Održana 25. sjednica Predsjedništva HNS-a

ljubuski.info

U Mostaru je održana 25. redovita sjednica Predsjedništva HNS-a. Na početku sjednice predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH Dragan Čović upoznao je članove Predsjedništva o posljednjem Summitu EPP-a u Ljubljani te razgovorima na ovome forumu posvećenom odnosu EU i zemalja Zapadnog Balkana od strane europskih pučana.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Visoki europski dužnosnici u Ljubljani su upriličili forum kako bi napravili širi dijaloški okvir o otvorenim pitanjima koja se nužno moraju riješiti u procesu daljnjih integracija, a tema izbornih reformi u Bosni i Hercegovini bila je jedna od ključnih.

Također, Čović je upoznao je Predsjedništvo HNS-a o razgovoru i temama s gospodinom Palmerom, kao američkog izaslanika za proces reformi izbornog zakonodavstva koje se u tijeku i ključnih dogovora koji slijede.

Na sjednici je Predsjedništvo HNS-a donijelo sljedeće zaključke:

  1. Legitimno političko predstavljanje konstitutivnih naroda uz omogućavanje aktivnog i pasivnog biračkog prava svim građanima Bosne i Hercegovine je osnovna postavka funkcioniranja političkog i izbornog sustava Bosne i Hercegovine. Pokušaji širih izmjena Aneksa IV. - Ustava Bosne i Hercegovine ugrozili bi natkrovljujuće ustavno načelo konstitutivnosti koje su Ustavni sud BiH i Europski sud za ljudska prava izdvojili kao ustavni meritum i ključni političko - pravni i institucionalni temelj BiH.
  2. Potpisani Sporazum o načelima izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH u Mostaru sadrži ključne odredbe reforme izbornog zakonodavstva i u potpunosti štiti i jača odrednice Washingtonskog i Daytonskog-pariškog sporazuma.
  3. Ograničene ustavne promjene ne smiju voditi ka derogiranju Ustava i onemogućiti konstitutivnost naroda u izboru svojih legitimnih političkih predstavnika. Pokušaji brisanja "etničkog prefiksa" predstavljaju grubo kršenje Aneksa IV. kojim bi se omogućila potpuna diskriminacija, majorizacija i nametanje političkih predstavnika u ključnim institucijama - Predsjedništvu BiH i Domovima naroda koji i jesu dizajnirani na način da sva tri naroda uživaju zajamčena ustavna prava.
  4. Predsjedništvo HNS-a još jednom ističe da su unitarističke pretenzije bošnjačkih stranaka neprihvatljive, da negiraju konstitutivne zajednice i njihove posebnosti te da ruše multikulturalni, multinacionalni i multikonfesionalni karakter Bosne i Hercegovine. Konstitutivnost naroda nije deklarativna kategorija, nego suštinska komponenta ostvarivanja ravnopravnosti kroz jednaka prava konstitutivnih naroda u procesu donošenja odluka i biranja svojih političkih predstavnika.
  5. Predsjedništvo HNS-a poziva sve uključene strane u pregovore, kako domaće, tako i međunarodne aktere, da ulože maksimalne napore u postizanju konačnog dogovora o otvorenim pitanjima, poštujući pri tome temelje Ustava BiH. Legitimno predstavljanje i zastupljenost legitimnih političkih predstavnika sva tri naroda utkana je u povijesni, politički i institucionalni okvir Bosne i Hercegovine koji je potvrđen i u Daytonskom-pariškom međunarodnom mirovnom sporazumu.
Ured za informiranje HNS

Glas naroda

Jedino nad čim trenutno duboka država da ne kažem UDBA nema kontrolu na ovim prostorima je da imenuje svoje ljude u veleposlanstva širom svijeta i naravno osoblje koje ih prati. To ih izjeda gospodo draga da se to ne može opisati riječima. Da bi se promijenio izborni zakon treba promijeniti ustav gospodo iz HNS i odakle vam dvotrećinska većina za promijenu ustava? To malo pojasnite a ne prodavat maglu 30 godina.

Nedao bog DASE izborni zakon promijeni neka ostane ovako nekase Bošnjaci pitaju nihje najviše dalo život za ovu državu najgore bi bilo kada bise ovi hdzakani pitali neka komšića bolji je od ovih naši udbaša

Sa kradezeom će ostati staro i nejako, njihovi uvlakači. Sve što je inteligentno će završiti u uređenoj zemlji Germaniji, do mirovine a možda i dalje. Ostat će nad šaka jada, bit ćemo manjina, više od nas Hrvata bit će Arapa u BiH. To je naša budućnost. Nestaje nas očimice. Hvala kradezeu u zagrljaju svete majke crkve.

Kradezeovci su sebi zgrnuli ogromni kapital, luksuziraju se a sve drugo je priča za neuke.

Ko nije za hdz nevoli rvacku

šta je HNS moželi itko odgovoriti uvjek ista priča

Krovna organizacija Hrvata u BiH sastavljena od različitih politički stranki ,nevladini organizacija i inteligencije Hrvackog naroda u BiH.Osnovana radi žaštite prava,kojeg drugi ugrožavaju,Hrvackog naroda u BiH

HNS tigar bez zubi jer je ta udruga jednaka udruzi babe, uglavnom su u toj udruzi kradeze krimosi i gangsteri nego taki.

Pa što se uopće referirate nanj kad je tako kako kažeš?

Održana 25. sjednica Predsjedništva HNS-a
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari