Stjepan Skoko živom Čoviću izradio bistu

ljubuski.info

Dragan Čović dobit će i bistu. Nakon počasnog doktorata zagrebačkog sveučilišta i obiteljskog grba, koji su mu upotpunili kolekciju bižuterije, predsjednik HDZ-a BiH moći će se pohvaliti umjetničkim prikazom svoga lika, za što je zaslužan Stjepan Skoko, bivši dekan širokobriješke Akademije likovnih umjetnosti.

Skoko ne samo što je potvrdio autentičnost fotografije dostupne na društvenim mrežama, na kojoj je "skulpturalni, trodimenzionalni prikaz" prvog među bosanskohercegovačkim HDZ-ovcima, nego je fotografirao rad u završnoj fazi te objasnio kontekst nastanka.

Kipar smatra da je Čović hrvatski velikan

Nije narudžba, to je moj projekt deset hrvatskih velikana i tri prijatelja. S Čovićem sam počeo, informirao nas je za početak Skoko, a nas je zanimalo spada li Čović u velikane ili prijatelje.

On je među velikanima, znači prvi hrvatski velikan, a ostalo je tajna kako će se razvijati projekt s obzirom na to da je to moj projekt, nije državni, ničiji. To je serija portreta po mogućnosti s klasičnim materijalima, tradicionalnim, recimo bronca, kamen, ali ne znam gdje će me odvesti. Ima mogućnosti i novih materijala. Čović je tu negdje, portretski pri kraju, govori.

Zanimalo nas je i zna li model za nastanak djela. Autor je bio manje decidiran:
Ja mislim da on znade. Kontaktirali smo. Konačno, zapazio je kako ćemo tek kad rad bude gotov znati je li Čović zadovoljan, što je i logično.

Medijsku pažnju nedavno je privukao Čovićev obiteljski grb. Izradila ga je jedna tvrtka iz Rijeke i to, kako su izvijestili mediji, po njegovoj narudžbi.
Grb je osmišljen i dizajniran prema pravilima heraldičkog dizajna i tvrtkinim načelima o oblikovanju obiteljskih građanskih grbova", stoji u grbovnici uz detaljan opis grba: "Na plavom glava štita. U plavom polju zlatni koračajući lav drži mač u desnici. Glava štita raskoljena. Desno crveno-srebrna šahovnica (4x3), lijevo u srebrnom polju crveni latinski križ. Plašt crveno-srebrn i plavo-zlatan. Na kacigi s vijencem (crven-srebrn-plavi-zlatni-crven-srebrn) stoji orao uzdižućih krila, zlatno naoružan, u kandžama drži poskoka.

Prije grba i biste Čović je dobio i počasni doktorat

U lipnju 2018. godine Čoviću je uručen počasni doktorat. Njega, kao i bistu, koliko je poznato, nije naručio. Zagrebačko sveučilište objasnilo je da mu navedenu počast uručuje za doprinos jačanju bilateralnih odnosa između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, očuvanje hrvatskoga identiteta, promicanje demokratskih vrijednosti i afirmaciju hrvatske obrazovne, znanstvene i kulturne baštine u svijetu. Tim povodom počasni doktor Čović održao je predavanje Euroatlantske integracije Bosne i Hercegovine i Republika Hrvatska.

Čović tvrdio da je u ratu postupao više nego časno

Prema jednom dokumentu i nizu svjedočenja objavljenih u medijima, zatvorenici zloglasnog HVO-ova logora Heliodrom bili su od sredine do kraja 1993. godine prisiljeni raditi u mostarskom poduzeću Soko, čiji je generalni direktor bio Čović.
Molim vas da nam za potrebe ZI Soko omogućite izuzimanje deset zatvorenika, a sa ciljem obavljanja određenih poslova - podizanje i postavljanje zaštitne ograde oko ZI Soko... Osiguranje zatvorenika će obavljati Funkcija sigurnosti ZI Soko Mostar, stoji u dopisu s datumom 22. lipnja 1993. godine i Čovićevim potpisom. Poslao ga je vodstvu logora ili vojno-istražnog zatvora, kako vam drago, a ono je već sljedećeg dana udovoljilo njegovoj molbi.

Kasnije će u medijskim istupima Čović reći da je u ratu postupao više nego časno. Kako bilo, ratna uloga nije utjecala na njegov poratni status "hrvatskog velikana". Dapače.

Na koncu, riječ-dvije i o Skoki. Rođen je 1959. godine. Školu primijenjenih umjetnosti u Sarajevu završio je 1979. godine, kiparstvo je diplomirao 1986. godine na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti u klasi profesora Vjekoslava Rukljača.

Redoviti je profesor i voditelj kiparske klase na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu, član Hrvatskog likovnog društva postao je 1987. godine, prvu samostalnu izložbu imao je još 1985. godine u Splitu. Na javnim mjestima u brojnim hrvatskim i hercegovačkim gradovima i gradićima postavljene su razne njegove skulpture: Domagojeva je lađa u saboru, Domagojev strijelac u zagrebačkoj Vukovarskoj ulici, Histrion na splitskoj Mihovilovoj širini. Nije poznato gdje će biti izložen Čović.

index.hr

Glas naroda

Iduće će biti da sve škole i javne institucije i privatni objekti,a čak i neke kuće moraju platiti sliku dotičnoga.
Fujjj.malo gdje ima rektalni alpinista kao medju Hrvatima.

Stavi ga u Ljubuskom negdje da ga mozemo zapisavati ko Titu u Kumrovcu

Prije će biti da su rektalni speleolozi.

Za ne povjerovati!!!
Pa ovaj gori od Tite,rastjerao ne istomišljenike po bilom Svjetu tako i mnoge Familije na Branitelje sprema Specijalnu Policiju A ovaj ko tobože Ravnatelj pravi mu Ruglo za Hercegovinu.
ZEMLjO-OTVORI se.5711

Jeli ovo taj druga Tita pionir???

"Prvi hrvatski velikan" reče ovaj kipar . Kako se postaje Hrvat? Kako Jugoslaven koji nije nikad kršten može biti hrvatski velikan?

Šta je sljedeće?

Izrada krune je sljedeće i biti će okrunjen milijardu posto. Kruna će biti izrađena u Londonu.

Žalosno

Tko je ovo napravio ruka mu se osušila naš dobročinitelj je sto puta ljepši

Ovo je gadljivo sramota

Stjepana uzmi im pare

Čović ima zdravo debelo crijevo.
Svaki dan mu ga pregledavanju kipari, ministri, pravnici, gradonačelnici i ostali alpinisti.
Liječnici su im zahvalni...
Fujj

još fali -Štafeta mladosti i kompletan diktator

Umjetnici znaju u koga su pare

Ulizivanje bez granica, natječaj je očito u tijeku.

Zašto bi bilo ulizivanje ako je kiparu plaćeno

Nema krize za Grab dok je Skoka

Stjepane Skoko jesi li ovo radio iz ljubavi ili …

Nestalo para

Imali iko od ovi skoka da ije naklonjen udbi

Ima...

Je li ovo istina?

Ovo još nije vrhunac

Najveći Hrvat ! Ovo je klanjanje zlatnom teletu i za to će doći nagrada budite uvjereni u to. AMEN.

Ovo samo još ima u Sjevernoj Koreji.

Ne vrijeđaj Koreju

Posljedice korone.

Zahvala Čoviću za fasadu i krov nakon sto mu je kuca izgorila!!

Umjetnik s adz iskaznicom

Neka ga stavi pored magarca kod pok.Čerčila u Grabu.

Samo vi lajte , ali čova je velikan hrvatskog naroda i tačka.

Da nije velikan ne bi u Grabu bio

Goste-19:34:12 I ti si sigurno veliki Hrvat čim pišeš TAČKA . Trebao si još tu riječ napisati ćirilicom po uzoru na svog idola plemenitog Dragana Čovića i tek onda bi dokazao da si veliki Hrvat .

sve je to moj šurac ako mu se ne bude nosala štafeta.

Hehehe, izgleda na bisti ko Safet Sušić Pape samo puno ružniji i sa izraženim telećim pogledom kao takovim...

Države u svijetu gdje su na vlasti komunisti: Kina, Sjeverna Koreja, Vijetnam , Laos, Kuba, Republika Hrvatska i Herceg Bosna.

Ko neron

Kako god ali Čović je naš najsposobniji političar.Ako ne mislite tako volio bi čut ko je to sposobniji.

Da najsposobniji je, ali u krađi i to sad nešto dobro.

Kad kažeš " naš" sigurno si mislio na komuniste i udbaše i kosovce i vjerujem ti da takav kadar i osobu neće roditi ničija majka za tisuću godina. U pravu si 100%.

Sad ti oćeš reć da si ti bolji od njega?Daj predstavi se da tebe izaberemo ili reci ako ima neko bolji.

Pa koji su mu rezultati zadnjuh 20 godina

Đaba mu biste i sve, možda su oba komunista, ali nije ni do koljena Titi.

Hdz ekipa je posebna vrsta ljudi, to su ljudi bez stida a tko nema stida nema ni obraza!

Ovo je dno dna ovo *** od Ćovića ismijava čitav Hrvatski Narod u *** BiH

Što je više kleveta i laži tito nam je miliji i draži

On je Kralj Hrvata čekali smo ali dočekali Tomislave Tomislave ti si prošlost bijo i ostao iznjedrili smo većeg velikana Srbina ćiriličara sa Balkana.

Ebo ti velikan sve po redu,onda ti velikanu.

Bilo je I catstava I kraljevstava,I sve I je lipi djava odnija.I ove ce

Stjepan Skoko živom Čoviću izradio bistu
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari