Narod je davno platio kanadere kojih nema

ljubuski.info

Požari su pokorili Hercegovinu i to, rekli bismo, za kolovoz nije ništa novo. Novost nije ni činjenica da vlasti u Bosni i Hercegovini svaku sezonu požara na jugu zemlje dočekaju nespremno i potpuno ignorantski bez odgovarajuće opreme o čijoj se nabavci u javnosti špekulira svake godine.

Primjerice, u ožujku 2020. u vremenu lock downa u kojemu su pomalo iznenađujuće danima gorjele šume iznad Mostara, u pomoć su pristigle letjelice iz Crne Gore, a tijekom dočeka i uoči uzleta s mostarskog aerodroma, tadašnji ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić poručio je kako je nužno i kako se žurno mora početi raditi na iznalasku sredstava za kupovinu kanadera. Malo kasnije podnio je ostavku, a obećanje je jasno je, ostalo samo "na radost ludima".

Kazneni postupak

Posljednjih dana gotovo cijela Hercegovina je bila u plamenu. U Jablanici gori iznad Komadinovog vrela, u Stocu odavno na jednoj od visoravni iznad grada, u Čapljini, na putu prema Neumu, na koncu i u Širokom Brijegu.

I upravo je samo u Širokom Brijegu gašeno iz zraka, uz naklonost i dobru volju vlasti u susjednoj Hrvatskoj koje su ustupile kanadere.

Danima ranije načelnici Stoca i Jablanice pozivali su Predsjedništvo BiH reagirati i izdati nalog za uporabu letjelica, međutim svaki puta bezuspješno.

Prvi čovjek Jablanice Damir Šabanović otišao je i korak dalje, podnijevši kaznenu prijavu protiv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Milorada Dodika.
Nema zamjene za Dodika u ovom momentu, jer on kao član Predsjedništva mora dati suglasnost da se pošalje pomoć. Zbog toga sam i pokrenuo krivični postupak protiv njega. Nadam se da će isti uticati na ostale političare iz RS-a da prekinu bojkot rada jer trenutno ne gori ni bosanska, ni hrvatska, ni srpska zemlja, već i bosanska i hrvatska i srpska, kaže Šabanović.

Dodaje i kako se pokušava dobiti pomoć od međunarodne zajednice, ali da je tu procedura vrlo komplicirana i da se na kraju iste mora ići na Vijeće ministara.
Teren nije pristupačan za gašenje požara, zato nam vatrogasci u ovom momentu ne mogu mnogo pomoći, kaže Šabanović.

Zapovjednik Profesionalne vatrogasne brigade Mostar Petar Jurić kaže kako je kupovina letjelica za gašenje nužna.
Odavno postoji potreba da to imamo, ali mi nažalost još nemamo letjelice. Kao zapovjednik gradske vatrogasne postrojbe iskreno ne znam kakve su mogućnosti, ali s obzirom da to dugo nemamo, vjerojatno nešto nedostaje. Daleko je to od mojih ingerencija, rekao nam je.

Ima ćebadi i naprtnjača

Zastupnik u Federalnom parlamentu Aner Žuljević smatra kako se kompletna oprema za bilo koji vid spašavanja davno trebala kupiti, jer je za sve narod izdvojio vlastiti novac.
Od naroda se uzelo, gomilalo na posebnim računima i vjerojatno trošilo, ali nitko ne zna gdje i kako. Tvrdim da je narod davno platio kanadere, e-traktore i sve što je potrebno za gašenje, što danas ipak nemamo. Narod je platio i opremu za čiščenje snijega, ali smo 2012. svi svojim lopatama čistili dvorišta i ulice. U biti što god da nas zadesi može nam Bog pomoći ili mi sami sebi. Kada nas zadesi snijeg - sami čistimo, kada je poplava nemamo šator, ni čamac. Kada gori - nemamo kanader. Što imamo? Imamo s vremena na vrijeme kupovine vatrogasnih vozila i neke ćebadi. Kupe i oko 200 naprtnjača koje su potpuno neefikasne pri gašenju. Vrtimo se do prve kiše i onda na sve zaboravimo, kaže Žuljević.

Uvjeren je također da je izostanak letjelica u interesu takozvanoj šumskoj mafiji.
Postoje oni koji kradu drvo, pa onda pale tragove. Izgori to područje i sve se zataška. Svega ima tu. Mi smo eldorado od države. Kako sami danas alarmima čuvamo vlastitu imovinu, tako je ako zatreba štitimo sami i od požara. Postavlja se pitanje da li zaista ima smisla plaćati poreze u ovoj državi, rekao je Žuljević.

Dnevni list

Glas naroda

A kako bi unda uhljebi dobili platu da smo kupili avijone.

koliko nas košta mumija barbarić u saboru godišnje mogli smo iznajmit kanader a pilota poručnika jna dragana imamo na baram,on zna pilotirat kanaderom i to bi mu bio jedini koristan posa koji bi radio posle raspada njegove jna
njegov prijatelj dodig nam ne da avione za požar

Kako se troše sredstva posebne namjene.

zračne vatrogasne snage su san .....ali kad vidim da po Hercegovini požare gase još s vozilima oznake TAM i Mercedesi koji imaju 40+godina...da hoće sve bi mogli i air tractore i kanadere....ali kako bi oni svoje limuzine mijenjali i servise plaćali po 100.000km

Bižte u kuću eno ga jopet vijon leta sve mi se čini da pušta nekakvu tekuću tvar koja po mirisu i izgledu sliči na žicu sputnik

koliko su para izdig.izice izile u zadnjih 30 godina,svako selo je moglo imat po jedan kanader ali svako selo u ciloj ex državi

Nevenko opet se kandidiraj za Sabor i opet ce svi morat glasat za tebe dosta si se ti napatija za ovaj naš naj grad

Gubari izdogusci sve obrstise

joj ja noćes sanjam upali talibani u LJubuški a uhljebi HDZa bježe na kanaderim i u kanaderim krcatim za rvacku,kad u ljubuški oni svi planduju u plasteniku a ercegovina GORI

Srićon je nijimat Tito ostavija tamove gasili bi oni kantan da nebi njega

Jes vala izgorila hercegovina a ćiriličar ne zove svoga prijatelja mileta da pošalje helikoptere da gasi požare eto narode za koga opet da glasate bujrum

Vezane vijesti

Narod je davno platio kanadere kojih nema
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari