Bez obzira na svjetsko tržište, u BiH kontinuirano rastu cijene goriva

ljubuski.info

Ombudsman za zaštitu potrošača u Bosni i Hercegovini Saša Marić izjavio je kako se, bez obzira na kretanja cijena naftnih derivate na svjetskim tržištima, njihov pad i rast, u BiH kontinuirano diže cijena goriva (dizel, benzin).

Samo na temelju rasta cijena tog energenta koji je bitan za prijevoz robe široke potrošnje, kako je dodao, bilo je očekivano da će doći do rasta cijena osnovnih životnih namirnica.
Na potezu su entitetske vlade i mehanizmi kontrole cijena - naveo je Marić.

Kad je riječ o osnovnim životnim namirnicama, kako je dodao, prema dostupnim informacijama, koje su statistički obrađene od nadležnih tijela, vidljiv je rast cijena dijela proizvoda, no i pad cijena drugih proizvoda.

Prava potrošača najčešće su prekršena u oblasti komunalnih usluga, a kada je riječ o trgovinama, kako je rekao Marić, broj žalbi koje je Institucija dobivala je zanemariv, manje od deset tijekom ove godine i odnosile su se na konstatacije potrošača o rastu cijena ili o eventualnoj razlici cijena istog artikla u različitim trgovačkim lancima.

Institucija opetovano upućuje apele putem medija da ne dolazi do lihvarskog pristupa u kreiranju tržišnih marži, kako bi potrošači mogli podnijeti sve udare koje financijski moraju trpjeti. Nadležne institucije entitetskih vlasti i inspektorati u manjoj mjeri uvažavaju preporuke Institucije i provode skeniranje terena kako bi se zaustavila nepravedna praksa prekomjerne zarade podizanjem cijena. No, sustavnih odluka vlada entiteta o kontroli cijena nema. Sve koje se donesu, imaju rok trajanja po tjedan ili mjesec dana - izjavio je Marić.

Na burzama širom svijeta prisutno je rekordno povećanje cijena uljarica i žitarica, a prema prognozama rast se nastavlja. Budući da BiH, prokomentirao je Marić, nema razvijeno vlastito proizvodno gospodarstvo za većinu prehrambenih proizvoda, može se očekivati kao i do sada, potpuna ovisnost o globalnim kretanjima, a to znači daljnje povećanje cijena.

Rast cijena određenih proizvoda, posebno osnovnih životnih namirnica, u BiH bilježi se već krajem prošle godine i to poskupljenje zadržalo se i do danas.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, potrošačke cijene u BiH u lipnju ove godine u odnosu na prethodni mjesec u prosjeku su zabilježile rast za 0,1 posto.

U lipnju u odnosu na prethodni mjesec ove godine, u prosjeku je zabilježen rast cijena stanovanja i režijskih troškova za 0,1 posto, namještaja i kućanskih uređaja za 0,5 posto, zdravstva za 0,1 posto, prijevoza za 0,9 posto, rekreacije i kulture za 0,3 posto, restorana i hotela za 0,1 posto te ostalih dobara i usluga za 0,2 posto. Pad nivoa cijena zabilježen je kod alkoholnih pića i duhana za 0,1 posto, odjeće i obuće za 1,1 posto, te komunikacija za 0,1 posto.

Na godišnjoj razini, u lipnju ove u odnosu na lipanj prošle godine, u prosjeku je zabilježen rast razine cijena od 1,7 posto. Prosječni rast cijena zabilježen je kod hrane i bezalkoholnih pića za 1,9 posto, alkoholnih pića i duhana za 1,9 posto, stanovanja i režijskih troškova za 0,9 posto, zdravstva za 0,6 posto, prijevoza 8,6 posto, rekreacije i kulture za 0,3 posto, obrazovanja za 0,2 posto, restorana i hotela za 0,6 posto te ostalih dobara i usluga za 0,4 posto. Odjeća i obuća u prosjeku su jeftiniji za 7,5 posto, namještaj, kućanski uređaji i redovno održavanje kuće za 0,3 posto, te komunikacije za 0,4 posto.

FENA

Glas naroda

Kod nas pojeftinilo

triba im para odakle financirat uhljebe sa cigaretama popušili narod prešo na jeftinije što im preostaje nego nastaviti pljačkati na nečem drugom što su uradili sem sebi plate povećavali i cjene a ostali narod što sa njim izgleda da smo mi ovde za njih a ne oni tamo zbog nas

Bez obzira na svjetsko tržište, u BiH kontinuirano rastu cijene goriva
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kada ovce utihnu Ružica Zeljko
ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari