Kulturno-turistički proizvod 'Srednjovjekovne utvrde u Hercegovini'

ljubuski.info

U okviru prekograničnog projekta "Od srednjovjekovnih utvrda u Hercegovini do austrougarskih utvrda u Crnoj Gori (FORT-NET)", kojeg financira Europska unija, od 13. do 16. i od 20. do 23. rujna su u Herceg Novom i Ljubuškom održani programi upoznavanja (tzv. FAM ture) s novim tematskim turističkim proizvodima u Crnoj Gori "Putovi povijesti: Austrougarske tvrđave" i Bosni i Hercegovini "Srednjovjekovne utvrde u Hercegovini".

FAM ture u Hercegovini su organizirali grad Ljubuški i JU Razvojna agencija ZHŽ-HERAG sa sjedištem u Posušju, a u Crnoj Gori Centar za inicijative iz oblasti održivog turizma (CSTI) Podgorica i Nacionalna turistička organizacija Crne Gore.

Ture su kreirane za sve zainteresirane novinare, putopisne blogere, influencere iz oblasti turizma i putovanja, kao i predstavnike turističkih agencija koji žele da se upoznaju s novom turističkom ponudom koja interpretira europsku kulturnu baštinu i nasljeđe iz srednjovjekovnog i Austrougarskog razdoblja.

Sudionicima su predstavljeni i najnoviji trendovi i tehnike interpretativnog turističkog vođenja, u cilju poboljšanja kvaliteta doživljaja i iskustava oderdišta.

Tijekom FAM tura, predstavljena su dva rezultata projekta: kulturno-turistički proizvod "Putovi povijesti: Austrougarske tvrđave", koji će do kraja rujna 2021. godine turističkom tržištu predati crnogorski partneri projekta, CSTI Montenegro i Nacionalna turistička organizacija Crne Gore i kulturno-turistički proizvod "Srednjovjekovne utvrde u Hercegovini".

Prvim proizvodom se prema potrebama suvremenih turista interpretirala europska kulturna i vojna baština, dijelovi obrambenog sistema pogranične tvrđave pored nekadašnje južne austrougarske granice s Kraljevinom Crnom Gorom u Boki i Trebinju, a namijenjen je domaćim i inozemnim posjetiteljima, zaljubljenicima vojnih tema i povijesti, te rekreativcima u prirodi.

Za njih je formirano pet tematskih turističkih staza sa interpretacijskim tablama i turističkom signalizacijom u Boki i Trebinju.

Drugi proizvod namijenjen je domaćim i stranim zaljubljenicima u kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu, zaljubljenicima u aktivni turizam ali i ljubiteljima bogate eno gastro ponude. Za njih su na području Hercegovine formirane dvije tematske staze koje povezuju srednjovjekovne utvrde: Tvrđava herceg Stjepana Kosače u Ljubuškom, Stari grad Kruševac u Širokom Brijegu, Stari grad Blagaj u Blagaju i Stari grad Vidoški u Stocu.

Vidljivost zajedničkog proizvoda, kojim će upravljati lokalne turističke organizacije Boke i Hercegovine, marketinški će biti ojačana zajedničkom turističkom brošurom, web stranicom (fort-net.org) i mobilnom aplikacijom.

Projekt "Od srednjovjekovnih utvrda u Hercegovini do austrougarskih utvrda u Crnoj Gori (FORT-NET)" se provodi u okviru prekograničnog programa Bosna i Hercegovina - Crna Gora, u okviru EU instrumenta predpristupne pomoći IPA. Projekt je počeo sa implementacijom 1. listopada 2019. godine i realizira se tijekom 24 mjeseca.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 470.079,65 eura, od čega Europska unija financira 399.556,55 eura. Projekt provodi Grad Ljubuški, u partnerstvu s Javnom ustanovom razvojne agencije Zapadnohercegovačke županije (HERAG), Centrom za inicijative iz područja održivog turizma (CSTI) iz Podgorice i Nacionalnom turističkom organizacijom Crne Gore (NTOCG).

Glas naroda

Vratite željeznicu i ćiru

Ćiru Blaževića, dašta druže nego ga vratit dok je još živ a neće dugo....

Kulturno-turistički proizvod 'Srednjovjekovne utvrde u Hercegovini'
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari