Po 30.000 KM za automobile stopostotnim ratnim vojnim invalidima

ljubuski.info

Vlada FBiH je donijela Uredbu o sufinanciranju nabavke putničkih automobila za ratne vojne invalide 100 posto prve skupine, kojom se uređuje način osiguranja i dodjele sredstava, uvjeti i kriteriji za odabir korisnika, kao i uvjeti korištenja putničkih automobila.

Sredstva za ove namjene osiguravaju se u proračunu Federacije BiH.

U svrhu sufinanciranja nabavke putničkih automobila za RVI 100 posto prve skupine osigurava se iznos do 30.000 KM po jednom putničkom automobilu, a broj korisnika će zavisiti od osiguranih sredstava i razlike iznosa utrošenih sredstava.

RVI 100 posto prve skupine, zbog specifičnih potreba i posebnih uvjeta života, ima pravo na sufinanciranje ako mu je, kao pripadniku Oružanih snaga pravomoćnim rješenjem nadležnog tijela priznato svojstvo RVI 100 posto prve skupine, te da ima prebivalište i stalno živi na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Uvjet je i da u posljednjih sedam godina nije od resornog federalnog ministarstva i nadležnog tijela u Republici Hrvatskoj dobio putnički automobil ili sredstva za njegovu nabavku. Također je uvjet da je proveden postupak kontrole zakonitosti korištenja prava prema Zakonu o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite.

Federalno ministarstvo vrši uplatu iznosa osiguranih sredstava jednom korisniku do 30.000 KM, dok razliku iznosa do prodajne cijene automobila snosi sam korisnik sredstava.

Korisnik koji ovim putem nabavi automobil ne može ga otuđiti u roku od sedam godina.

Na ovaj način, omogućuje se da RVI 100 posto prve skupine mogu sami birati svoja ortopedska pomagala, odnosno automobile za svoje potrebe, priopćeno je iz Ureda Vlade.

Kontrola zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite

Vlada FBiH usvojila je informaciju Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata o primjeni Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite za razdoblje od 1. travnja do 30. lipnja 2021. godine.

Ova informacija će biti dostavljena predsjedniku i potpredsjednicima FBiH i uredima Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke u Sarajevu, te biti objavljena na mrežnoj stranici resornog ministarstva.

Istovremeno, Vlada je zadužila resorno ministarstvo i Institut za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja da poduzmu organizacijske i sve druge radnje i mjere iz svoje nadležnosti sa ciljem provođenja Dinamičkog plana Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite za 2021. godinu.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari