Pred ljubuškim stolarima svijetla budućnost

ljubuski.info

Duži niz godina deficitarni su brojni zanati. Kako bi odgovorili potrebama tržišta rada, ali i sačuvali od zaborava zanate kojima prijeti izumiranje, Srednja strukovna škola "Ruđer Bošković" iz Ljubuškog otvara smjerove za koje se pokazalo da budućnosti ima.

Jedno od njih je i stolar.

U učionici praktične nastave u Srednjoj strukovnoj školi "Ruđer Bošković" u Ljubuškom nikada nije dosadno. U to se već prvoga dana uvjere nove učenici. Posjetili smo buduće stolare i uvjerili se da nisu slučajno odabrali ovo zanimanje.

Tata mi trenutno još uvijek radi kao bravar i dao mi je poticaj da ja idem njegovim koracima. Kad sam bio mali, imali smo jednu veliku kuću i garažu i tata bi me stalno zvao da mu je trebala pomoć pa bi mu došao, kazao je učenik prvog razreda Antonijo Malosavljević.

Moj brat je isto upisao za stolara, on je sada drugi razred i svidjelo mi se to pošto je ovaj predmet jako zanimljiv, ima puno strojeva, može se jako puno naučiti oko toga, a volim jednostavno raditi s ručnim strojevima. Od malih nogu sam to volio i još volim, ističe učenik prvog razreda Vlado Bokšić.

Želja i volja su neupitne kod ovih mladića. Zato s radošću prave klupe i drugi namještaj koji krase školu i njeno dvorište.

Kad oni vide da oni to mogu - ispilati, sastaviti pod kutom, uraditi neke stvari koje prije nisu zamišljali da mogu uraditi, i onda budu zadovoljni i još pored toga dobiju ocjenu, a druga i treća godina kad idu u tvrtku, oni dobiju naknadu za rad. Znači, imaju satnicu 2 KM, topli obrok i prijevoz, kazao je Ivan Brekalo, profesor praktične nastave u SSŠ "Ruđer Bošković", Ljubuški.

Oni u svoje slobodno vrijeme odrade nekakav posao, neke proizvode gdje svoje talente pokušavaju, iskušavaju. Naši lokalni poduzetnici su to prepoznali i oni ih traže, kazala je ravnateljica SSŠ "Ruđer Bošković" Mila Primorac.

A, lokalni poduzetnici kroz Drvni klaster umnogome pomaže i školi i budućim stolarima. Opremili su školsku radionicu, a učenici obilaze tvrtke prikupljajući znanje za budući rad.

Jer svaka tvrtka nema isti stroj i nema isti sistem rada pa ih spremamo tako da mogu biti spremni za sve što ih čeka u životu, dodao je profesor Ivan Brekalo.

Vrlo rado bih volio raditi kao stolar jer to nije dosadno i može se mnogo toga naučiti i vrlo lako se može naći posao poslije škole. Stolari su jako traženi, smatra Vlado Bokšić.

BHRT

Glas naroda

Momci ako mislite bit pravi stolari i majstori u Rafe na praksu. Moćete od brstine čudesa načinit.Niočeg napravit čudo.

Jedini stolar ali baš pod starinski stolar u Ljubuškom. Ovi ostali drvostrugari i kuinari a ko valam otvorili stolarske radnje.

Čita je zakon

Brekalo o kakvoj naknadi za rad pricas????praksa im se neplaca..ni prvu ni drugu godinu...zasto lazes

Kad im natovare namete inspekcije i fiskalne kase ce im svijetla buducnost u Njemackoj

Tako je zasigurno ,u Njemačko je bruto= neto.

Koliki je god porez u Njemačkoj nije previše zato što firmu otvoriš za dan i sve ti se na neki način vrati a ove naše uhljebske izdigu.z.ice ti ne prestaju piti krv dok ne završiš u grobu

To je obrt o čemu ti pričaš a porez i sve druge obaveze se svagdi plaćaju.O visini i vrsti se more razgovarat.

Satnica 2 KM haha,nemojte im toliku lovu davati otici ce po kocki!!

Daje im Brekalo2 km.za ljetnu.prsksu...tko je htio ic.Praktiicna nastava nije placena..jos roditelji djece plscaju u tj.2 puta u tjednu bus za mostar..ko ide dolje na praksu.sramota

Daje li 2km misečno ili godišnje?Prava
razbacikuća.

Prof. Brekalo ako hoćete da dica stolarski zanat izuče šaljite ih na praksu kod Rafe Dedića, jedino tamo mogu pravo znanje o stolarskoj struci steć. Ni kod kog više u Ljubuškom a i daleko šire.Ko se razumi u stolarsku struku zna o čem pišem. Pozdrav.

Rafo je umjetnik!

Pred ljubuškim stolarima svijetla budućnost
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari