Građani BiH nemaju problema prilikom prelaska granice?

ljubuski.info

Trenutačno su u tijeku konzultacije svih razina vlasti kako bi se uspostavio pravni okvir za sustav digitalne potvrde u Bosni i Hercegovini radi olakšavanja slobodnog kretanja građana tijekom pandemije bolesti Covid-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2.

Potvrđeno je to u Ministarstvu civilnih poslova BiH uz pojašnjenje da se konzultacije vode uz koordinaciju tog ministarstva koje ima koordinacijsku nadležnost u području zdravstva, uz sudjelovanje Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA).
Sve to čini se kako bi se došlo do učinkovitog doprinosa postupnom ukidanju ograničenja uz istovremeno ostvarivanje zaštite javnog zdravlja, pojašnjeno je u ministarstvu.

No, ovaj proces još nije okončan, ali se realno može očekivati da bi se, nakon utvrđenja pravnog okvira za sustav izdavanja Covid putovnice/Zelene potvrde bh. građanima, mogao implementirati na teritoriji cijele države najkasnije u roku od 60 dana.

O tom pitanju održan je sastanak 22. lipnja i s predstavnicima Delegacije Europske unije u BiH te su BiH predstavljeni uvjeti koje mora ispuniti svaka zemlja nečlanica EU (znači i BiH) za prepoznatljivost nacionalnih Covid-19 potvrda unutar EU.

Iz Ministarstva ističu kako sve razine vlasti u području zdravstva, na cijelom teritoriju BiH, već izdaju određene vrste dokumenata - potvrde sa ciljem dokazivanja Covid-19 statusa osobe bh. građanina koja putuje.
Za sada još nemamo informacije, odnosno nije nam službeno prijavljeno da građani BiH imaju većih problema prilikom prelaska državne granice BiH s postojećim dokumentima - potvrdama u vezi njihovog Covid-19 statusa, napomenuli su.

Također, u tijeku je pribavljanje uzoraka svih potvrda koje se izdaju u BiH, a koji će biti dostavljeni zemljama EU i ostalima koji su to od BiH tražili, te će se poduzimati i druge potrebne aktivnosti uz podršku svih razina vlasti u području zdravstva, a radi omogućavanja slobode putovanja bh. građana u prijelaznom razdoblju do utvrđenja sustava za verifikaciju Covid putovnica/Zelene potvrde u BiH.
O svim novim detaljima u pogledu napretka u procesu uspostavljanja pravnog okvira i implementacije sustava digitalne potvrde u BiH javnost će biti blagovremeno upoznata, najavili su iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

FENA

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari