Obilježena 75. obljetnica smrti Škripara na Mosoru

ljubuski.info

Svetom misom zadušnicom i polaganjem vijenaca na Mosoru, u nedjelju 19. rujna 2021. godine, obilježena je 75. obljetnica smrti Škripara koji su mučki ubijeni 18. rujna 1946. godine.

Na brdu Mosor u selu Gostuša, u župi Mostarski Gradac (Široki Brijeg) i ove godine je održana misa i odana počast palim Škriparima.

Na mjestu ubojstva stoji spomen ploča s uklesanim imenima desetorice hrvatskih domoljuba koji se nisu htjeli predati partizanima do u jesen 1946. godine, kada ih je jugoslavenska Udba na prevaru ubila: Marijofil Mandić (Široki Brijeg), Zlatko Ćavar (Oklaji), Jure Zovko (Oklaji), Bože Hrkać (Mokro), Jakiša Alpeza (Ledinac), Vidak Prskalo (Mokro), Veselko Rezić (Donji Crnač), Ivan Jurčić (Ružići), Ivan Kolobarić (Mamići) i Ivan Katura (Višnjica).

Škripari su bili križari koji su 1945. godine odbijali priznati novu vlast i nastavili su se boriti svojim posebnim gerilskim načinom nekoliko godina iza toga. Bili su problem tadašnjoj komunističkoj vlasti.

Njihova prebivališta i skrovišta bila su u kamenjaru, u takozvanim škripinama, pa su po tome i dobili ime.

Svetu misu je predvodio fra Bože Radoš. Prije služenja svete mise, održana je procesija do groba pobijenih Škripara.

Vijenace su položili gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević, predsjednik Gradskog vijeća Širokog Brijeg Vinko Topić, predsjednik Vlade Zapadnohercegovačke žuanije Zdenko Ćosić i članovi navijačke skupine "Škripari" koji ponosno nose njihove ime.

Vlada ZHŽ

Glas naroda

Škripi su bili ustaše krvavih ruku a ne domoljubi ili politički nepodobni. Btv. Udba je svoje najjače ljude imala u Lištici,pa po onoj narodnoj" sastalo se zlo i gore..."

Sve je to otišlo po nabavnoj, proces tandžariranja po kratkom postupku....

Sude kam sad lipp reci Kako i di su doticni zakrvavili ruke

Sanjali su naši pretci slatke snove o slobodi

Samo nekoliko žrtava od 100 miliona komunističkog terora

vidim da ljudi trabuljaju i ne znaju tko su bili škripari ustaše domobrani domobrani regularna hr. vojska ustaše dobrovoljci Križari ili škripari, kako su ih nazivale komunističke vlasti, bili su pripadnici manjih skupina hrvatskih vojnika i civila koji su po završetku Drugog svjetskog rata odbijali priznati novu vlast. Sve do sredine pedesetih godina, skrivajući se u brdima i kamenjaru, odnosno tzv. škripinama, gerilskim načinom otpora stvarali su brojne probleme i predstavljali trn u oku tadašnjoj komunističkoj vlasti. Riskirajući vlastite živote vjerovali su kako će doći do prevrata i sloma partizana i komunista.

Tko je zadnji škripar ?

Buljan

Vinko Škrobo

Drug, samo terapiju promini i sve dure...:

Izgleda da si ti to prošao pa preporučuješ drugima. El tako?

jedini posa je obilježavanje bilo kakovh obljetnica,to se samo radi i od toga se živi na brdovitu balkanu
juga je bila radnička država
sad je na vlasti udbaški lopovluk,koji zovu zvučnim imenom

Obilježena 75. obljetnica smrti Škripara na Mosoru
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Okupacija u par slika Boris Čerkuč
ljubuski.info
Ne ubij, ne kradi, ne laži! Josip Muselimović
ljubuski.info
Država duradi nešto! Boris Čerkuč
ljubuski.info
Djeca naša izgubljena Igor Božović

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari