..u..š..k..o..m umočenom u neopranom i s..r..d..lj..i..v..o..m p..r..k..n..u. To više nije naša domovina za kakvu su ginuli naši branitelji i od iste zamišljali bolje svima. To je domovina kriminala, nemorala i svega drugog što sotoni pripada. Hrvatsku smo htjeli i krvlju je platili, a ukrao nam je HDZ mafija. To je partija koja je prvo osramotila sebe, pa svoj narod, a po braniteljima živima i njihovih suboraca grobovima svakodnevno vrše veliku nuždu svojim političkim postupcima.

Zaboravi ti Fratre - sta mislis za ove nove svecenike dali su oni: sa diplomama pošteni, iskreni, samozatajni, odgajani u kršćanskim obiteljima i kao neistomišljenici kriminalne organizacije?

HDZ je u Hrvatskoj presuđen a u BiH bi svi trebali biti u Zenici ili ……..

...gubari izdogusci misle da ce im neko pravit dicu za 500 km haha...djeca su za obicni narod postala luksuz,djecu treba odgojit do 18-20 godina..to samo mogu gubari

Eto te ko švabe i oni tako naglas razmišljaju. Došli su do toga da su im djeca teret za proračun u obiteljskom bužetu, a ćuko im nije na teret bužeta kao navodno. Kao nacija izumiru i nestaju, uvezli su 1,6 milijuna migranata zbog porasta nataliteta nebili popunili rupe u industriji i dr. gospodarskim granama, a zaboravili su na zakon da osobe iz treći zemalja tj arapskog i afričkog svijeta nemogu dobiti radnu dozvolu pa im sad parazitiraju na socijali i socijalnim stanovima. Netreba dušu griješiti ipak neki od njih i radi ali na sivom ili ti crnom tržištu rada koje je dostiglo 30%. Za 15 godina u Njemačkoj vjerojatno više neće biti službeni jezik Njemački nego arapsko-turski jer se smatra pošto se rađaju ko zečevi da će za toliko vremena njih u Njemačkoj biti cca 35 milijuna.

Mjere ste poduzimali od 1992 i rezultati vam se vide

Ili adz ili Njemačka

Prije svega treba hdz-u cestitati za ove mjere zadnjih 30 godina sto provode, one se mogu nazvati tornado mjere jer gdje oni produ tu cak ni zidovi ne ostaju... Sramite se bag..ro...

Nas jedino more spasit dozvolit da se pratri mogu ženit i da imaju što više dice.

problem mladih će riješiti predstavnici mladi iz hdz Lončar i Ćosić.

neka Ante Begić kaže kako je on došao do posla

Mjere hrvatskih općina u BiH za opstanak mladih
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari