U FBiH 375 tisuća umirovljenika dobija novčanu pomoć

ljubuski.info

Prilikom isplate mirovina za srpanj iz federalnog proračuna bit će izdvojeno dodatnih četrdesetak milijuna KM. Odlukom Vlade Federacije BiH oko 275 tisuća korisnika Zavoda MIO uz srpanjsku će mirovinu dobiti jednokratnu novčanu pomoć u visini od 120 KM.

Riječ je o umirovljenicima korisnicima Zavoda MIO koji mjesečno primaju do 478 KM mirovine. Pomoć će dobiti i oko 100 tisuća korisnika ovog zavoda čija mjesečna mirovina prelazi navedeni iznos od 478 KM. Ta kategorija umirovljenika dobit će po 100 KM jednokratne novčane pomoći.

Kako se doznaje iz Federalnog zavoda mirovinskoga i invalidskoga osiguranja, odlukom Vlade Federacije BiH bez jednokratne novčane pomoći ostat će oko 50 tisuća korisnika koji nisu rezidenti BiH. Isplata mirovina, kao i jednokratne novčane pomoći, planirana je 5. kolovoza, a iznos će biti isplaćen iz sredstava Federalnog zavoda mirovinskoga i invalidskoga osiguranja. Inicijativa o isplati potekla je od Saveza umirovljenika iz kojega su obrazložili kako je status umirovljenika dodatno pogoršan situacijom prouzročenom pandemijom koronavirusa.

Odluci Vlade Federacije BiH o isplati spomenute pomoći prethodio je sastanak predstavnika Vlade Federacije BiH s predstavnicima Saveza umirovljenika iz ovog bh. entiteta, na kojem su se otvorile brojne teme vezane uz ovu populaciju. Premijer i zamjenici premijera Federacije BiH zatražili su od predstavnika umirovljenika da iznesu svoje zahtjeve te se na sastanku, osim o potrebi za jednokratnom novčanom pomoći, razgovaralo i o eventualnim poboljšanjima koja bi u konačnici sustavno trebala doprinijeti poboljšanju statusa ove kategorije stanovništva. Jednoglasno je zaključeno da je prioritet očuvanje stabilnosti mirovinskoga fonda i redovitost isplata, a što je postignuto mirovinskom reformom koju je provela ova Vlada.

Velik broj umirovljenika

Ovo je trenutačno jedina opcija da koliko-toliko pomognemo ovoj zaslužnoj kategoriji stanovništva i ovo je bilo najbolje te najbrže rješenje kojim pomažemo umirovljenicima, a istodobno ne kršimo Zakon o mirovinskom i invalidskom osiguranju i ne ugrožavamo postignutu stabilnost mirovinskoga fonda i redovitost isplata mirovina. Ni u kojem slučaju nismo željeli podleći populističkim potezima kojima bismo zasigurno ugrozili teško postignutu likvidnost fonda i prekršili zakonske odredbe - naveo je tom prilikom predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić komentirajući činjenicu da ove godine nije došlo do redovitog usklađivanja mirovina u travnju jer za to nisu ispunjeni zakonski preduvjeti.

Premijer i zamjenici premijera Federacije BiH istakli su kako se u 2021. godini već bilježi ekonomski oporavak, a što pokazuju i statistički podaci, tako da je izvjesno zakonsko značajnije uvećanje mirovina u sljedećoj godini.

U Federaciji BiH trenutačno je nešto više od 425.000 umirovljenika. Najniža mirovina iznosi 382 KM, zajamčena 478 KM, a najviša 2.174 KM. Minimalnu mirovinu prima gotovo 175.000 umirovljenika, a zajamčenu njih gotovo 20.000. Veliki je broj onih koji iz Federalnog zavoda mirovinskoga i invalidskoga osiguranja primaju od 50 do 382 KM mirovine mjesečno.

Večernji list

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari