Hercegovina itekako platila lojalnost Hrvatskoj

ljubuski.info

U povodu obljetnice Oluje u Kninu, predsjednik Zoran Milanović ponovno će odlikovati postrojbe Hrvatskog vijeća obrane. Jedno odličje odlazi Vojnoj policiji HVO-a, a drugo Postrojbi za posebne namjene "Ludvig Pavlović", koje su djelovale na području tadašnje Herceg-Bosne.

Pokazalo se kako prošlogodišnje počasti - usprkos buri koja se podigla jer je odličje u ime postrojbe primio general Zlatan Mijo Jelić protiv kojeg je podignuta optužnica za ratne zločine u BiH - nisu bile tek izuzetak, nisu bile svojevrsni kuriozitet.

Predsjednik Milanović lani je, dakle, Redom Nikole Šubića Zrinskog odlikovao 1. gardijsku brigadu HVO-a "Ante Bruno Bušić", 2. gardijsku brigadu HVO-a, 3. gardijsku brigadu HVO-a Jastrebovi, 4. gardijsku brigadu HVO-a Sinovi Posavine te Specijalnu policija MUP-a HR Herceg-Bosne.
To je naš dug časti. Jedno malo ljepše građansko hvala, istaknuo je tada predsjednik Milanović pa tim činom pokrenuo lavinu optužbi za dodvoravanje desnici koja ga je "žuljala" tijekom mandata na čelu vlade.

No, čini se kako je kod predsjednika ipak riječ o sazrijevanju na svim poljima na kojima se sazrijevati može, onom političkom, povijesnom pa i osobnom. Pritom ne treba odbaciti mogućnost da je tijekom premijerskog mandata bio i pogrešno savjetovan ili su mu prioriteti tijekom tih godina bili posve drugačiji.

No, brojni susreti s braniteljima, pa i visokih časnika iz redova HV-a i HVO-a, otkako sjedi na Pantovčaku, urodili su plodom ponajprije zato što ih je predsjednik, kako doznajemo iz izvora u redovima veterana, pažljivo slušao. Također, važnu ulogu u pomicanju predsjednikova fokusa na zbivanja u Domovinskom ratu zasigurno je odigrao njegov savjetnik za veterane, umirovljeni general Marijan Mareković, koji zbog svog ratnog puta koji je prošao s Tigrovima, i danas uživa poštovanje u braniteljskim krugovima.

Stoga Milanovićev opipljivi respekt prema HVO-u ne bi trebao biti tako silno iznenađujući zaokret. Hrvatskom predsjedniku netko je naposljetku argumentirao da je Hercegovina itekako platila lojalnost Hrvatskoj u svim ratovima koji su se vodili na ovim područjima. I kako su Hercegovci među prvima uzeli oružje u ruke i krenuli u obranu Hrvatske dok je HVO istodobno u teškim vremenima agresije na BiH osigurao i zaštitu tamošnjih Hrvata te zaštitio njen suverenitet. Neovisnost i teritorijalna cjelovitost Hrvatske branila se na ratištima ne samo u Hrvatskoj, već i diljem BiH.

Netko je predsjedniku naposljetku ispričao kako je uloga i značaj HVO-a u Domovinskom ratu neraskidiv dio novije hrvatske povijesti. Hrvatska se, naime, branila na Kupresu, u Posavini i u dolini Neretve. Hrvatska se branila u Pologu gdje su goloruki Hercegovci zaustavili kolone tenkova koji su planirali presjeći Hrvatsku na dva dijela. HVO je nesporno branio teritorijalni integritet RH sudjelujući u brojnim operacijama u zapadnoj Bosni koje su prethodili operaciji Oluji kojom je Hrvatska izborila svoju slobodu. Naposljetku, postrojbe HVO-a zajamčile su opstanak Hrvata u BiH te s Hrvatskom vojskom stvorile pretpostavke za potpisivanje Daytonskog mirovnog sporazuma, koji je zaustavio rat u BiH. Usprkos čestom izvrtanju činjenica, Hrvatska je iz BiH branila svoje legitimne interese. Usprkos pokušajima revizije povijesnih događaja, riječ je bila o zaštiti hrvatskih nacionalnih interesa.

Premda s nekoliko desetljeća zakašnjenja, predsjednik Milanović honoriranjem HVO-a ispravlja silnu nepravdu. Dobar je to vjetar u leđa u borbi za jednakopravnost i opstojnost bosanskohercegovačkih Hrvata u njihovoj matičnoj državi, gdje na potporu Zorana Milanovića itekako mogu računati.

Večernji list

Glas naroda

Pitanje...
Zašto to do sada nisu uradili veliki kršćani veliki vjernici, veliki domoljubi kako sami sebe nazvaše.? Na vlasti su do sada skoro 30 god a to uradi Milanović kako vi kažete partizan. Jel vas stra boga lažni dobročinitelji farizeji, adz udbaši i njihova kophiladi, lophovi, progonitelji i pljačkaroši hrvatskog naroda kako u hr tako i u bih.Brzo će doć vakat kad će narod vas progonit a triba je davno imovinu vam oduzimat a vas na gradnju putevabez bagera i dala mita, samo krasne i tokmake u ruke i bar nekako naplatit dug što desetljećima nakrašte.

Dašta rode, tisna će im vrata bit..i već su sve tisnija kao takova.

Predsjedniče hvala.

Ovako je ispalo jos bolje,znaci neko ko vuce korjene iz skroz destruktivne politike dodjeli ti priznanje.Svaka cast i predsjedniku i svim odlikovanim.

Povijest je pokazala da: Jedan obraceni gresnik moze vise dobra napraviti od puno puno vjernika ...

Prvo treba poći od sebe pa onda govoriti drugim da se obrate

Gost-«ko je jamio,jamio je»

Za ovo čestitke ali dokle god DORH ne podigne optužnice protiv ratnih profitera logističara iz Gruda koji su Hrvatsku preko HVO-a opljačakali preko šest milijardi kuna nema mira u Hercegovini

Doći će i to na red samo polako

Polako ti je ne može polakše he koje si ti godište pa imaš fore toliko, nikad to neće bit bolan.

Biće biće

Sve se odavno zna

Tako je a i optužnice protiv ubojica domoljuba iako ih je većinu izija rak

Kvazi lopina od generala Miro Rupčić

Radnik mu ima platu 800 km...i pita on jel od poštene kuće...

A čega je on bi zapovjednik da bi bio general on nikad nije bio vojnik već referent u Jelavićovoj logistička a činovi pokupili u samoupravi neznaju pušku napunit [ * neprimjereno * ] Hrvatskog naroda.

Potpisujem prvi komentar....još bi molio neka se jave svi oni koji su na prošlim predsjedničkim izborima a i prije govorili da je Milanović komunjara udbaš...da je svak koji glasa za njega izdajica komunjara. da vas čujemo

Hercegovina lojalna,Posavina prodana. Hvala Tuđmanu!

Prodana za šaku dolara,preselili Hrvate iz plodnei bogate Bosne i naselili ih u kamenjar.Mogli su i na Goli Otok kao su to nekad radili

Da proda ju je Alija i isti se pobrinuo da mu mudjahedini kujisu po katolickim crkvama u Bosni Srebrenoj.Nakon toga se pobrinuo da se vecina ne moze vratit ni na spaljena ognjista.Sve si dobro reka

Jesmo li mi gledali isti film? Pajdo nešto te nosa...

Nismo zasigurno.Navedi mi samo jedan detalj sta je Alija ucinio za Posavinu a Bosnjaka je tamo isto ako ne i vise nego Hrvata i ta Posavina je dio zemlje kojoj je on bio na celu?Za Bosnu Srebrenu imas dovoljno materijala na internetu tako da je suvisno objasnjavat.Jos ako mozes objasni mi kako je Sefer iz "opkoljenog" Sarajeva izveo 15 000 mudjahedina da ubijaju hrvacku nejac po Hercegovini a u samom Sarajevu ni milimetra linije pomaknut?Ti si cita obmanujuci scenario.

Istina je da je Alija govorio da to nije njihov rat ali istina je i da je Boban imao dogovor s Karadžićem

I.Tunjko je bio.sa Milosevicem.Ali aje vi meni navedite ,ne sta je prics jer se.u politiki svasta.prica,vec sta je Alija uradio za Posavinu?Ili ona nije u.BiH?

.

Sa 15000 muđahedina Alija bi *** u Splitu,a ti manje slušaj kafanske priče i pročitaj neke ozbiljnije izvore.

Cinjenica.je da ih je izveo,pobio civile.Hrvate,vratio se u opkoljeno Sarajevo a da ni metka na srpske.polozaje ispalio nije.I vi onda pricate o necijem dogovoru?

Sta je pajdo?Kad triba bit konkretan onda porucala maca jezik.

Branitelji nebojte se mi smo uz vas vaša dijaspora.
Nećete ostati gladni, žedni, goli, bosi i neplaćeni režija.
Vi ste nas učinili sretnima i slobodnima prije 20-tak god i mi to ne možemo i nećemo nikada zaboraviti.
A, što se tiče politički gmazova doći će vrijeme kad će se netko pobrinuti za njih i na koji način...

Draga dijasporo hvala sljedeći puta vas novac upotrebi te u likvidaciju udbaša i njihovih sinova ,a ne da kao zadnji put poslužite kao krava muzara za njihove račune.

još se niko nije javio???? ovi što su Milanovića nazivali komunjarom...halo di ste HALO sada se slikaju snjim s komunjarom rog te mrčio halo javite se

Je li sutra dan žalosti u ŽZH? Zna li itko?

presjednik čovik sa karakterom hrvat nije rektalni uspinjač što kažu na ovo kradezeovce

Platila je lojalnost HDZu

Hercegovina lojalna, Posavina prodana , Srednja Bosna izdana .

Svim braniteljim HDZ fotelja i ševinih diploma u ercegovini sretna oluja i dan branitelja i hvala im što nas zaposliše u NJemačkoj

istina o ratu na balkanu se krije dok akteri ne pomru ,kod sviju naroda
alija je reka da nije njegov rat onaj di se piva -nema te alija
tikveš i karađorđevo

Hercegovina itekako platila lojalnost Hrvatskoj
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari