Kriminalci u državnim institucijama i u vladajućim političkim stranakama

ljubuski.info

Istraživanje Globalne inicijative iz Ženeve o globalnom indeksu organiziranog kriminala u 2020. godini pokazuje kako Bosna i Hercegovina zauzima 49. mjesto u svijetu i peto mjesto u Europi. U izvješću je navedeno kako su akteri organiziranog kriminala, koji djeluju i kriju se u našoj zemlji, porijeklom sa Kosova, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Albanije i Turske. Upozoravaju kako se političke skupine i kriminalne mreže u Bosni i Hercegovini često preklapaju.

Bosna i Hercegovina je, po istraživanju Globalne inicijative, označena kao važna tranzitna zemlja za heroin, kanabis, trgovinu oružjem i ljudima. U izvješću se navodi da su neki članovi kriminalnih grupa zaposleni u državnim institucijama, a neki članovi vladajućih političkih stranaka. Brojni kriminalni akteri uživaju zaštitu pojedinaca u državnom aparatu, navodi se u izvješću uz napomenu da, iako su kriminalne mreže etnički podijeljene, često surađuju.

To su porazni podaci i porazna saznanja koja ne idu na čast političarima u BiH. Opasnost je tamo gdje je politika iznad zakona. Očito je da je politika u BiH pobijedila zakon, a u međuprostoru se razvio organizirani kriminal, kriminal bijelog okovratnika, bijelih rukavica i kriminal vladajućih struktura, mišljenja je Duško Vejinović, profesor na Fakultetu sigurnosnih nauka.

U Transparency Internationalu (TI) ističu kako je, prema indeksu percepcije korupcije koju su radili, BiH jedna od najkorumpiranijih država u Europi i svijetu. Ukazuju na poražavajuću činjenicu da izvršna vlast u BiH staje u obranu aktera zdravstvenih afera koje potresaju našu zemlju.
Jedan od gorućih problema koje TI prepoznaje je nesposobnost pravosuđa da rješava ključne probleme i ono je postalo jedan od aktera i nije sposobno da procesuira organizirani kriminal niti visoku korupciju, kazao je Damjan Ožegović iz Transparency Internationala BiH.

Pare su glavni pokretač, zbog čega se vlast često udružujе s kriminalcima, mišljenja je odvjetnik Asim Crnalić. Napominje kako podaci Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) ne pokazuju da je naša zemlja visoko na ljestvici organiziranog kriminala i pita је li Tužiteljstvo BiH odgovorno zato što nisu procesuirani svi akteri u lancu organiziranog kriminala.
Kada bi se od vlasti oduzela javna poduzeća, bilo bi daleko manje organiziranog kriminala. Po podacima VSTS-a, ne ispada da smo država koja ima razvijen organizirani kriminal po broju predmeta, rekao je odvjetnik Asim Crnalić.

Iz Tužiteljstva BiH dobivena je štura informacija da je Posebno odjeljenje za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju u protekle dvije godine optužilo više od 400 osoba, ali nemaju svi kvalifikaciju organiziranog kriminala.

Glas naroda

Jeder Staat hat seine eigene Mafia, nur die HDZ-, SDA- und SNSD-Mafia hat einen eigenen Staat von BiH.

Jesi se ti kad ima vrimena zapitat kako to da u Vrankvurtu i svim većim gradovima možeš kupit koju god oćeš drogu ko kokice na utakmici?Jesi se zapita kako u taj tvoj Štat ima mista di ni polizaj nesmi uć?Jesi se zapita kako DB umal ne propade?Jesi se zapita što Študgart 21 posta Študgart31 ako i to?Svagdi ima mafije samo je naša kokošarska.

šta će jadne švabe evo već 70 godina propadaju,samo ih HDZ more spasit

ma nije moguće

xD ne treba nama globalno istraživanje iz Ženeve da to otkrijemo, to je nešto što je javni podatak, samo ne znamo detalje

Zna se kradeze, najveći krimosi u politici i prvim redovima u crkvi.

Ako smo se ikad pitali tko je presudijo ovom Plemenitom Domoljubu odgovor leži u dvije minute ISTINE.

nemožeš bit u vlasti ako nisi za kriminal i korupciju nepravda je jedino pravilo i zakon.

Je größer das Land, desto mehr ist es ein Verbrechen, und die Politik unterstützt all das. Wir gehen, damit uns nicht alle zwei Jahre die gleiche Mafia terrorisiert.

Dann bleib in deinem Detschland und ne kaki više.

njemačka država juri kriminal a kod nas kriminalci imaju državu
adeze ne ide krast u njemačku-tamo se to kažnjava,naravno kat te uvate,a uvate te sigurno

Zatvoriti tri tisuće iz tri stranke

Policija stiti kriminalce ljudi to vam je jedina istina.Sve se zna ko i scim radi znaci cijela drzava zna ko skim radi i niko nista.neka meni moje njemacke

Dok policija istraži kriminalci prekriju dolaze i još više kradu. Policijske istrage preduge i daju previše vremena da se prekriju dolazi. Tko sve radi ništa me ne čudi

Svaka drzava ima mafiju,kod nasmafija vlada drzavom

Šta ćemo sutra sa malom Lanicom Bjedic na 2. obljetnicu, možete li se dogovorit šta joj se desilo....samo nemojte zaključiti da ju je negdje kod Hadžića voz spr.io pa nadjena u Strmici.. to bi bilo stvarno dno-dna.

E sad kad su oni to zaključili nakon 30 godina istraživanja i ja vjerujem da je tako

Kriminalci u državnim institucijama i u vladajućim političkim stranakama
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari