BiH i dalje bez jedinstvene Covid potvrde

ljubuski.info

Građani Bosne i Hercegovine mogu dobiti potvrde o cijepljenju na razini entiteta i županija. U nekim županijama dobiju samo potvrdu o cijepljenju, dok se u drugima izdaju QR kôd certifikati. Međutim, jedinstvene Covid potvrde na razini države i dalje nema.

Ovo bi mogao predstavljati problem naročito pri odlasku u inozemstvo, ako se i druge zemlje povedu za primjerom Češke Republike, koja je zabranila ulaz građanima BiH koji su cijepljeni u domovini, upravo zbog nepostojanja jedinstvene nacionalne potvrde.

U ambisima nelogičnosti u našoj zemlji još jedna, nakon što se cijepe naši građani ne dobivaju Covid potvrdu koja je ista za sve, a koja je potrebna kako bi se olakšalo ponovno pokretanje ekonomskih i socijalnih aktivnosti te putovanja. Češka je nedavno čak zabranila ulaz našim građanima cijepljenim u BiH upravo zbog toga. Iz Veleposlanstva BiH u Češkoj poručuju da je zatraženo priznavanje Covid potvrda koji se izdaju u BiH.

Zaključno s 13.9.2021. na navedenoj stranici nema potvrde o priznavanju certifikata o cijepljenju izdanog u BiH, dok se za potrebe ulaska u Češku Republiku može koristiti certifikat izdan u R. Srbiji cijepljenim osobama, navode iz Veleposlanstva Češke u BiH.

O tome u kojoj županiji netko živi ovisi hoće li nakon cijepljenja dobiti QR certifikat ili samo potvrdu o cijepljenju. Jedan od kantona gdje nema QR kôdova je i BP kanton.
Sada je pitanje ti QR kôdovi, odnosno na lokalnoj razini da li se priznaju u internacionalnoj bazi podataka. Mislim da bi jedino rješenje bilo da imamo svi univerzalno na državnoj razini, što nikada nije urađeno, nažalost, nego kako se tko snalazi, ističe Medina Bičo, direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK.

U ZD kantonu se izdaju QR potvrde, ali i tzv. Žuti kartoni koji koštaju 10 KM bez PDV-a.
Hoće li biti postignut dogovor između Federacije i Brčko distrikta, s jedne strane, i IDDEEA-e i Ministarstva civilnih poslova, samo za potrebe ova dva dijela BiH to riješi, to je nešto što je pred nama, navodi Senad Huseinagić, direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Brčko distrikt i FBiH još u prvom kvartalu su dali suglasnost da se to uradi kroz IDDEEA-u. RS na to nije pristala.

Koliki je defekt što BiH nema jedinstvenu Covid potvrdu najbolje se osjeti kada se građani odluče za putovanje.
Definitivno da bi me bilo strah da krenem negdje i da me vrate…;
Ja sam cijepljen, mislim da je potrebno...;
Trebalo bi obavezno da se imaju Covid putovnice…, komentari su nekih od građana

Građani BiH koji imaju hrvatske putovnice, navode, u Hrvatsku su poslali dopis da su cijepljeni ovdje i oni su dobili QR kôd kojim mogu u EU.

U Ministarstvu vanjskih poslova poručuju kako je sva koordinacija, kada se govori o Covid potvrdama, u nadležnosti Ministarstva civilnih poslova, koji su već i ranije istakli kako su konzultacije u tijeku.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kada ovce utihnu Ružica Zeljko
ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari