Uz sadašnje trendove BiH će imati 1,6 milijuna stanovnika

ljubuski.info

Bosna i Hercegovina svake godine bilježi negativni prirodni prirast. U prvih šest mjeseci ove godine razlika između broja umrlih i rođenih je 13.306, a do kraja godine se očekuje da premaši 20 tisuća, što je trostruko više nego prije tri godine.

Unatoč zabrinjavajućim podacima, Bosna i Hercegovina nema strategiju ni usvojenu pronatalitetnu politiku kojom bi se zaustavio negativni prirodni prirast.

Na osnovu prirodnog priraštaja Bosna i Hercegovina će do kraja godine izgubiti više od 20.000 stanovnika, što će biti neslavan rekord kada je u pitanju odnos novorođenih i umrlih, ne računajući migracije, kaže demografski analitičar i otac četvero djece Adnan Ferhatbegović. Od minusa od 7.000 2018. godine, razlika između rođenih i umrlih iznosila je 2019. godine - 10.000, a 2020. godine - 16.000.

Nema osnova za optimizam ni u sljedećem razdoblju, jer se pitanje negativnog prirodnog priraštaja ne može riješiti ad - hoc mjerama. Dosadašnji pokušaji rješavanja su daleko od dovoljnog, smatra demograf Aleksandar Čavić.

Ni na državnoj ni federalnoj razini ne postoji strategija niti nadležno ministarstvo koje bi se bavilo ovom problematikom. Na osnovu dokumenta "Demografska obnova Republike Srpske" Ministarstvo porodice, omladine i sporta subvencionira stambene kredite, daje naknade i besplatne udžbenike za višečlane obitelji, jednogodišnji materinski dodatak za nezaposlene majke.

Prema projekcijama federalnog Zavoda za statistiku, Federacija BiH će sa 2,1 milijun stanovnika u prošloj godini 2070. godine imati 1,6 milijuna. Sugovornici BHRT-a napominju da je pad nataliteta uzrokovala i činjenica da je Bosnu i Hercegovinu u posljednjih 10 godina napustilo 300.000 mladih i obrazovanih ljudi.

Glas naroda

BiH će se brzo zvat država uhljeba i penzijonera.

Jes vala ostat će samo uhljebi i penzioneri...

Tko je zaslužan za to???
Tko je naručitelj i izvršitelj toga???
Kome to sve odgovara i zašto???
Moje viđenje i odgovori:
1. Politika BiH, RH i EU. Zašto? Zato što EU, a posebno Njemačka neželi da se Balkan razvija ekonomski i industrijski. Oni su nacija bez osjećaja i emocija, operirani od želje za imanje djece jer kažu da su nemirna, nepouzdana, trošak i kad odrastu više nikad roditelje nedoživljavaju. Zato imaju kućne ljubimce, ali i ne svake godine 400 novih radnika.
2. Politika iz 90-tih unaprijed sve dogovorila tako da su u zamjenu dali telekomunikacije, banke, osiguranja, stabilne i profitabilne državne firme, a ovi danas su samo nastavili biti rektalni alpinisti Brisela i Berlina.
3. Odgovara našim Judama političarima. Zašto? Zato jer će protjerivanjem vlastitog naroda dobivati šakom i kapom judine škude.
Prije cca dva mjeseca Bin Plenki mun (Briselski zec i rektalni alpinista) na jednoj presici kaže "moramo svi poštovati mjere ili u protivnom nećemo dobiti dogovorene 22 milijarde eura". Sve jasno ko dan njemu je bitan novac, a narod ko jbe. Isti je kao i Sanader. Mi narod trebamo promjene u politici i to hitno te na vlast dovesti našeg Orbana tj Karamarka. Da sad će na to reći rektalni alpinisti EU ne želi Karamarka. Šta nas narod briga što žele sotone i LGBT iz EU. Jesmo li mi njima ikad rekli zašto će vam senilna baba Merkel i zašto niste izabrali AfD-e. Nek oni svoje granice ograde žicom ko kokošinjac i tamo uvode pravila, a nas nek ostave na miru jer u protivnom mogli bi im nanijeti ekonomsku štetu tako da damo otkaze i vratitio se u domovinu. Doveli su 1,6 milijuna migranata, a od toga njih radi samo 5% ostali su na socijali i pomoći od arapskog svijeta. Donijeli su papir da su nesposobni za rad i zakon ih štiti.

Njemačka je jedina donijela razvoj ovim krajevima.Točnije Austrougarska ali to je isto.Jedino Englezi u suradnji sa velikosbima zadnjih 100 godina unazađuju ovaj prostor

Desničari nikad nisu imali intelektualca člana a kamo li vođu.Ti si očit dokaz toga.

Vidim ja nema meni moje Zeljkice
Di si zatravila

od toga 1 200 000 uhljeba

Desničari su imali vođe i to prave ali poubijali ih vaši udbaši.

uostalom smatram HDZ treba preorati

Zato svaka država ima svoju mafiju samo HDZ-e mafija ima svoju državu BiH i RH.

Uz sadašnje trendove BiH će imati 1,6 milijuna stanovnika
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Okupacija u par slika Boris Čerkuč
ljubuski.info
Ne ubij, ne kradi, ne laži! Josip Muselimović
ljubuski.info
Država duradi nešto! Boris Čerkuč
ljubuski.info
Djeca naša izgubljena Igor Božović

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari