Zanati su jako važni i poželjni

ljubuski.info

Srednja strukovna škola Ruđera Boškovića Ljubuški u novu je školsku godinu ušla sa 149 novih učenika, koliko ih je upisano u prve razrede.

Upisano je sedam odjela prvih razreda za sedam zanimanja: 23 ekonomska tehničara, 21 ekonomist, 32 tehničara za mehatroniku (razvrstani u dva odjela), 17 agroturističkih tehničara, 34 medicinske sestre / medicinska tehničara, 10 stolara i 12 kuhara. Zanimanja stolara i kuhara u trogodišnjem su trajanju školovanja, a ostala su četverogodišnja. Ukupno su u školi u 2021./2022. školskoj godini 542 učenika.

O njima se brine 77 zaposlenih djelatnika, od kojih su 54 izravno u nastavi, među kojima je 49 profesora i pet vanjskih suradnika. U skupini nenastavnoga osoblja petero je djelatnika koji su tijesno vezani i odgovorni za optimalno i uspješno funkcioniranje škole i nastavnoga procesa: ravnatelj, pedagog, psiholog i dva voditelja smjene.

Kuhari u RH rade u sezoni

Ravnamo se prema zanimanju učenika i potrebama tržišta. Prošle smo godine ukinuli smjerove automehaničara i vodoinstalatera jer više nije bilo zainteresiranih učenika za ta zanimanja, a prije tri godine uveli smo smjer stolara. Ove godine izašla je prva generacija stolara, njih osam, i pet ih je odmah dobilo posao, iz škole na radno mjesto - četiri u Vrgorcu i jedan u Ljubuškom. Već dulje od 10 godina u školi se izučava zanimanje za kuhara i čim završe, idu i rade u Hrvatskoj, u turističkoj sezoni. Upućujem poruku roditeljima da su zanati jako važni i poželjni, o tome ih trebamo više upoznavati i educirati, a škola treba uvoditi ona zanimanja koja su tražena na tržištu rada. U dogovoru s našim gospodarstvenicima i našim županijskim Ministarstvom obrazovanja, znanosti, kulture i sporta razmišljamo što bismo to u budućnosti novo uveli. Moguće je da to budu računalni tehničar i programer, vidljivo je da to zanima učenike. Od prošle godine uključeni smo u projekt "Digitalizacija obrazovnog sustava ZHŽ - e-Škola". Sad uoči početka nastave dobili smo računalnu opremu, profesori su dobili prijenosna računala, a prije su prošli obuku za vođenje e-dnevnika i e-matice - kaže Mila Primorac, ravnateljica SSŠ Ruđera Boškovića Ljubuški.

Stolarima i kuharima opće predmete predaju profesori, a stručne i praktične profesori ugostiteljske skupine predmeta, majstori stolari, iskusni kuhari. Učenici, budući stolari obavljaju praksu u Stolariji Brekalo u Ljubuškom i Drvnom klasteru Hercegovina u Mostaru, a kuhari u hotelima Bigeste i Hum te privatnim ugostiteljskim objektima u Ljubuškom.

Praksa i u SKB-u Mostar

Učenici Medicinske škole obavljaju praksu u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru i Domu zdravlja u Ljubuškom. Predaju im tri doktora medicine, medicinska sestra i tehničar iz Doma zdravlja Ljubuški. U stolarskoj učionici - radionici su učenici drugog razreda stolara i njihov majstor voditelj.
Kad je riječ o praktičnoj nastavi, u prvom razredu učenici se upoznaju s alatima i materijalima, u drugom je razrada, a u trećem cjelovita priprema za ulazak u tvrtku, proizvodnju, u majstorstvo, pa i raditi nešto samostalno. Kad završe školovanje, osposobljeni su otprilike 50% za praktični majstorski posao, a daljnje napredovanje odvija se tijekom godina rada - objašnjava voditelj praktične nastave Ivan Brekalo, građevinski inženjer, sa stolarskom prekvalifikacijom, kako bi mogao voditi praktičnu nastavu. Ivan je, s braćom Mariom i Goranom, suvlasnik tvrtke Stolarija Brekalo u Ljubuškom koju je osnovao i razvio njihov otac.

Kad se zbroje prvi, drugi i treći razred, u školi je trenutačno 28 budućih stolara i 56 budućih kuhara. Prema trenutačnim prilikama na tržištu rada, prije svega u RH, ne bi se trebali brinuti za posao.

Večernji list

Glas naroda

Pa kuhari i konobari svakako rade po rh sa skolom i bez...

Ipak je to Mila, mala oštrog jezika svađalica velika.

Mome djetetu je rekao jedan profesor da ne ide na sat koji predaje automehaničar, a mali mi ide u stolare

Nadam se da ce profesori "ovladati" tehnologijom, inace su jako angazirani u pripremi i odrzavanju nastave.

kakvi zanati , neće nitko danas da se isprlja , svi bi radili u općini 2 sata , pili kavu i vozali pasata , jeli na teku i krali proračun , neka još malo mpa će te vidjeti

jako lipa priča još kad bi bila istinita,večernji list zna se kradeze bajke
da njemačke nema svi bi bili kruva gladni

Nema zanimanja za vodoinstalatera?Ekonomskih tehnicara najvise!?I kad zavrsite kukat ce te kako se ne moze nac posla.Nisam ekonomista al garantujem da vise znam nego svi sto zavrse tu skolu.Uvedite zanimanja kamenoklesara,CNC tokari,glodaci,brusaci.Monteri klima uredjaja i rasladnih sistema.Auta ko u prici a niko nece da bude automehanicar?

Samo učiti šta traži Merkelica i jezik naravno

Ova škola se srozala za Vrijeme Mile primorac na jednu nulu, postala je mjesto uhljebljavanja HDZ kadrova i njihove djece koja ss upisuju preko štele

Boli Mile K.. ona i sestra Marija Kikaš su ravnateljice, to je politika obitelj hdz-a djeli funkcije međusobno

Amerika, Amerika zemlja velikaaaa, pola moga sela Amerika cijela... Još samo 9 mjeseci do ukidanja viza za Hrvatske državljane i idemo preko bare. Kakva Njemačka i Irska, Amerika je sveta zemlja. Što dalje to je bolje.

Jesu,posebno u općini i policiji

Najveći problem je što je zavladala lijenost u svakom smislu. Problem polazi iz kuće, iz obitelji. Nema to veze sa politikom. Garantiram da primjerice mlad radnik, zeljan ucenja, elektricar, primjerice, automehanicar, moze kroz odredjeno vrijeme zaradjivat i vise od odnih u elektroprivredi. Dakle, većina bi ih radije zaradjivala u opcini 1000 km, a malo ili nimalo radila, nego kao automehanicar, 2000,3000 tisuce. Lijenost i gotovo.

Čestitamo....

Odakle ti izravunao 3000, to jedino ako imaš svoju firnu i radiš samostalno, a dok do tog dodješ treba pročit i krv i znoj kod privatnika za 700 maraka

Bravo..istina

spremaju se ljudi za njemačku a tamo nema HDZ fotelja,tamo se radi

Naj bolje je radit u državnoj firmi moreš uvik na bolovanje i dugo koliko oćeš i radiš još nešto na crno.

Cestitke...posebice.prof.Brekalu na angazmanu..sto se drvodjelstva tice...istaknula bi prof.Hanu..Stanislavu...i ostale razumne..pristojne..prof.dakako Antu Paponu...hvala im za zalaganje i trud sa svim ucenicima..moj respeckt i kapa do poda..nije lako raditi s pojedinim adolescentima..

Ne znan u moje vrime su roditelji kad nisu znali kud će s dicon pošalju ih u ŠUP, pa se sićan koje su to glave bili ti mehaničari, tokari... a najjača je škola bila nekakva trgovačka.. A nije to davno bilo prije 20 godina.

Zanati su jako važni i poželjni
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari