Zdravstvo u BiH jedno od najkorumpiranijih

ljubuski.info

Prema Indeksu percepcije korupcije, istraživanju Transparency Internationala, zdravstvo u BiH je jedno od najkorumpiranijih, a u bh. pravosuđu nema prijavljenih slučajeva korupcije u zdravstvu, izjavila je Merima Spahić iz Udruge za razvoj društva 'Kap' iz Sarajeva.

Video: Osamdest posto građana daje mito liječnicima

Inače, ova udruga, zajedno s Udrugom građana 'Stop mobbing' iz Trebinja, provodi projekt prevencije korupcije i potpore prijaviteljima korupcije u zdravstvenom sustavu u BiH, a podržavaju ga Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH i Vlada Švicarske.

Tim povodom u ponedjeljak je održan okrugli stol pod nazivom "Primjena zakona o zaštiti osoba koje prijavljuju korupciju u zdravstvenom sustavu u BiH" na kojem je zaključeno da se javno i privatno zdravstvo podijeli te ukaže na duge liste čekanja. Na okruglom stolu su nazočili predstavnici zdravstva, tužiteljstva, nevladinog sektora i Agencije za lijekove.

Spahić je navela kako se u anketi koju još uvijek provode udruge među građanima i pacijentima, navodi da oko 80 posto njih daju mito prilikom posjeta liječnicima, ali to nisu spremni prijaviti jer ne vjeruju sustav zaštite.
Prijavitelji korupcije nemaju nikakvu zaštitu jer kada prijave korupciju, trpe mobbing na poslu i njihov život se pretvara u pakao. Stoga, nijednog trenutka nisu motivirani da prijave korupciju. Zbog toga se plašimo da će ovako ne samo zdravstvo izgubiti svoj kredibilitet, svoje pacijente, nego da je ovdje riječ i o vrlo problematičnom načinu rada pravosuđa, istaknula je predstavnica Udruge Kap.

Pozvala je građane da ako nemaju povjerenja u pravosuđe i policiju da se obrate njima, tj. udrugama koja rade na tzv. mreži zaštite za prijavitelje korupcije jer su njihovi članovi i predstavnici pravosudnih i zdravstvenih institucija i nevladinog sektora.
Dok se ne udružimo i ne reagiramo na nepravilnosti ništa ne možemo postići, dodala je.

Predsjednica Udruge građana Stop mobbing Anica Ramić koja je ujedno i zdravstveni djelatnik i koja je prva prijavila korupciju u zdravstvu u Trebinju, kaže kako je automatski doživjela mobbing na poslu te četiri godine bila na sudu.
Nakon svega kao i pacijent i zdravstveni radnik ne mogu da gledam što se sve radi u zdravstvu. Ljude treba ohrabriti da prijave korupciju jer kada su ljudski životi u pitanju onda se te greške ne mogu praštati, poručila je ona.

Inače, okrugli stol se održao nakon niza radionica koje su imale za cilj locirati probleme povezane s korupcijom u zdravstvu i identificirati mjere i preporuka za bolju zaštitu prijavitelja korupcije.

Glas naroda

Zamislite da ravnatelj bolnice napravi sinu tvornicu kopije lijekova pa sredi sa ZZO ove čupanije da se samo njegovi lijekovi mogu propisivati. Ko šiša bolesne i pita za kakvoću kopija. To je klasičan i do sada najveći poznati slučaj kradeze korupcije. Kesić, Kvasina ili ušao sazad.

Ako ništa biće likovi jeftiniji. Odeš u Mamiće i kupiš na veliko, u fišek i na vagu.

Pa ništa se nije rješilo samo se problemi gomilaju od čega glava boli.Ni jedan štrajk,nezadovoljstvo, svi zadovoljni i siti,a narod ode bez povratka?!

Ko nevoli hdz taj nevoli ni rvacku

Ko ne voli kradeze taj nije lo.pov ni krimi.na.lac.

20posto lječnika krade a ostali su pošteni. ZNA Ante ko krade, ali ti imaju iskaznice, skupa jedu piju i časte se, fuj fuj, zato se šuti i ne dižu plaće, njima super ko narod j. be....

Lipo morete pročitat da NIJEDNE prijave od strane pacijenata nije bilo.Naše zdravstvo triba privatizirat i to je jedino rešenje.

Oni su dali Hipokratovu zakletvu nemojte nanje oni su pošteni.

Platite ljude adekvatno njihovom obrazovanju pa neće uzimati mito. Žalosno je koliko su plaćeni. Svi mi radimo da bi mogli živjeti. Više imaju spremačice po državnim firmama nego specijalisti u SKB Mostar. Po domovima zdravlja su veće plaće nego u bolnici. Nemaju regres, adekvatno plaćeni prijevoz, božićnice i da ne nabrajamo. Sustav je kriv što su prisiljeni uzimati mito i ako to ne opravdava.

Prvi sazad.

Zdravstvo u BiH jedno od najkorumpiranijih
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari