Vlasti u BiH odgađaju liberalizaciju tržišta osiguranja

ljubuski.info

Vlasti u Bosni i Hercegovini odgađaju početak liberalizacije u formiranju cijena osiguranja od automobilske odgovornosti.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na posljednjoj sjednici utvrdila prijedlog izmjena Zakona o obveznim osiguranjima u prometu kojima se razdoblje primjene zajedničke tarife produžava za godinu dana, odnosno do kraja listopada 2023. godine, a početak potpune liberalizacije u formiranju cijena osiguranja od automobilske odgovornosti se pomjera do 1. studenog 2026. godine.

Kako je pojašnjeno, radi očuvanja stabilnosti jedinstvenog tržišta osiguranja u zemlji, u procesu postupne deregulacije i liberalizacije cijena osiguranja od automobilske odgovornosti, u interesu osiguranika i osiguravatelja u BiH bilo je potrebno harmonizirati odredbe o obveznom osiguranju u prometu, a koje propisuju trajanje razdoblja primjene zajedničke tarife i početak razdoblja liberalizacije formiranja cijena osiguranja od društava za osiguranje.

Zakonom o obveznim osiguranjima u prometu, donesenim u kolovozu prošle godine, predviđena je fazna deregulacija i liberalizacija cijena osiguranja od autoodgovornosti u razdoblju od šest godina, nakon koje će se preći na potpunu liberalizaciju cijena usluga osiguranja od autoodgovornosti.

Slobodno određivanje cijena osiguranja od autoodgovornosti je u skladu s principima funkcioniranja slobodnog tržišta, kao i sa zahtjevima direktiva Europske unije.

Uvođenjem sustava slobodnog određivanja cijena osiguranja od autoodgovornosti, kako je navedeno prilikom usvajanja zakona, domaće tržište osiguranja postalo bi konkurentnije, a to bi, između ostalog, moglo dovesti do fluktuacije cijena osiguranja od autoodgovornosti, a time i promjena u prihodima od premija osiguranja (pad prihoda).

Republika Srpske je u srpnju prošle godine usvojila izmjene Zakona o obveznim osiguranjima u prometu koji datira iz 2015. godine a kojim je bilo predvieđno da u 2020. u ovom enitetu počne fazna liberalizacija u oblasti autoodgovornosti.

Fazna liberalizacija podrazumijeva da u prve tri godine regulator odobrava tarife, a potom to čine samostalno osiguravajuće kuće.

Odgodu liberalizacije u oblasti autoodgovornosti tražile su osiguravajuće kuće u RS smatrajući da bi ona mogla dovesti do kraha tržišta, s obzirom na to da društva ni kapitalno ni kadrovski nisu spremna na taj izazov.

Glas naroda

Svaka država ima svoju mafiju samo HDZ-e, SNSD-e i SDA mafija ima svoju državu BiH. Zato se odgađa.

Kad se bude pristupalo pregovorima ulaska u EU ovakve stvari će biti dio prošlosti.

Ša zadnjih 30 godina odgađaju sve i odgađat će sve dok imaju šta jamit i sve ne rasprodaju.Pogledajte samo šta rade s telekomunikacijama i električnom energijom.Koncesije i pravo za postavljanje solarnih panela će dobiti samo podobni,dabogda im za tableta falilo

Vlasti u BiH odgađaju liberalizaciju tržišta osiguranja
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari