U Splitu održana Međunarodna konferencije IPA III

ljubuski.info

Povodom usvajanja novog pretpristupnog instrumenta koji će pomoći zemljama poput BiH i okruženja za što bolje pripreme u ispunjavanju svojih obveze za buduće članstvo u EU-u, zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko organizirala je u Splitu Međunarodnu konferenciju IPA III: Sredstvo za povezivanje ljudi unatoč granicama, koja je okupila utjecajne i zainteresirane sudionike iz regije, a na kojoj su nazočili i predstavnici Grada Ljubuškog i Javne ustanove Razvojna agencija Zapadnohercegovačke županije - HERAG.

Jedna od aktivnosti susreta bila je i rasprava o prednostima europske pomoći za suradnju između Splitsko-dalmatinske županije i susjednih županija u Bosni i Hercegovini.

Nakon uvodnih i pozdravnih riječi zastupnice Zovko, otvorena je panel rasprava o prekograničnoj suradnji. U konstruktivnoj raspravi i razmjeni iskustava zemalja regije sudjelovali su uz gradonačelnika Splita Ivicu Puljka i Marica Babić, zamjenica ravnatelja Javne ustanove RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije, Nevenko Herceg, premijer Hercegovačko - neretvanske županije, Zdenko Ćosić, premijer Zapadnohercegovačke županije, Ivan Vukadin, premijer Hercegbosanske županije, Julije Meštović, ravnatelj KBC-a Split te Danijel Pravdić, ispred Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

Ravnatelj splitskog KBC-a Julije Meštrović podvukao je važnost realizacije projekata splitske bolnice koji su, istaknuo je, važni na naše građane, ali i za građane južnih županija BIH.
Suradnja s bolnicom u Mostaru je odlična na svim razinama, ali ono o čemu moramo razgovarati je integrirana zdravstvena skrb - od razvoja prevencije, preko bolničkog do rehabilitacijskog sustava. Zdravlje je temelj svega - istaknuo je Meštrović podvukavši pitanje suočavanja s problemom posljedica pandemije, osobito na mentalno zdravlje.

Sudionici iz Bosne i Hercegovine govorili su o pozitivnim iskustvima korištenja EU mehanizama, prije svega u smislu jačanja strukture i administrativnih kapaciteta, povezivanja gospodarstvenika i otvaranja poslovnih mogućnosti, ali i preprekama s kojima se suočavaju, spomenuvši ograničenja u smislu tromosti administracije, proračunskih sredstava, neriješenih pitanja vlasništva.

Sudionici su se usuglasili o značaju ovakvih događanja za što bolju pripremu za nove mogućnosti financiranja i korištenja EU sredstava te kako bi se nastavila i unaprijedila međusobna suradnja, solidarnost i razmjena iskustava.

Glas naroda

Vidi cosica podočnjaci mu na katedri jadna majko

U Splitu održana Međunarodna konferencije IPA III
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari