Planirano zapošljavanje više od 40.000 osoba u ovoj godini

ljubuski.info

Više od 40.000 osoba s evidencija zavoda i službi za zapošljavanje u BiH dobit će posao u ovoj godini, barem tako je predviđeno u nacrtu plana o smjernicama politika tržišta rada i aktivnim mjerama zapošljavanja u BiH za 2021. Plan o smjernicama politika tržišta rada i aktivnim mjerama zapošljavanja u BiH za 2021. godinu uradili su predstavnici Agencije za rad i zapošljavanje BiH, Federalnog zavoda za zapošljavanje, Zavoda za zapošljavanje RS-a i Zavoda za zapošljavanje Distrikta Brčko.

Programske mjere

Tržište rada u BiH već od drugog tromjesečja 2020. bilo je pod snažnim utjecajem pandemije COVID-19, a ekonomske posljedice izazvane pandemijom, kao i složena situacija na tržištu rada u značajnoj mjeri opredjeljuju i programske aktivnosti zavoda i službi zapošljavanja u BiH za 2021. Planirane aktivnosti temelje se i na osnovnim pokazateljima o stanju nezaposlenosti i kretanjima na tržištu rada u 2020.
Pandemija COVID-19 i restriktivne mjere u komunikaciji s ključnim korisnicima, poslodavcima i nezaposlenim osobama zahtijevali su i posebnu organizaciju kompletnog procesa rada u zavodima i službama zapošljavanja u BiH, što će imati utjecaja i na rad u 2021. U 2020. prosječan broj korisnika novčane naknade za nezaposlene u BiH bio je 18.166, a ovaj se broj u odnosu na 2019. povećao za 40% - stoji u dokumentu.

Budući da je pandemija trajala cijele 2020., i u 2021. očekuje se dodatno povećanje zahtjeva. Pri utvrđivanju mjera aktivne politike zapošljavanja vodilo se računa o realizaciji zadataka ostvarenih u prethodnoj godini, kao i kretanjima na tržištu rada u BiH prouzročenim pandemijom. Mjere iz dokumenta prilagođene su potrebama i zahtjevima tržišta rada i usklađene su s okvirnim strateškim, zakonskim i planskim dokumentima u oblasti zapošljavanja u BiH.
Federalni zavod za zapošljavanje u 2021. planira usvojiti programe aktivne politike zapošljavanja. Planirano je da u 2021. programima aktivne politike zapošljavanja bude obuhvaćeno 12.000 nezaposlenih - stoji u dokumentu. Cilj provođenja ovih programa je zaposliti 11.500 osoba.

RS i Distrikt Brčko

Prateći kretanja na tržištu rada, kao i ostvarene rezultate tijekom 2020., Zavod za zapošljavanje RS-a u 2021. opredijelio se za različite oblike aktivnog djelovanja koji za posljedicu imaju realizaciju ključnih funkcija koje su definirane Zakonom, strateškim dokumentima i aktima Zavoda.
Imajući u vidu ostvareni trend zapošljavanja osoba s evidencije u 2020. i mjerama aktivne politike zapošljavanja, planirano je da se 2021. zaposli 30.000 nezaposlenih s evidencije Zavoda - navodi se.

Programom rada Zavoda za zapošljavanje Distrikta Brčko predviđeno je da 140 nezaposlenih prođe neki od programa stručnog osposobljavanja, obuka i priprema za zaposlenje.

Inače, broj zaposlenih u BiH u 2020. smanjen je u odnosu na 2019. Prosječan broj zaposlenih iznosio je 812.592 i u odnosu na prosjek u 2019. smanjen je za 10.538 ili 1,3%. Broj zaposlenih u FBiH smanjen je za 11.321 ili 2,1%, u RS-u povećan za 746 ili 0,3%, dok je u Brčkom veći za 37 ili 0,2%.

Večernji list

Glas naroda

Aktivno zaposljavanje, koja suplja. Umjesto da su novce usmjerili u nesto da valja, izgradnju dugirocnih radnih mjesta.... Vise od pola zaposlenih na ovaj nacin ce biti fiktivno zaposleno, tj. netko tvoj ce te "prijavit" eto onako samo da ti ide radni stazi ii pak ce prijavljivat radnike na minimalac, koje ce po isteku ovog programa ponovno vratit na zavod za zaposljavanje

...u njemackoj il

u općinama,ministaretvima,elektroprivredama i ostali institucijama koje mi plaćamo

cirkus zar ti biroi postoje jel se do sada netko zapošljen preko biroa tko god nije bio na biro i primljen trebali bi im podjeliti otkaze izapošljavat po redu po pravilima

Sigurno misle sve zaposlit na državni posa radi glasova

Planirano zapošljavanje više od 40.000 osoba u ovoj godini
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari