Grbavac u Mostaru o svom književnom putu

ljubuski.info

U Otvorenoj čitaonici DHK Herceg-Bosne u četvrtak je predstavljeno književno stvaralaštvo Mate Grbavca.

Voditelj programa bio je književnik Ivan Sivrić, a o književnom djelu Mate Grbavca govorila je književnica Blanka Kraljević.

Ona je istakla kako je najviše pozornosti posvetila romanu Zemlja Hercegova koji se čita u jednom dahu.

Grbavac se nazočnima obratio govoreći o svom književnom putu, pogledu na život, ulozi književnosti u društvu, obrazovanju, oblikovanju kako čovjeka tako i društva.

Završio je čitajući pjesmu Humačka ploča, pjesničkom viđenju početaka hrvatske pismenosti na ovim prostorima.
O autoru

Mate Grbavac rođen je 10. siječnja 1947. u Hardomilju, općina Ljubuški.

Osnovnu školu i gimnaziju završava u Ljubuškom, a Filozofski fakultet u Zagrebu (grupa: hrvatski jezik i književnost i filozofija). Nakon završetka studija radi u Gimnaziji Ljubuški, a povremeno je radio kao vanjski suradnik u gimnazijama u Čitluku, Čapljini i Vrgorcu.

Obnašao je dužnost direktora u Radničkom sveučilištu u Ljubuškom, Domu za odgoj ženske djece i omladine u Ljubuškom. Na kraju radne karijere bio je ravnatelj Gimnazije Ljubuški. U dva mandata je bio predsjednik Crvenoga križa općine Ljubuški i Crvenoga križa ŽZH. Višestruki je darovatelj krvi.

Počinje pisati još u osnovnoj školi, a dolaskom u Gimnaziju Ljubuški pokreće školski list Chatedra, koji kasnije mijenja ime u Ljubuška mladost, a on je glavni i odgovorni urednik.

Dolaskom u Radničko sveučilište pokreće kao glavni urednik Ljubuške novosti. Uz to radi kao vanjski suradnik u Večernjem listu, mostarskoj Slobodi i Vikendu.

Kao glavni urednik, sa skupinom mladih ljubuških pjesnika objavljuje 1972. almanah Ars mea.

Tada prvi put svoje pjesme u njem objavljuju kasnije afirmirani pjesnici Dijana Burazer, Zdravko Kordić, Miro Petrović, Mile Stojić, Mile Luburić, Munib Delalić i drugi, a i nekoliko Matinih pjesama iz srednjoškolskih dana.

Mate je do sada objavio pet zbirka pjesama (Na vratima knjige, Noćna svjetiljka, Radosna zvona, Žedni putnik i Nemir tišine) i romane: Pepine čudesne zgode (dječji roman), Svijetla strana sunca i povijesni roman Zemlja Hercegova. Objavljuje pjesme, pripovijetke, recenzije i književne osvrte u časopisima Motrišta i Osvit. Lektorira kako književna djela tako i znanstvene, putopisne i ine knjige. Suautor je nekoliko knjiga (Hardomilje-prošlost, ljudi i običaji, Iseljeništvo ljubuške općine, Fotomonografija starog Hardomilja).

Glas naroda

Legenda kulturna i borac za obrazovanje generacija učenika... ali šteta, neznas ko mu je ludi u kući od žene, kćeri, sina.... jedino cuko možda konta nešto... Bog Vas poživio profesore i samo opušteno kao i do sada.

To ga onda dobro"poznaješ"

Grbavac u Mostaru o svom književnom putu
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari