Cijena struje u BiH će sigurno rasti nakon Nove godine

ljubuski.info

Cijene električne energije na svjetskom tržištu značajno su porasle, a brojna tržišta suočavaju se i s nedostatkom energije. Nekoliko je negativnih trendova koji su utjecali na to.

Edhem Bičakčić, predsjednik Bosanskohercegovačkog komiteta CIGRE, naveo je neke od najvećih razloga.
Europa je donijela strategiju da ide ka dekarbonizaciji i uvela je takse na CO2. Svi termoblokovi u sklopu EU po preporukama Energetske zajednice plaćaju tu taksu više od 60 eura po megavatu, a ako je cijena prošle godine bila 50 eura, znači da je sama taksa udvostručila te cijene. U drugoj polovini godine bila je povećana potrošnja energije zbog pokretanja industrijskih pogona, a izostala je hidrologija u prvom polugodištu, jer je vjetar bio slabiji nego prosječno. Sve to je uzrokovalo nestašicu električne energije, a nestašica je digla cijene, kazao je Bičakčić.

Od prošlogodišnje prosječne cijene od oko 50 eura po megavatu, ona je sada porasla na 170 eura, što je za preko 300 posto više. Odluka Energetske zajednice, smatra Bičakčić, bila je ishitrena i visina taksi je previsoka, zbog čega je došlo do smanjenja uključenja termoblokova.
To sve znači da dugoročno moramo računati s ovako teškim stanjem u sektoru električne energije. Tome naročito doprinosi i rast cijena nafte i plina. I kod nas je pokrenut postupak za tržišne potrošače da se prilagode tržišnim cijenama. Vlada FBiH tu treba donijeti neku mjeru, a ona može biti samo ta u kojem opsegu će biti odobreno poskupljenje od nove godine. Kad uzmemo u obzir činjenicu da ne plaćamo taksu CO2 i sve ostale faktore, onda je to računica da povećanje bude za 70 posto kod nas. Međutim, ono će sigurno biti manje, a koliko i što ostaje vidjeti, kazao je Bičakčić.

Bosna i Hercegovina, dodao je, još uvijek ima dostatne kapacitete za proizvodnju električne energije, a smatra kako će Energetska zajednica u narednom razdoblju vršiti veći pritisak na BiH kada je u pitanju uvođenje taksi na CO2. Kaže i kako će biti uvedene takse na izvozne artikle kao što su cement i željezo, čime će im biti dodatno otežan izvoz i nanijet će se šteta gospodarstvu.

Mirza Kušljugić, predsjednik Upravnog odbora Centra za održivu energetsku tranziciju RESET, smatra kako se ovo povećanje cijena ne bi trebalo zadržati dugo, te kako bi već od svibnja naredne godine trebalo se krenuti s ublažavanjem.
Povećanje o kojem se špekulira od 70 posto ekonomija Bosne i Hercegovine ne bi mogla podnijeti, a vjerujem da povećanje i neće zaista biti toliko, poručio je Kušljugić.

Glas naroda

Dobro ti se laže Bože dragi.Evo reče da je cijena MW struje 50€ a ovi iz Aluminiskog pišu da je 80€?Jedina istina u svemu ovom je da, Njemačka je a jesu li ostale članice EU ne znam,je uveden potez na CO2 i da pored toga cijene struje nisu toliko drastično rasle,70-120% .Ali šta to ima veze sa BiH?Ništa samo se koristi trenutak da se povećaju cijene.Mogu razumit ali u najavljenim postotcim,nikako.

Eto vam europa uvest će nam porez na zrak, nesmiš rkije ispeć, zalkat krme prid kućom, ogradi žicom i pomalo .

Nemoj se sekirati BiH neće nikada ući u EU

Hoce hoce

Zastraši narod da će struja poskupi 120% onda poskupe 20 ili 25% i narod sav sritan što je tako malo poskupila a lophovi se smiju i trljaju ruke i kontaju jeste ovce.

Cijena struje u BiH će sigurno rasti nakon Nove godine
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari