Koja je pouka požara koji su bjesnili u Hercegovini?

ljubuski.info

Jesmo li izvukli pouku iz požara koji su bjesnili na širokom području Hercegovine? Jesmo li postali svjesni potrebe za poboljšanjem kapaciteta kojima raspolažu vatrogasne postrojbe? Hoćemo li nespremni dočekati i naredno ljeto? Ovo su pitanja na koje odgovore očekuje bh. javnost, ali i sami vatrogasci.

Mi smo ove godine, do sada, imali preko 800 intervencija. Do kraja godine ćemo sigurno prijeći broj od 1000!, kaže Dragan Velagić zamjenik zapovjednika mostarskih vatrogasaca.

Marinko Petrić, predsjednik Sindikata vatrogasaca Mostara kaže da, kada je riječ o ovom dijelu države do početka 11. mjeseca nismo sigurni hoće li biti još požara na otvorenom prostoru. Sad, u ovom razdoblju, temelje se na analizi požara.

A ono što smo vidjeli ovog, ali i prošlih ljeta, pokazuje kako je vatrogascima potrebna pomoć. I u opremi i u ljudstvu.
Grad Mostar pokušava na sve moguće načine da nekako poboljšamo taj vozni park. I evo nadam se da ćemo na kraju ove sedmice dobiti tri nova vozila u Profesionalnoj vatrogasnoj jedinici. To se radi o cisternama, navodi Velagić.

Susjedne zemlje raspolažu mnogo opremljenijim vatrogasnim jedinicama. Tamošnji vatrogasci prolaze redovne izobrazbe, kao i sistematske zdravstvene preglede.
Trebalo je prije godinu dana da se izvrši sistematski pregled vatrogasaca, a nije izvršen. A mi smo u obavezi svako dvije godine da provjerimo zdravstveno stanje naših ljudi. Treba još neke dodatne opreme ističe Petrić.

Kada je riječ o opremi, čini se, puno toga nedostaje. Kao i ljudi.
Nismo zadovoljni brojem vatrogasaca! Zato što je neko drugi radio našu procjenu ugroženosti i plan zaštite od požara. Nije struka radila, nego je neko drugi radio, A taj "neko drugi" će se naći u ovoj priči!, kaže Marinko Petrić, predsjednik Sindikata vatrogasaca Mostara.

A vatrogasna priča se nastavlja. U razdoblju pred nama oni će, kažu nam iz prijašnjeg iskustva, imati tehničkih intervencija, od rješavanja poteškoća kada se blokiraju vrata stanova i kuća, preko pomoći tijekom poplava ili potresa, do spašavanja ljudi u prometnim nesrećama.

Glas naroda

Gluposti,ima li ikakvih podataka o uzrocima pozara?Cuje da su neki lovci ostavili upaljenu vatru pa je zato Jezerac izgorio.Bog ne moze ugasit sto budale popalit mogu,zato kazna bar 80% pozara resava

Pouka požara je da su ljubuški vatrogasci beli s nikakvom opremom dorasli zadatku jer ništa važno nije izgorili jebaji travu i nisko razlinje. Pod vodstvom Marija Bajte i njegovim naporom da ji obuči, kordinuje i vodi nijedan požar nije ništa ugrozija. Kad bi jim nabavili bolju opremu mogli bi pokrit cilu županiju stručnost i znanja jim ne fali

Ako ćemo pravo i pošteno Bajto je bija gradonačelnik sve do zadnjeg Nevenkina mandata. Ovaj u mediteranu Bajto općinu vodija i sav teret na se prima. A onda kad je sve postalo dobro ovaj ga se odreka i eto ti Vedrana. Vedran je dobar momak ali Bajto je zaslužija bit gradonačelnik

mora policija raditi svoj poso i hapsiti piromane sto pale

Gorana Spajića na čelo vatrogasnog. Ima iskustva sa požarima.

Koja je pouka požara koji su bjesnili u Hercegovini?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari