Tri godine zaštite korupcije u Upravi za neizravno oporezivanje

ljubuski.info

Državno tužiteljstvo gotovo tri godine ne završava istragu po prijavi sumnje u korupciju koju im je podnio zaštićeni prijavitelj korupcije i uposlenik Uprave za neizravno oporezivanje Emir Mešić.

Dok je istraga o desetinama milijuna od poreza građana zaglavljena u Tužiteljstvu, Mešić je izložen stegovnim postupcima.

Uposlenik Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) Emir Mešić čekao je mjesecima reakciju Tužiteljstva Bosne i Hercegovine na prijavu korupcije koju im je poslao prije nego što se prošle godine javno odlučio govoriti o nepravilnostima za medijsko istraživanje.

Od objave teksta Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) o desetinama milijuna maraka za parking kamiona na carinskim terminalima koje odlaze privatnim tvrtkama, prošlo je više od godinu dana ali Državno tužiteljstvo još uvijek ne javlja rezultate svoje istrage.
Tri godine - 15 dokumenata treba pogledati, prelistati i vidjeti postoji li krivično djelo, kaže Mešić, dodajući kako je u prethodnom razdoblju govorio kako može dopuniti prijavu ukoliko je to potrebno.

BIRN BiH je ranije pisao da ga Državno tužiteljstvo nije saslušalo godinu dana od njegove prijave. Iz Tužiteljstva nisu odgovorili na upit BIRN-a BiH o istrazi.

Odgovor Državnog tužiteljstva o statusu kaznene prijave o nezakonitostima u UNO-u nije dostavljen ni Mešiću, navodi Uglješa Vuković iz Transparency Internationala u BiH, organizacije koja pruža podršku ovom zviždaču, dodajući kako je ovoj organizaciji u kolovozu odgovoreno samo kako je na osnovu kaznene prijave formiran spis predmeta.
To znači da je u fazi provjere navoda iz kaznene prijave i da je to sve što mogu reći, govori Vuković, dodajući kako to Mešiću kao zviždaču nikako ne odgovara.

Agencija za sprječavanje korupcije i koordinaciju borbe protiv (APIK) dodijelila je Mešiću status zaštićenog prijavitelja korupcije na osnovu provjere valjanosti njegove prijave.

Ali zbog dugotrajnosti istrage Tužiteljtva BiH, Mešić trpi pritiske na poslu i kaže kako se mora izjašnjavati za sve što je pogledao i uradio.
Naravno, sve je to van zakonskih normi što oni rade, međutim, jednostavno je trenutno tako kako jeste, kaže Mešić, protiv koga su u prethodnom razdoblju pokrenuta dva stegovna postupka.

Odvjetnica Biljana Radulović koja zastupa Mešića navodi kako neprocesuiranje njegove prijave utječe na sve sudionike u procesu.
Koliko je predmeta prošlo, zar predmeti korupcije ne bi trebali biti prioritet u društvu koje ide naprijed i zar je potrebno toliko vremena čekati da tužiteljstvo reagira na takav predmet do kojeg je teško doći jer se nitko ne usuđuje da prijavi korupciju i kad prijavi dobija negativan odgovor u vidu šutanja, navodi Radulović, dodajući kako se ovako šalje negativna poruka svim zviždačima.

Iz OSCE-a za BIRN BiH, organizacije koja prati kvalitet rada pravosuđa, kažu kako su pravovremeno i djelotvorno procesuiranje predmeta korupcije i zaštita osoba koje prijavljuju korupciju ključni za poštovanje vladavine prava.
Nažalost, prema zapažanjima Misije proisteklim iz praćenja predmeta korupcije i organiziranog kriminala visoke i srednje razine, oni koji imaju veze i moć u BiH su često de facto nekažnjivi za ta kaznena djela, naveli su iz OSCE-a, dodajući kako osobe koja prijavljuju korupciju igraju ulogu od suštinske važnosti u borbi protiv takve nekažnjivosti.

Emir Mešić je kao uposlenik UNO-a prije skoro tri godine prijavio sumnju u korupciju i dobio službeni status prijavitelja korupcije. Protiv njega su u ovom razdoblju pokrenuta dva stegovna postupka.

Jednom odlukom Stegovnog povjerenjstva u predmetu koji se protiv Mešića vodio zbog istupanja u javnosti, izrečena mu je mjera degradiranja na niže radno mjesto. Drugom odlukom, koju je Drugostupanjsko stegovno povjerenstvo UNO-a poništilo, Mešić je kažnjen prestankom radnog odnosa zbog teže povrede službene dužnosti.

On prilikom vođenja ova dva postupka nije dobio zaštitu Agencije za sprječavanje i borbu protiv korupcije. Ovoj Agenciji je u kolovozu Ombudsmen za ljudska prava BiH naložio da ponovo razmotri svoje zaključke kojima Mešić ne trpi štetne posljedice zbog svojih javnih prijavljivanja korupcije u UNO-u.

Informacijom APIK-a u kojoj se navodi kako je izvršena analiza u predmetu Emir Mešić te održan sastanak s Upravnim inspektoratom Ministarstva pravde BiH, a potom i Tematski kolegij Agencije na kojem su razmotreni svi aspekti i krajnji ishodi preispitivanja nadležnog postupanja Agencije, zaključeno je da je ova institucija postupila po preporuci, čime je predmet zatvoren.
U samom očitovanju APIK-a, (…) APIK je bio još gori nego u ranijim očitovanjima i dali su do znanja da ne žele da poduzimaju zaštitne radnje prema Emiru i to će Emir koristiti na sudu, nije mu ništa drugo preostalo, navodi Uglješa Vuković.

Hasim Šabotić, direktor APIK-a, za BIRN BiH kaže kako Mešića "nitko ne može progoniti" za ono što je prijavio, ali da zbog prekršaja koji se ne mogu dovesti u vezu s onim što je prijavio mogu.
Zato ga mi ne možemo zaštititi, jer zakon to ne definira, navodi Šabotić, koji smatra da Tužiteljstvo po prijavi treba reagirati na način da izda naredbe za provjeru i prikupljanje dokumentacije u vezi sa prijavom zviždača.

Vuković iz Transparencyja smatra kako stavovi APIK-a kojima ne staju u njegovu zaštitu Mešiću ne odgovaraju, zbog čega je u konačnici ostavljen sam voditi sudske postupke.

Iz Odjela za komunikacije Izaslanstva Europske unije i Ureda posebnog predstavnika EU u BiH smatraju kako je zaštita zviždača ključna za zaštitu javnog interesa, odgovornosti i integriteta.
Upravo iz tih razloga su usvajanje i učinkovita provedba zakona o zaštiti zviždača navedeni i među ključnim prioritetima Mišljenja Europske komisije. To znači kako BiH mora osigurati odgovarajuću zaštitu zviždača od bilo kojeg oblika zastrašivanja ili odmazde kako bi ostvarila napredak na svom putu ka EU, navode iz Izaslanstva EU.

Mešić i njegova zastupnica smatraju kako njemu, tijekom ovog postupka, Agencija nije pružila dovoljnu zaštitu, niti je zaozbiljno razmotrila preporuku Ombudsmena, zbog čega će pokrenuti postupak protiv Agencije.

U međuvremenu će pred Sudom BiH, kako je Mešić naveo za BIRN BiH, u prosincu započeti parnični postupak protiv direktora Uprave na osnovu njegove prijave.

Glas naroda

Miro Džakula je najveći kriminalac u BiH drži ga HDZ šef Čović s Dodikom uzimaju stotine miliona maraka godišnje

Kad će ovaj Džakula za Kemalom u Zenicu

Ničija nije do zore pa neće ni njegova

Od svakog bona ,kojeg uplatite imaju pinku ,u vecini firmi tajni dionicari ,svaki pauk ili vatrogasac ,isao je preko njih , mrm firma pakuje ovi ih isporučuju

Tri godine zaštite korupcije u Upravi za neizravno oporezivanje
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari