Nema osnove za postupanje protiv hrvatskih ratnih zapovjednika!

ljubuski.info

Nakon detaljne analize Vlada RH je donijela zaključak kojim se odbija zamolnica Tužiteljstva BiH u kojoj se hrvatske generale iz operacije Bljesak povezuje s navodnim ratnim zločinom, izvijestio je u četvrtak hrvatski premijer Andrej Plenković nakon sastanka s ratnim zapovjednicima.

Ministarstvo pravosuđa nam je dostavilo izvješće, stručnjaci su proučili svu dokumentaciju i na temelju vrlo detaljne analize smo kao Vlada odlučili da donesemo zaključak kojim ćemo naložiti Ministarstvu pravosuđa da odbije zamolnicu koja je pristigla iz BiH, rekao je Plenković na konferenciji za novinare u Banskim dvorima.

Nema osnove

Smatraju da dostavljena dokumentacija ne daje nikakvu osnovu za postupanje pravosudnih tijela u Hrvatskoj. O toj odluci danas su obavijestili ratne zapovjednike koji su suglasni s takvim postupanjem Vlade, dodao je.

Upitan za pojašnjenje odluku, jer se prethodno govorilo kako bi možda bilo najbolje da Hrvatska preuzme postupak kako onda BiH dalje ne bi postupala, ponovio je kako smatraju da je to u nacionalnom interesu i jer na temelju dokumentacije nema elemenata koji bi upućivali na bilo kakvu uzročno-posljedično vezu između ključne uloge ratnih zapovjednika koji su odlučivali kako da Hrvatska bude slobodna.

Nakon što je Tužiteljstvo BiH dostavilo zamolnicu tamo su prekinute sve radnje, a nakon što Vlada RH obavijesti BiH ne može znati daljnje aktivnosti tijela BiH, dodao je.
Očito, da su tijela u BiH na temelju informacija, dokumentacije i saznanja imala dovoljno podataka, argumenata i supstance da nešto pokrenu u BiH, vjerojatno ne bi upućivali zamolnicu nama. To je sve što mogu na to pitanje kazati, rekao je Plenković.

Jedino rješenje

Predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Pavao Miljavac rekao je kako je komunicirao s ostalim generalima s liste te su jednoglasno zaključili da je odbijanje zamolnice jedino od mogućih rješenja.
Neprimjereno je da se nakon toliko godina podižu neke optužnice, to znamo svi mi koji smo sudjelovali u operacijama. Mogu odgovorno reći da nikad nije bilo nikakvih zapovijedi, ni usmenih niti pismenih, za granatiranje civilnih ciljeva i da bi time počinili ratne zločine, rekao je Miljavac.

Dodao je kako se u ratnim sukobima i operacijama kao posljedica rata dogode kolateralne, civilne žrtve, ali nije bilo namjere da stradavaju civili.
Mislim da je ovo vrlo dobar zaključak Vlade, poručio je, dodavši kako za otvaranjem istrage nema potrebe jer je riječ o čistoj i legitimnoj operaciji Hrvatske vojske.

Zamolnicu za preuzimanje kaznenoga progona zbog sumnje na kršenje međunarodnog prava u okviru VRO "Bljesak" Ministarstvo pravosuđa RH zaprimilo je diplomatskim putem 6. kolovoza. Riječ je o žrtvama koje su se dogodile za vrijeme operacije "Bljesak" u Bosanskoj Gradiški i Kozarskoj Dubici.

Kaznena djela koja se spominju u zamolnici su ratni zločin protiv civilnog stanovništva i kazneno djelo povrede zakona i običaja ratovanja, a poveznica s ranim zapovjednicima je formulacija o zapovijedi za tzv. neselektivno granatiranje.

HINA

Glas naroda

Šta bi trebalo da BiH sudi osloboditeljima ima zločinaca koji su klali od Bijeljine do Trebinja i uz Unu i i Savu

Čak je i Komšic rekao da je ovo neozbiljno šta bi sada Plenkovic medalju za hrabrost

Disi,do sada bio Spasitelju.
Jesi li pita Pupovca kolegu za mišljenje.
Fuuujjjj.

jadna je država koju vode dezerteri,to nije ni moralno a ni logično
ovaj je veći Rvat od Sanadera

Plenković je opalio šamar Izetbegoviću i KOMŠIĆU koji stoje iza ovih optužnica.

Šta pričaš g.uposli iza optužnica stoje Srbi iz BiH a normalno da je Hrvatska odbila ništa spektakularno oni trebaju podići optužnice protiv logističara iz Gruda

Srbi nikad nisu bili većina u Bosanskoj Gradišci Kotor Varoši Derventi Bosanskom Brodu… a sada je tu RS

Svi sto su pocinili bilo kakav zlocin za sve nek sude isto

a profitera?

Šta imaju ratni profiteri sa ratnim zločiinima ništa.

Nema osnove za postupanje protiv hrvatskih ratnih zapovjednika!
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari