Fra Iko Skoko predstavio knjigu 'Franjevci u djelima Ive Andrića'

ljubuski.info

Hercegovački franjevac fra Iko Skoko predstavio je svoju knjigu "Franjevci u djelima Ive Andrića" u Franjevačkom samostanu Humac kod Ljubuškog.

Kako je kazao fra Iko Skoko, na pisanje ove knjige odlučio se na početku epidemije kada je pročitao govor Meše Selimovića na 80. Andrićev rođendan:

U tom govoru Selimović je posebno pohvalio pripovijetku "Most na Žepi", odmah sam je uzeo i pročitao i zapalo mi je za oko da je graditelj tog mosta, kako je Andrić napisao, umro u Istanbulu u franjevačkoj bolnici, na rukama jednog franjevca. To me je potaklo da počnem temeljitije čitati s olovkom u ruci kako bih vidio gdje sve Andrić spominje franjevce.

Fra Iko navodi kako je pronašao 44 franjevca koje Andrić spominje imenom i prezimenom u svojim djelima, i to ne samo bosanske franjevce, već i talijanske, pa čak i španjolske franjevce.
On je više od 50 godina prijateljevao s franjevcima Bosne Srebrene. Teško je u svijetu pronaći nobelovca koji je toliko pisao i toliko prijateljevao s franjevcima. On, naravno, nije izostavljao nedostatke, mane franjevaca već je u svojoj književnosti napravio prekrasan mozaik franjevaca - dodao je fra Iko.

O Ivi Andriću puno se pisalo i puno će se još pisati, a ono o čemu se ne priča dovoljno, istaknuo je fra Iko, je to da je sav novac koji je dobio kao laureat Nobelove nagrade za književnost Andrić usmjerio u knjižnice u Bosni i Hercegovini.

Profesorica mostarskog Filozofskog fakulteta Perina Meić istaknula je kako današnji dan nije slučajno odabran za predstavljanje knjige "Franjevci u djelima Ive Andrića". Naime, 9. listopada 1892. rođen je Ivo Andrić.
Fra Iko se u svojoj knjizi pozabavio važnom temom: odnosom franjevaca i Andrićeve poetike, odnosno likovima franjevaca u Andrićevim knjigama. Tema je važna jer otkriva srce Andrićeve poetike. Ta franjevačka književna tradicija je Andrićev i duhovni i književni zavičaj. Mislim da je jako važno baviti se tom temom - istaknula je Meić.

Dodala je kako je fra Iko napisao iznimno čitljivu knjigu koja će lako naći put do čitatelja.

FENA

Glas naroda

...i dođu tako neka čudna vremena kad pametan zasuti, bud.la progovori a fuk.ra se obogatii....davno je Andric opisao ovom rečenicom ADZ i Franjevce koji to blagoslove....kako je Ivo to znao prije sedam desetljeća pitanje je sad.

Pa zar ne napisa Ivo da pametni šute?

Sve to ima na internetu,pa Ivo ode opet u Srbe i sam se tako izjašnjavao-kao Srbin.

Fra Iko tada su Franjevci bili vrijedni spomena

Podnesi financijsko izvjesve za Dompes

Fra Iko lako je prepisati Andrićeve riječi, trebalo bi sastaviti i nešto vlastitih. Kapa do poda za biznis kojeg vodiš međutim što se franjevaštva tiče davno si ti odmaknuo od toga. Uvijek blizak vlastima kako političkim tako i crkvenim samo odavno dalek od naroda. Još se stigneš popraviti.
pozdrav

Zašto ti štogod ne prepisa pa da se i tebe može pljuvat?

Piši originale i neće te se moći pljuvati. I što je pogrešno u tome što je rekao da čovjek dobro vodi biznis i da se odmaknuo od franjevaštva, a i da se još stigne popraviti. Ne vidim zasad da je Dompes besplatan kako ga se predstavljalo kad je tek otvaran.

E aj onda ti reci šta to loše ima u tom Dompesu i šta je loše što ovaj fratar piše knjige i vodi Dompes?Što se dobrote i žrtve tiče oni nisu ekskluzivni samo za svećenike i posebno za franjevce već za sviju nas.Franjevce moreš slušat ili ne to je do tebe ali prid Bogom smo svi isti.

Ima loše u tome što oni koji borave u njemu moraju plaćati ili kompenzirati kuhanjem i radom za opće dobro tj Dompesovo dobro, tj dobro vlasnika te tvrtke. Bolje bi bilo da je proizvodne pogone pokrenuo za taj novac pa bi 10 Dompesa u doglednom vremenu mogli izgraditi.

I onima kojima je slao zahtjeve da pomognu navodio je da će sve biti besplatno. Kako sad da se najednom plaća sve? Krist je zbog ovakvih razbacivao po hramu Očevu koji je pretvoren u tržnicu.

Kako ste to vi zamišljali besplatno?Ne znam kako se kreću cijene smještaja ali neko mora platit i vodu i struju i grijanje a šta ste vi mislili ko?U svakom slučaju ljudi su sa cijenom upoznati prije ulaska i opet je sve puno,što ne ide nikako vami u prilog.

Fra Marko na kraju jedne Andrićeve pripovjetke veli:" Svijet je pun gada. I krštenog i nekrštenog!" KRAJ!

Zašto ne napišeš da je Andrić u jednoj svojoj pripovjetci plašio gladno hrvatsko dijete, da će mu fratar otkinuti jezik ako ne prestane plakati.

Dobro je rekao Papa Franjo vrijeme prije interneta i sada je neusporedivo po ovim komentarima vidi se da je bio u pravu

Fra Iko Skoko predstavio knjigu 'Franjevci u djelima Ive Andrića'
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari