Lijekovi u BiH najskuplji u regiji, kontrole na tržištu nema!

ljubuski.info

Regulativa koja se odnosi na tržište lijekova u BiH u isključivom je interesu veletrgovaca i maloprodajnih lanaca ljekarni, zbog čega građani u BiH plaćaju najveće cijene lijekove u odnosu na Hrvatsku, Srbiju i Crnu Goru, pokazuje analiza "Realna cijena lijekova" koju je, uz pomoć Centra civilnih inicijativa i USAID-a, uradila Udruga Misli dobro.

Prema podacima iz ove analize, devet lijekova od promatranih 13 iz grupe deset najprodavanijih lijekova u BiH, najskuplje su u regiji.

Ova analiza je pokazala i kako nadzor nad tržištem lijekova, vrijednim više od 700 milijuna KM, u BiH praktično ne postoji.

Pravilnik o načinu kontrole, oblikovanja i izvještavanja o cijena donesen 2017. godine, direktor Agencije za lijekove je imao 60 dana da imenuje organ koji će vršiti nadzor nad Pravilnikom, ali je Nadzorno tijelo imenovano tek u prosincu 2018. godine, a zbog problema sa naknadama danas ne funkcionira i ne zasjeda, rekao je Uroš Vukić, član Udruge Misli dobro.

Analiza je pokazala i kako BiH ima najveću veleprodajnu maržu od osam posto, dok je u Srbiji i Crnoj Gori ona šest posto.

BHRT

Glas naroda

U brke naj skuplji ljekovi u ljubuskom izbjegavat kruzni tok

Pojeftinit će sad kad budu ovi iz Mamića.
Nema carine ni prevoza a kažu najjeftinije će bit da dođeš u Mamiće i nako na vagu u fišak.Domaće je domaće najzdravije.

A u ZHŽ najskuplji u državi kao burek o sve ostalo

Jašta, vraćaj burek na 3 km pod hitno!!!

Sve u ljekarnama je bezobrazno skupo,kontrolira li njih itko?

Lijekovi u BiH najskuplji u regiji, kontrole na tržištu nema!
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari