Posušje i Grude pokrenuli mjere za demografski spas

ljubuski.info

Od besplatnih udžbenika i prijevoza učenika, preko uvođenja novih zanimanja u škole sukladno potrebama tržišta pa do olakšanja pokretanja biznisa - ovo su samo neke od ključnih izravnih i neizravnih demografskih mjera kojima sve razine vlasti, poput općina i županija, mogu pomoći zaustaviti negativne trendove koji se oslikavaju kroz proces iseljavanja.

Na terenu je niz pozitivnih primjera u kojima je vidljivo kako se na ovaj način mogu zaustaviti, čak i preokrenuti negativni demografski trendovi, a u osnovi svih mjera leži zapravo podizanje životnog standarda.

Posušje je jedan od prepoznatljivih primjera u BiH te se može pohvaliti dobrom demografskom situacijom, koja se pak ogleda i u broju djece u školama. A da bi se stanje i dalje nastavljalo unaprjeđivati, Općina provodi niz mjera. Načelnik Ante Begić izdvaja neke od njih, poput besplatnog prijevoza učenika osnovnih i srednjih škola na području općine, kao i stipendiranja studenata s područja općine svake godine s 27.000 KM. Iznimno važna je i pomoć Zapadnohercegovačke županije koja je financirala besplatne udžbenike za učenike u svim općinama županije. U kontekstu mjera koje provodi Posušje Begić izdvaja i poticaje mladima u iznosu od 5000 KM, kao i uvođenje novih zanimanja u srednjem obrazovanju sukladno potrebama tržišta.

Posušje se može pohvaliti i tehnološkim parkom koji je na usluzi svim mladim ljudima koji završavaju svoje srednjoškolsko obrazovanje te tu mogu u praksi primjenjivati nove tehnologije i inovacije. Ipak, preduvjet opstanka i ostanka je jako gospodarstvo koje se može razvijati uz proaktivan odnos lokalne samouprave. Posušje u tom kontekstu vrši oslobađanje od plaćanja općinskih upravnih pristojbi za izdavanje odobrenja za obavljanje obrta i srodne djelatnosti i upisa u obrtni registar, kao i sve druge pristojbe u vezi s otvaranjem obrta i djelatnosti srodnih obrtu te sufinanciranje troškova osnivanja i registracije poduzetnika.

Važnost poduzetništva

Općina Grude također vuče niz poteza u cilju olakšavanja pokretanja biznisa, a što vide kao pretpostavku demografske obnove.

Načelnik Ljubo Grizelj kaže kako se na poduzetništvo gleda kao na jedan od glavnih mehanizama u zaustavljanju negativnih trendova. Općina tako, objasnio je Grizelj, administrativno olakšava dobivanje svih dozvola i dokumenata potrebnih za pokretanje biznisa, oslobađa obveze plaćanja općinskih pristojbi u prvoj godini te ima upola kraće rokove za dobivanje dozvola. Posebna priča je poslovna zona u kojoj je na 200 tisuća kvadrata Općina odradila sve infrastrukturne radove, počevši od struje i vode pa do javne rasvjete, a zemljište se nudi po 4 marke po kvadratu. Kada je riječ o odnosu prema mladim obiteljima, u općinskom su vrtiću, navodi načelnik, cijene niže nego u onim privatnim, dok je u osnovnim školama osiguran produženi boravak za učenike do petog razreda. Slične primjere možemo naći i u nekim drugim općinama koje svojim zalaganjem pokazuju kako se proaktivnim mjerama mogu očekivati rezultati, istodobno pokazujući smjer kojim bi trebale ići i druge razine vlasti.

Dario Pušić | Večernji list

Glas naroda

Dobrih vam mijera, ne znas bi li se smijao ili plakao

Ukinite HDZ i eto vam spasa

Samo da ne krenu u ime demografske obnove pravit dicu po selu.

Evo ja bi pravija samare ako ima neko za pulad.

Svaki Adezovac treba napraviti petero dice jerbo oni jedini imaju novaca za to. Mogli bi jos to i Ercegovacki poduzetnici ali se njima [ * neprimjereno * ] ne diže a vlastitu ženu. E tako vam je to.mpj narode

Istina! Uvedite da nema zaposljavanja ako ne potpisu da ce napravit minimalno cetvero

ove dvije općine zbog odlaska mladih i cjele obitelji u inozemstvo zbog nemogućnosti zapošljavanja treba pretvoriti u mjesne zajednice.

kao što si i bile prije ratnoprofiterskog rata

Znači hapsite robovlasnike i hadezeovce koji ih podržavaju?

Jopet noćas vijon leta

Ima zato kerova po kladionicama hahahhahaha

Posušje i Grude pokrenuli mjere za demografski spas
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari