Pandemija nije zaustavila odlazak građana iz BiH

ljubuski.info

Podaci iz 2019. godine ukazuju na to da približno 450.000 državljana Bosne i Hercegovine boravi u zemljama Europske unije (EU).

Federalno ministarstvo rada Austrije objavilo je interaktivnu mapu na kojoj je prikazan broj stranih državljana koji su iz drugih, ali i zemalja Balkana stigli na ovo područje.

Podaci su izneseni i za Bosnu i Hercegovinu gdje je navedeno kako se mijenjala demografska slika Austrije, točnije, koliko je stanovnika iz naše države naselio ovo područje u razdoblju od 2001. do 2020. godine.

Shodno tome, na mapi su prikazani postotci, odnosno, koliko je našeg stanovništva u postocima činilo populaciju Austrije u razdoblju od 19 godina.

Tako je u 2002. godini čak 14,3 posto bh. državljana činilo ukupno stanovništvo Austrije, dok je taj broj opao 2015., kada je registrirano 7,4 posto naših građana te se taj trend nastavio pa je tako prošle godine na ovom području bilo 6,3 posto naših stanovnika. Međutim, usprkos zabilježenom smanjenju, može se reći da čak ni pandemija nije zaustavila građane BiH da napuštaju svoju državu.

Vraćajući se na podatke s početka teksta da podaci iz 2019. godine govore da skoro 450.000 bh. državljanja boravi u zemljama EU, može se reći da to potvrđuju i statistički podaci istraživačke publikacije Utjecaj pandemije COVID-19 na migracije stanovništva u Bosni i Hercegovini, koju su radili Faruk Hadžić, Admir Čavalić i Damir Bećirović. Publikacija je objavljena i prezentirana na Međunarodnoj naučno-stručnoj konferenciji pod nazivom "Gastarbajterska iseljenička poema - od stvarnosti do romantizma", koja je održana na Hrvatskom katoličkom univerzitetu u Zagrebu.

Bosna i Hercegovina je također treća na svijetu po broju medicinskih radnika koji su u proteklih pet godina otišli u Njemačku. Broj odlazaka medicinara iz BiH nastavljen je i čak se povećao tokom pandemije.

Glas naroda

Ako se vako nastavi sa iseljavanjem ja mislin da će partija oziđat berlinski zid u BiH.

Neznaju toji ništa radit osim tračat, kave pit, peljušat proračun i uništavati sve pred sobom.

Pandemija nije zaustavila odlazak građana iz BiH
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari