Zbog odluke Jelke Miličević milijunski troškovi za nove fiskalne blagajne

ljubuski.info

Zakon o fiskalnim sustavima, kojim je gospodarstvenicima bila predviđena obveza nabave novih fiskalnih uređaja, u listopadu 2020. godine nije prošao Zastupnički dom Parlamenta FBiH, ali je ipak prije nekoliko dana on objavljen u Službenim novinama.

Naime, većina federalnih zastupnika tada je odbila prijedlog jer su smatrali kako su ovo nepotrebni troškovi za gospodarstvenike te da Federacija BiH treba ići u reformu u pravcu softverskih modula i fiskalizacija kao Republika Hrvatska i kao što je to započeo drugi entitet, Republika Srpska, kroz koju bi se omogućila bolja kontrola, ali bi se izbacila obveza kupovine uređaja.

Međutim iako je u Parlamentu odbijen zakon, federalna ministrica financija Jelka Milićević donijela je pravilnik o dinamici zamjene fiskalnih sustava u FBiH koji je objavljen 17. rujna u Službenim novinama.
Nakon što je Parlament FBiH odbio zakon i uvođenje novih troškova gospodarstvenicima, sada je ministrica Milićević sama naredila da gospodarstvenici moraju kupiti nove uređaje za fiskalne kase što će im napraviti bespotrebne milijunske troškove, kazao je zastupnik u Parlamentu FBiH Irfan Čengić.

Prema procjenama Vlade FBiH, do 14. 5. 2020.godine bilo je 83.547 fiskalnih uređaja čiji procijenjeni trošak zamjene prelazi 60 milijuna KM.
Isti efekt se može dobiti prelaskom na softversku fiskalizaciju na koju je Hrvatska već prešla, a koju u reformi trenutno provodi i Republika Srpska. Međutim, takav vid fiskalizacije ne odgovara ministrici i kompanijama koje zarađuju od prodaje uređaja. Jedini vitalni nacionalni interes ministara HDZ-a je uzimanje novca od građana FBiH. Nakon što se godinama nezakonitim eko testom uzelo više od 60 milijuna KM od građana, sada će se uzeti i desetine milijuna KM od gospodarstvenika potpuno bespotrebno. Taj novac ne ide u Budžet FBiH već privatnim kompanijama, koje su iz Hercegovine i bliske su čelnicima HDZ-a. Očigledno je da je ministrica, nakon što je Parlament FBiH odbio njen zakon i dao jasne smjernice da se krene u softversku fiskalizaciju, pronašla način kako da ipak natjera gospodarstvenike da ponovo kupe nove uređaje, zaključio Čengić, koji se protivio donošenju ovog zakona.

Pojasnio je Čengić i načelo na kojem funkcionira softverska fiskalizacija te kazao kako to znači da gospodarstvenicima ne treba kasa, nego da trebaju kupiti softver, zatim bi sa vlastitog mobitela mogli ući u taj program i izdavati račune, što bi za njih bilo mnogo jeftinije, trajnije i efikasnije rješenje.

Rok za zamjenu kasa, kako je kazao Čengić, ovisi od toga kada je gospodarski subjekt fiskaliziran, tako da će oni koji su se tek sad fiskalizirali za tri godine morati kupiti nove kase.

Glas naroda

nek ih ona kupi, svojim novcem od firme koju kod izabere,nikakav problem

Zato Njemačka nema fiskalne kase i zato ćemo zbog ovih silnih pljački svi u Njemačkoj završiti..

Nema 95% političara lo-pova i po jednog uhljeba na deset stanovnika

Odošmo za dojćlald da nas više partija ne maltretira.

Jel to ona poručnikova jaranica što soko s njim uništi. Sad kad me smradezeovci demantiju pa kažu... Moralo je propast... Nije bilo rentabilno... Zastarjela tehnologija.. ko i za sve firme što pokraše.
Sposobna žena.... Al za ukras i uništit

to ihadezeovski papagaji ponavljaju ima 30 godina

Koja firma nemože zaradit, može svaka samo ne kradi, da motaš kuke za duvana zaradija bi kakva zsstarila tehnologija samo triba radit.

Tako je,ne kradi i plati radnika i na kraju da je državni aparat ne pljačka

Moraju i oni živiti haha

mora vlast zaraditi na uređajima

Ako će mjenjat nek nam donira sve [ * neprimjereno * ]

Em moras kupit fiz.em moras10 km mjesecno davat zanju sto je imas...nos vas djava vas i parlament [ * neprimjereno * ]i..di to ima u 3 p.m

ali ta nije u zatvoru

Zbog odluke Jelke Miličević milijunski troškovi za nove fiskalne blagajne
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari