Hoće li BiH i službeno postati geto?

ljubuski.info

Bosna i Hercegovina je jedina država u Europi koja još nema jedinstvenu digitalnu potvrdu o Covid statusu bh. građana.

Već su zabilježeni slučajevi kad su naše građane vraćali s granice zbog toga što nemamo jedinstven QR kod na državnoj razini.
Nije puno takvih slučajeva, jer su države u okruženju bile tolerantnije zbog turističke sezone koja je već iza nas - kazao je Arif Nanić, direktor Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA).

Dodao je da je svoj posao IDDEEA završila još u svibnju.
Predložili smo Vijeću ministara da donese odluku o jedinstvenoj digitalnoj potvrdi, predložili smo i pravno i tehničko rješenje. Prijedlog odluke je upućen putem Ministarstva civilnih poslova BiH, uslijedile su određene aktivnosti. Traženo je neko kompromisno rješenje, ali činjenica je da RS sve odbija - pojasnio je Nanić.

Prema njegovim riječima, manji bh. entitet svoje odbijanje pravda navodnim prenošenjem nadležnosti s entiteta na državu.
Iz RS su poručili da se ovo pitanje treba rješavati na nivou entiteta i Distrikta Brčko. Međutim, to nije rješenje za građane BiH, jer već imamo slučajeve da pojedine države vraćaju naše građane koji nemaju Covid pasoš - kazao nam je Nanić.

Pojasnio je kako je IDDEEA kao obrazac za bh. Covid putovnicu uzela iskustva iz Europske unije te da je predloženo rješenje u potpunosti u skladu s europskim zakonodavstvom.
Europska unija inzistira na jedinstvenom dokumentu. Činjenica je da ovdje nema prijenosa nadležnosti, jer bi potvrde i dalje izdavale institucije entiteta, a IDDEEA bi potvrđivala validnost podataka koje dostavljaju entiteti. Jednostavno, država mora stajati iza podataka o koronavirusu i to je navedeno u direktivi Europske unije - kategoričan je Nanić.

Dodao je da će, ukoliko se ne nađe rješenje za trenutačnu situaciju, to getoizirati BiH, točnije postat ćemo crna rupa na mapi Europe.
Uskoro će doći vrijeme kad će europske države masovno vraćati bh. građane s granica. Bit će im uručene odbijenice uz zabranu ulaska zbog neposjedovanja valjane Covid putovnice prema direktivi Europske unije - istakao je Nanić.

Sastanak o Covid putovnici održan je još 22. lipnja s predstavnicima Izaslanstva Europske unije u BiH, kada su prezentirani uvjeti koje mora ispuniti svaka zemlja nečlanica EU za prepoznatljivost nacionalnih COVID-19 potvrda unutar EU. Ministarstvo civilnih poslova BiH je pripremilo i dostavilo posebnu informaciju za Vijeće ministara BiH, ali ona još nije razmotrena zbog blokade koju provode predstavnici RS u ovoj instituciji.

Glas naroda

Nećete postat crna rupa već jeste

jadne ti smo pameti za tude interese samo muslimane gonimo u zagrljaj rusiji poslije toga bicemo u hrvaskoj manjina

Sigurno se nemere tu ništa zakinit para pa to nikoga ne interesuje.

Šta je to geto jeli to treći inatitet.

Digitalni status o covidu! Ovom potvrdom covid, šta god on bio na široka vrata ulazi u državu, tj u zakone... Kao ni jedna "bolest" do sad, a bilo ih je i vrlo vrlo opasnojih. Dobro došli u autarnost, da ne kažem f. ašizam

Smrt fašizmu, sloboda narodu i vratiti na vlast desnicu

čim je netko donira imaćemo je o čemu pišete o kakvoj državi ovo je projekt kriminala progona poštena čovjeka i mi smo jaki godinama nas plaćkaju nemogu nas oplaćkat

Hoće li BiH i službeno postati geto?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari