Poduzetnici Hercegovine o nametnutoj zamjeni fiskalnih blagajni

ljubuski.info

Nakon što je objavljen Pravilnik o dinamici zamjene fiskalnih sustava u Federaciji BiH, uslijedile su brojne, argumentirane reakcije poduzetnika, ekonomskih analitičara i stručnjaka za tu oblast, uz poziv Ministarstvu financija da promijeni Pravilnik i pribjegne drugim rješenjima, koja neće opteretiti realni sektor.

Prenosimo priopćenju Udruge poduzetnika Hercegovine.

Nažalost, ne možemo svjedočiti odgovarajućoj reakciji Vlade FBiH, odnosno resornog ministarstva, koji i dalje inzistiraju na promjeni fiskalnih uređaja, dok poduzetničke udruge i analitičari smatraju kako bi softversko rješenje zadovoljilo obje strane.

Podsjećamo, prema procjenama Vlade FBiH do 14. svibnja/maja 2020.godine aktivno bilo 83.547 fiskalnih uređaja, a Pravilnik propisuje obavezu njihove zamjene novim, što za privrednike u FBiH znači izdatak od najmanje 60 milijuna KM.

Mišljenja smo kako je Ministarstvo financija Federacije Bosne i Hercegovine, objavom novog Pravilnika o dinamici zamjene fiskalnih sustava u Federaciji Bosne i Hercegovine u Službenim novinama, to učinilo u krajnje pogrešnom trenutku. Naime, ne treba zaboraviti da se gospodarstvo, napose realni sektor, već više od 18 mjeseci bori s posljedicama i poremećajima koje je izazvala pandemija Covida-19, te bi dodatni udari na financijske tokove u brojnim tvrtkama imali teške posljedice.

Podsjećamo također kako je Pravilnik o dinamici zamjene fiskalnih sustava u Federaciji Bosne i Hercegovine objavljen usprkos činjenici da je Parlament FBiH odbio usvojiti zakon i uvođenje novih troškova gospodarstvenicima, te dao jasne smjernice da se krene u softversku fiskalizaciju koja je daleko povoljnija i učinkovitija od zamjene postojećih fiskalnih blagajni.

Ukoliko se, dakle, kako mnogi to argumentirano dokazuju, softverskom fiskalizacijom može dobiti isti učinak kao i zamjenom fiskalnih blagajni, nema razloga da se u FBiH ne primijeni ovakva metoda. U ime poduzetnika koji bi primjenom navedenog Pravilnika imali značajne izdatke koji se mogu izbjeći, još jedno pozivamo nadležno ministarstvo i Vladu FBiH na promjenu pravilnika o zamjeni fiskalnih blagajni te uspostavljanje dijaloga putem kojeg bi se došlo do novog rješenja.

Glas naroda

Oće jelka nove kase ima i ona pinku a i dobročinitelj jer su u talu.

Bevandai ostala klika u kupovini kasa zele zaraditi nekoliko desetaka milijunaaraka kao o prvi puta kad su ihuvozili preko firme njegova zeta. Znači cilj je zaraditi veliki novac. Tu su u igri čovič, bevanfa i moličevič. Ko [ * neprimjereno * ] poduzetnike. Da valjaju fiskalne lase imala bi ih mjemačka

Sve zarađeno doktorima dali

fiskalne kase je izmislila balkanska političarska mafija i ne postoje negdi drugo na svitu

Poduzetnici Hercegovine o nametnutoj zamjeni fiskalnih blagajni
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Sustav veza i poznanstava Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari