Do kraja listopada novi zakon o braniteljima

ljubuski.info

Nacrti izmjena triju braniteljskih zakona u Federaciji BiH bit će proslijeđeni nadležnim županijskim razinama na mišljenje, zaključeno je na sastanku predstavnika federalnog i županijskih ministarstava za braniteljska pitanja, službi za braniteljsku zaštitu i braniteljskih udruga.

Prema riječima jednog od sudionika sastanka, predsjednika Koordinacije braniteljskih udruga Armije RBiH Alje Bošnjakovića, očekivanja su da iz županija mišljenje dođe u roku ne duljem od 10 dana. Kraj rujna, dodao je, rok je do kojega se potom očekuje očitovanje Vlade FBiH, a listopad mjesec u kojem se očekuje da će prijedloge izmijenjenih zakona odobriti Parlament FBiH.

Pomoćnik federalnog ministra za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata Mirza Terzo izjavio je kako su sudionici sastanka iz županija suglasni u načelu s izmjenama Zakona o razvojačenim braniteljima, ali traže da budu razmotrene šire i u njihovim sredinama.

Kod ostalih zakona namjera je, prema Terzinim riječima, usvajanje osnovice i njezino utvrđivanje po modelu MIO-a, čime se pruža sigurnost braniteljskoj populaciji u redovitom godišnjem usklađivanju, odnosno povećavanju njihovih naknada, javlja Večernji list. Terzo je za sljedeće zasjedanje Vlade FBiH najavio uredbu o sufinanciranju nabave automobila za 100% RVI, koja daje mogućnost izbora korisnicima, a nabavu će sufinancirati Vlada.
Usuglasili smo određene načine kako ćemo nastaviti rješavati tu problematiku. Većina zakona zbog životnih okolnosti ove populacije traži izmjene i dopune, usuglašavanje njihovih prava. Sukladno osiguranim sredstvima, moći ćemo neka prava i proširiti, kako na županijskoj tako i na federalnoj razini, te očekujem da će ovakvi sastanci ubuduće biti u kontinuitetu na dobrobit populacije koju zastupamo, kazao je Oliver Soldo, ministar za braniteljska pitanja HNŽ-a.

Edin Aganović, resorni ministar u Vladi BPŽ-a, rekao je da su branitelji u njegovoj sredini najviše zainteresirani za planirane izmjene Zakona o razvojačenim braniteljima jer je to županija s najmanje stanovništva i najmanjim proračunom za braniteljsku populaciju.

Suština izmjena i dopuna Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji uvođenje je u pravo na egzistencijalnu novčanu naknadu nezaposlenih razvojačenih branitelja povratnika u RS, koji žive na području Distrikta Brčko, kao i supruga umrlih branitelja koje nemaju primanja, a starosti su od 57 godina i više. Oni bi se financirali s federalne razine.

Ovim zakonom trebalo bi se uvesti u pravo na novčanu naknadu oko 2000 osoba. Sada pravo na egzistencijalnu novčanu naknadu s federalne razine imaju nezaposleni branitelji s 57 i više godina.

Oni mlađi od 57 godina imaju pravo na novčanu naknadu sa županijske razine. Zastupnički dom Parlamenta FBiH ranije je usvojio izmjene Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju kojima će se ratni staž vrednovati s jednim bodom, za razliku od sadašnjeg pola boda. Branitelji koji odu u mirovinu prije 65. godine neće se kažnjavati umanjenjem mirovine. Izmjene trebaju proći i Dom naroda FBiH.

Glas naroda

Traže se novi načini za izmišljati nepostojeće pukovnike i uvodit u prava dezertere.

Kaže ovi mladi od 57 godina imaju pravo financirat se od županije.dragi tajniče Peharu i poštovani predsjedniče kaćemo počet šamarat županiju..

Tko je jamio jamio

Imas ti jos must do 57

Dok ja dodjem do 57 pola će vas pomrit,ništa nećete odnit..

Branitelji i koji preminu do 57 godine isto mogu potražit financisku pomoć tošak pogreba na račun ministarstva Branitelja Županije u punom iznosu sve na račun Županije koja stoji iza svojih Branitelja u najtežim situacijama kao što su Branitelji znali stati kada je trebalo za obranu opstojnost svog Hrvatskog Naroda neke se stvari nikada ne smiju zaboraviti bez obzira kakvo je trenutno financijsko stanje u lokalnoj zajednici iz razloga što je Branitelj uvjek ispred svih bijo prijoritet broj 1.

Do kraja listopada novi zakon o braniteljima
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari